U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Vliegtuigmonteur

Vliegtuigmonteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een vliegtuigmonteur? Lees de functieomschrijving.

Een Vliegtuigmonteur is iemand die vliegtuigonderdelen monteert, onderhoudt, vervangt en repareert. Dit is meestal in het binnenland, maar het zal geregeld voorkomen dat een Vliegtuigmonteur een vliegtuig in het buitenland moet repareren.

Eerst voert de Vliegtuigmonteur routine- en speciale inspecties uit. Hij bekijkt of de vliegtuigonderdelen nog heel zijn en goed vast zitten. Zo bekijkt hij de slijtage aan verschillende vliegtuigonderdelen en onderzoekt hij of het communicatiesysteem van het vliegtuig, de boordinstrumenten en elektronische systemen nog naar behoren werken. Detecteert hij één of meerdere fouten, dan bepaalt hij welke reparatie-, onderhouds- of vervangmethode hij zal gebruiken om de fouten te herstellen. De Vliegtuigmonteur vervangt of repareert bijvoorbeeld beschadigde onderdelen met handgereedschap, meters en testmateriaal. Vervolgens test hij de herstelde onderdelen, zodat het vliegtuig veilig de lucht in kan. De Vliegtuigmonteur schrijft vervolgens zijn werkzaamheden op in een onderhoudsrapport.

De Vliegtuigmonteur heeft een erg verantwoordelijke baan. Het is daarom van belang dat hij veel kennis heeft van luchtvaarttechniek, elektrische en mechanische vliegtuigsystemen, constructies, enzovoort.

Mensen vonden ons op: Job Vliegtuigmonteur, Baan Vliegtuigmonteur, Vliegtuigmonteur Worden, Functie-eisen Vliegtuigmonteur, Verantwoordelijkheden Vliegtuigmonteur, Functieprofiel Vliegtuigmonteur, Wat doet een Vliegtuigmonteur, Werken als Vliegtuigmonteur.

Vliegtuigmonteur worden: Opleiding tot vliegtuigmonteur

Om Vliegtuigmonteur te worden, moet een MBO-opleiding Vliegtuigmonteur op niveau twee gevolgd worden. Voorbeelden van vakken die aan bod komen zijn Constructies en Voortstuwing, Vliegtuigsystemen, Montage Elektrisch en Montage Mechanisch.

Bij deze opleiding krijgt de leerling één dag per week theorieles op school en is hij vier dagen werkzaam bij een leerbedrijf.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Vliegtuigmonteur, Vliegtuigmonteur Worden, Opleidingsniveau Vliegtuigmonteur, Scholing Vliegtuigmonteur, Studie Vliegtuigmonteur, Bijscholing Vliegtuigmonteur, Omscholing Vliegtuigmonteur.

Organisaties waar een vliegtuigmonteur doorgaans werkzaam is

Een Vliegtuigmonteur werkt bij een bedrijf dat onderhoud aan vliegtuigen of -onderdelen uitvoert, of bij een bedrijf dat vliegtuigen of –onderdelen bouwt. Vaak werkt de Vliegtuigmonteur bij een gespecialiseerde afdeling van een luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf waar een Vliegtuigmonteur werkzaam is, streeft naar winst en hoort dus bij de profit-sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Vliegtuigmonteur, Vliegtuigmonteur Worden, Opleidingsniveau Vliegtuigmonteur, Scholing Vliegtuigmonteur, Studie Vliegtuigmonteur, Bijscholing Vliegtuigmonteur, Omscholing Vliegtuigmonteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden vliegtuigmonteur

Een Vliegtuigmonteur kan rekenen op zo’n €1700,- tot €3200,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het precieze bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd en ervaring.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden vakantiedagen, vakantiegeld, ziekte- en reiskostenvergoedingen en vaak ook pensioensregelingen, doorbetaalde scholingsdagen en kortingen op vliegtickets.

Mensen vonden ons op: Salaris Vliegtuigmonteur, Loon Vliegtuigmonteur, Wat verdien je als Vliegtuigmonteur, Salarisschaal Vliegtuigmonteur, Salarisindicatie Vliegtuigmonteur, Bonus Vliegtuigmonteur, CAO Vliegtuigmonteur, Brutoloon Vliegtuigmonteur, Nettoloon Vliegtuigmonteur, Vakantiedagen Vliegtuigmonteur, Pensioen Vliegtuigmonteur.

