U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Metaalkundige

Metaalkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een metaalkundige? Lees de functieomschrijving.

De Metaalkundige richt zich op de toepassingen van en het onderzoek naar metalen. De Metaalkundige houdt zich bezig met de metaalkunde. Metaalkunde is deel van de werktuigbouwkunde en zich richt op de studie van metalen en hun toepassingen. De metaalkunde omvat de metallurgie, metallografie (structuurbeschrijving), gieterijkunde, lastechniek, vermoeiing (fatigue), plastische vormgeving en corrosieleer. De metaalkunde wordt onder meer toegepast bij algemene constructies, in de vliegtuigbouw, elektrotechniek, civiele bouwkunde en in de automobiel- en scheepsbouw.

Het werk van de Metaalkundige bestaat vooral uit het doen van onderzoek. De Metaalkundige is een specialist op het bied van metalen en de eigenschappen van metalen. Kennis over deze metaaleigenschappen is erg belangrijk, bijvoorbeeld om te weten tegen welke temperaturen metalen bestand zijn. Naast het onderzoek houdt de Metaalkundige zich ook bezig met vormgevingstechnieken en productieproblemen.

De Metaalkundige moet veel kennis hebben van de verschillende metalen en hun eigenschappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kennis van gietijzer, aluminium, koper, zink en magnesium. Ook moet de Metaalkundige verschillende metingen en proeven op metalen kunnen verrichten. Zo moet de Metaalkundige de hardheid, buigzaamheid en temperatuur kunnen meten. De Metaalkundige weet ook welke metalen het beste voor welke toepassingen gebruikt kunnen worden. Ook kunnen sommige Metaalkundigen hoogwaardige metalen producten en installaties ontwerpen en produceren. Ook het onderhouden van deze producten en installaties valt dan onder de werkzaamheden van de Metaalkundige.

Mensen vonden ons op: Job Metaalkundige, Baan Metaalkundige, Metaalkundige Worden, Functie-eisen Metaalkundige, Verantwoordelijkheden Metaalkundige, Functieprofiel Metaalkundige, Wat doet een Metaalkundige, Werken als Metaalkundige.

Metaalkundige worden: Opleiding tot metaalkundige

Op diverse opleidingsniveaus zijn opleidingen die de Metaalkundige kan volgen. Op MBO niveau is er de opleiding Metaalkunde (niveau 4). Binnen deze BOL-opleiding wordt veel stage gelopen. Op HBO niveau is er bijvoorbeeld de post-HBO opleiding Metaalkunde. Deze opleiding kan als aanvulling op de opleiding HBO werktuigbouwkunde of HBO Elektrotechniek gevolgd worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Metaalkundige, Metaalkundige Worden, Opleidingsniveau Metaalkundige, Scholing Metaalkundige, Studie Metaalkundige, Bijscholing Metaalkundige, Omscholing Metaalkundige.

Organisaties waar een metaalkundige doorgaans werkzaam is

De Metaalkundige kan aan de slag bij bedrijven die zich bezighouden met metalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan machinefabrieken, hoogovens en constructiebedrijven. De Metaalkundige kan ook gaan werken in de chemische industrie of in de ruimtevaartindustrie. De organisaties waar de Metaalkundige kan werken, zijn breed omdat de toepassing van metalen ook breed is. In alle fabrieken en industrieën waar met metalen gewerkt wordt, zijn mogelijkheden voor de Metaalkundige.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Metaalkundige, Metaalkundige Worden, Opleidingsniveau Metaalkundige, Scholing Metaalkundige, Studie Metaalkundige, Bijscholing Metaalkundige, Omscholing Metaalkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden metaalkundige

De Metaalkundige heeft vaak een startsalaris van €2250,- en dit salaris kan naarmate meer ervaring wordt opgedaan, oplopen tot ongeveer €3100,-. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waar de Metaalkundige werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Metaalkundige, Loon Metaalkundige, Wat verdien je als Metaalkundige, Salarisschaal Metaalkundige, Salarisindicatie Metaalkundige, Bonus Metaalkundige, CAO Metaalkundige, Brutoloon Metaalkundige, Nettoloon Metaalkundige, Vakantiedagen Metaalkundige, Pensioen Metaalkundige.

