U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Boekhouder

Boekhouder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een boekhouder? Lees de functieomschrijving.

De Boekhouder werkt nauw samen met de accountant. Een accountant is bevoegd om alle werkzaamheden te doen van de Boekhouder, wat andersom niet het geval is. De Boekhouder mag namelijk geen verklaringen afgeven over bepaalde betrouwbare gegevens.

De werkzaamheden van de Boekhouder bestaan uit het boeken en verwerken van alle financiële gegevens binnen een bedrijf; debiteurenbeheer, crediteurenbetalingen en het verwerken van belastingaangiftes. Ook boekt hij facturen in en is hij verantwoordelijk voor de jaarrekening van een bedrijf. Het is van belang dat dit nauwkeurig gebeurt, omdat bedrijven zwaar op deze gegevens leunen, bijvoorbeeld voor het opstellen van een nieuw bedrijfsplan.

De Boekhouder is meestal werkzaam bij een klein of middelgroot bedrijf of doet bij meerdere bedrijven de boekhouding.

Het is van belang dat de Boekhouder de wijzigingen en andere ontwikkelingen in sociale wetgeving bijhoudt. Hij moet up to date blijven, zodat hij zich kan onderscheiden van andere Boekhouders en zijn werk goed kan doen. 

Mensen vonden ons op: Job Boekhouder, Baan Boekhouder, Boekhouder Worden, Functie-eisen Boekhouder, Verantwoordelijkheden Boekhouder, Functieprofiel Boekhouder, Wat doet een Boekhouder, Werken als Boekhouder.

Boekhouder worden: Opleiding tot boekhouder

De Boekhouder moet een opleiding MBO niveau 4 hebben gevolgd in de richting van administrateur, of een HBO opleiding hebben gedaan. Als de boekhouder een HBO opleiding heeft gevolgd hoeft hij niet aan een bepaalde studierichting te voldoen.

Verder moet hij een Associatie Diploma Boekhouden en Moderne Bedrijfsadministratie hebben. 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Boekhouder, Boekhouder Worden, Opleidingsniveau Boekhouder, Scholing Boekhouder, Studie Boekhouder, Bijscholing Boekhouder, Omscholing Boekhouder.

Organisaties waar een boekhouder doorgaans werkzaam is

Daar waar je als Accountant, in de regel, bij middelgrote en grote bedrijven werkzaam bent, is de Boekhouder meestal in het MKB werkzaam. Zijn portefeuille zal  voor meer dan 90% uit zelfstandigen bestaan. Hij zal het meest werkzaam zijn in de profit sector, maar ook instellingen in de non-profit hebben te maken met financiële administratie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Boekhouder, Boekhouder Worden, Opleidingsniveau Boekhouder, Scholing Boekhouder, Studie Boekhouder, Bijscholing Boekhouder, Omscholing Boekhouder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden boekhouder

De Boekhouder heeft een startsalaris van rond de €1500 bruto per maand. Dit kan oplopen tot €5000 euro bruto per maand. Het aantal jaren praktijkervaring als boekhouder en kwalificaties speelt een grote rol bij de vaststelling van het salaris. De meeste boekhouders werken niet in loondienst maar voor zichzelf. Zij vragen dan uurtarieven die tussen de 45 en 125 euro per uur liggen, afhankelijk ook van de mate van dienstverlening en consultancy.


 

Mensen vonden ons op: Salaris Boekhouder, Loon Boekhouder, Wat verdien je als Boekhouder, Salarisschaal Boekhouder, Salarisindicatie Boekhouder, Bonus Boekhouder, CAO Boekhouder, Brutoloon Boekhouder, Nettoloon Boekhouder, Vakantiedagen Boekhouder, Pensioen Boekhouder.

Competenties, skills & vaardigheden boekhouder

 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Netwerken
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Boekhouder, Vaardigheden Boekhouder, Attitude Boekhouder, Kwalificaties Boekhouder, Competentieprofiel Boekhouder.

Boeken voor het beroep boekhouder

Wil je meer weten over het beroep boekhouder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je boekhouder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken boekhouder te komen.

The Bonsai Beginner's Bible | Peter Chan

The definitive guide to choosing and growing bonsai - Engels | Paperback | 9781784723699 | 320 pagina's

The Japanese and Chinese have been creating bonsai trees for centuries and it is now an internationally popular pastime. This compact and stylish guide will provide everything you need to know to grow bonsai successfully, including shaping with wires, wat...

De winstadviseur | Femke Hogema

de nieuwe rol van boekhouders en accountants - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089654090 | 200 pagina's

De financiële sector ondergaat grote veranderingen. Cloud software, robotic accounting en andere ontwikkelingen nemen een groot deel van het werk van boekhouders, accountants en fiscalisten over. Wil je als financieel professional in de nabije toekomst re...

Veg in One Bed | Huw Richards

How to Grow an Abundance of Food in One Raised Bed, Month by Month - Engels | Hardcover | 9780241376522 | 224 pagina's

Huw Richards is the future of gardening (The Guardian) This beautifully illustrated book teaches you what to do month-by month in order to have success in the garden (The Sun) Ideal for new allotmenteers and gardeners starting to dabble in growing their o...

Mensen vonden ons op: boeken voor Boekhouder, Boekhouder ebooks, boek Boekhouder.

Persoonstypen boekhouder

De Boekhouder is leergierig , omdat hij constant oog moet hebben voor nieuwe ontwikkelingen binnen zijn vakgebied. Het is van belang dat hij de vele veranderingen goed bijhoudt, wil hij zijn concurrenten voorblijven. De Boekhouder moet de kennis die hij heeft opgedaan goed op een rijtje kunnen zetten en niet alleen onthouden, maar er ook iets mee kunnen doen (Waarnemer).

De Boekhouder is erg verantwoordelijk vanwege het belang van zijn werkzaamheden. Hij werkt zeer nauwkeurig, zodat het bedrijf nieuwe plannen kan bedenken omtrent de jaarrekening. Hij moet kunnen werken onder druk en stressbestendig zijn (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Boekhouder, Karakter Boekhouder.

Netwerk boekhouder

De Boekhouder heeft een goed contact met de accountant die in hetzelfde bedrijf werkzaam is, omdat hun werk op veel gebieden overeenkomt. De Boekhouder kan vragen stellen aan de accountant als hij ergens niet uitkomt. Verder kan hij eventueel een persoon in dienst nemen die het eenvoudige werk zoals inboeken van facturen voor zijn/haar rekening neemt.

Wanneer een boekhouder niet bij één bedrijf werkzaam is, maar bij meerdere, dient hij over een goed netwerk te beschikken om zo continu van werk voorzien te worden. Vaak zijn dit kleine bedrijven, waarbij het minder tijd kost om de boekhouding te doen en hij dus tijd heeft voor meerdere bedrijven.

Mensen vonden ons op: Collega’s Boekhouder, Medewerkers Boekhouder.

Is het beroep boekhouder iets voor jou?

Zou je graag boekhouder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als boekhouder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Boekhouder, beroepskeuzetest Boekhouder, beroep Boekhouder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden boekhouder

In principe kan iedereen zich Boekhouder noemen, waardoor het aantal Boekhouders in Nederland vrij groot is. De meeste bedrijven hebben wel een aantal eisen waaraan de Boekhouder moet voldoen om bij hen werkzaam te kunnen zijn. Het arbeidsmarktperspectief voor de Boekhouder in Nederland is gemiddeld. 

Arbeidsmarktperspectief score boekhouder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep boekhouder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Boekhouder, Promotie mogelijkheden Boekhouder, Carriere Boekhouder.

Solliciteren op de functie boekhouder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als boekhouder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor boekhouder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als boekhouder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Boekhouder, CV Boekhouder, sollicitatie Boekhouder.

Interviews met boekhouder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen boekhouder

Vacatures boekhouder

Op zoek naar een nieuwe baan als Boekhouder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Boekhouder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Boekhouder werkt nauw samen met de accountant. Een accountant is bevoegd om alle werkzaamheden te doen van de Boekhouder, wat andersom niet het geval is. De Boekhouder mag namelijk geen verklaringen afgeven over bepaalde betrouwbare gegevens.

Beoordeling Boekhouder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Boekhouder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Boekhouder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

IK HOU ZO ERG VAN DIT WERK IK BEN ER ZELFS VERLIEIEEEEEFD OP

Door: eBEYIN AMI

Reageer op dit beroep