Competenties, skills & vaardigheden vliegtuigmonteur

 • Nauwkeurig
 • Goed technisch inzicht
 • Handig
 • Zorgvuldig
 • Verantwoordelijkheidsgevoel
Mensen vonden ons op: Kennis Vliegtuigmonteur, Vaardigheden Vliegtuigmonteur, Attitude Vliegtuigmonteur, Kwalificaties Vliegtuigmonteur, Competentieprofiel Vliegtuigmonteur.

Boeken voor het beroep vliegtuigmonteur

Wil je meer weten over het beroep vliegtuigmonteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je vliegtuigmonteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken vliegtuigmonteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Vliegtuigmonteur, Vliegtuigmonteur ebooks, boek Vliegtuigmonteur.

Persoonstypen vliegtuigmonteur

Persoonstypen die passen bij een Vliegtuigmonteur zijn Waarnemer en Perfectionist.

Het is belangrijkrijk dat een Vliegtuigmonteur een goed technisch inzicht heeft. Ook is hij analytisch en weet praktische oplossingen te vinden voor problemen (Waarnemer).

Daarnaast is een Vliegtuigmonteur zeer nauwkeurig. Hij heeft een heel verantwoordelijke baan, en als de onderdelen niet veilig zijn, kan dit fatale gevolgen hebben. De Vliegtuigmonteur is daarom veeleisend en gedisciplineerd (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Vliegtuigmonteur, Karakter Vliegtuigmonteur.

Netwerk vliegtuigmonteur

Een Vliegtuigmonteur werkt samen met collega’s. Belangrijk is dat ze elkaars werk controleren, zodat de kans op een foutje tot een minimum beperkt is. De Vliegtuigmonteur en zijn collega’s krijgen leiding van een leidinggevende. Ook bij vragen of problemen kunnen ze bij hem terecht. Het kan zijn dat een Vliegtuigmonteur bovendien in contact komt met grondpersoneel en passagiers.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Vliegtuigmonteur, Medewerkers Vliegtuigmonteur.

Is het beroep vliegtuigmonteur iets voor jou?

Zou je graag vliegtuigmonteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als vliegtuigmonteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Vliegtuigmonteur, beroepskeuzetest Vliegtuigmonteur, beroep Vliegtuigmonteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden vliegtuigmonteur

Het arbeidsmarktperspectief voor een Vliegtuigmonteur is vrij goed. Op internet staan op het moment aardig wat vacatures.

Bij goed functioneren kan een Vliegtuigmonteur meer verantwoordelijkheden krijgen en leiding gaan geven. Ook kan hij zich specialiseren.

Arbeidsmarktperspectief score vliegtuigmonteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep vliegtuigmonteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Vliegtuigmonteur, Promotie mogelijkheden Vliegtuigmonteur, Carriere Vliegtuigmonteur.

Solliciteren op de functie vliegtuigmonteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als vliegtuigmonteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor vliegtuigmonteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als vliegtuigmonteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Vliegtuigmonteur, CV Vliegtuigmonteur, sollicitatie Vliegtuigmonteur.

Interviews met vliegtuigmonteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen vliegtuigmonteur

Vacatures vliegtuigmonteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Vliegtuigmonteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vliegtuigmonteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Vliegtuigmonteur is iemand die vliegtuigonderdelen monteert, onderhoudt, vervangt en repareert. Dit is meestal in het binnenland, maar het zal geregeld voorkomen dat een Vliegtuigmonteur een vliegtuig in het buitenland moet repareren. Eerst voert de Vliegtuigmonteur routine- en speciale inspecties uit.

Beoordeling Vliegtuigmonteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Vliegtuigmonteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Vliegtuigmonteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Zijn deze banen er ook voor HBO?

en welke opleiding moet je dan volgen

Door: Corstiaan

Ongetwijfeld,misschien is dit een interressanteside voor je,www.vtoc.nl

Door: ferry

Reageer op dit beroep