Competenties, skills & vaardigheden metaalkundige

 • Energie
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Oordeelsvorming
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Metaalkundige, Vaardigheden Metaalkundige, Attitude Metaalkundige, Kwalificaties Metaalkundige, Competentieprofiel Metaalkundige.

Boeken voor het beroep metaalkundige

Wil je meer weten over het beroep metaalkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je metaalkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken metaalkundige te komen.

Metaalkunde 1 | G. den Ouden

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789040712814 | 200 pagina's

Metaalkunde 1 1e druk is een boek van G. den Ouden uitgegeven bij Vssd. ISBN 9789040712814 Metaalkunde - deel 1 Deze metaalkundeboeken zijn in het bijzonder gericht op het verwerven van kennis van metalen als constructiemateriaal en het maken van een vera...

Metaalkunde 2 | G. den Ouden

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789040712821 | 259 pagina's

Metaalkunde 2 1e druk is een boek van G. den Ouden uitgegeven bij Vssd. ISBN 9789040712821 Metaalkunde - deel 2 Deze metaalkundeboeken zijn in het bijzonder gericht op het verwerven van kennis van metalen als constructiemateriaal en het maken van een vera...

Metaalkunde | Ouden

Nederlands | Druk: 1e druk | Paperback | 9789065621177 | 197 pagina's

Werktuigbouwkunde - In dit eerste deel worden de grondslagen van de metaalkunde en de meest voorkomende begrippen besproken. Hierbij worden de belangrijkste metaalstructuren en de daaruit voortvloeiende fysische en mechanische eigenschappen van metalen en...

Mensen vonden ons op: boeken voor Metaalkundige, Metaalkundige ebooks, boek Metaalkundige.

Persoonstypen metaalkundige

De Metaalkundige moet energiek, zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker). De Metaalkundige moet een goede kennis hebben van de metalen en hun eigenschappen. Ook moet de Metaalkundige beschikken over goede onderzoeksvaardigheden en analytisch en inzichtelijk ingesteld zijn (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Metaalkundige, Karakter Metaalkundige.

Netwerk metaalkundige

De Metaalkundige werkt samen met de andere medewerkers in een fabriek of industrie waar met metalen gewerkt wordt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Metaalkundige, Medewerkers Metaalkundige.

Is het beroep metaalkundige iets voor jou?

Zou je graag metaalkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als metaalkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Metaalkundige, beroepskeuzetest Metaalkundige, beroep Metaalkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden metaalkundige

Omdat de mogelijkheden voor de Metaalkundige breed zijn, is er voldoende arbeidsperspectief. De Metaalkundige kan in alle fabrieken en industrieën aan de slag waar met metalen en de toepassingen ervan gewerkt wordt.

Doorgroeimogelijkheden zijn er ook voor de Metaalkundige. Denk hierbij bijvoorbeeld een het volgen van een extra opleiding of de mogelijkheid om een meer leidinggevende functie te krijgen.

Arbeidsmarktperspectief score metaalkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep metaalkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Metaalkundige, Promotie mogelijkheden Metaalkundige, Carriere Metaalkundige.

Solliciteren op de functie metaalkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als metaalkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor metaalkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als metaalkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Metaalkundige, CV Metaalkundige, sollicitatie Metaalkundige.

Interviews met metaalkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen metaalkundige

Vacatures metaalkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Metaalkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Metaalkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Metaalkundige richt zich op de toepassingen van en het onderzoek naar metalen. De Metaalkundige houdt zich bezig met de metaalkunde. Metaalkunde is deel van de werktuigbouwkunde en zich richt op de studie van metalen en hun toepassingen.

Beoordeling Metaalkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Metaalkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Metaalkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep