Afdelingsmanager Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Afdelingsmanager? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep afdelingsmanager. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je afdelingsmanager wordt.

 

Wat is een Afdelingsmanager?

Als Afdelingsmanager heb je de leiding over een afdeling. Dit kunnen alle mogelijke afdelingen zijn binnen allerlei bedrijven. Bijna alle bedrijven bestaan uit diverse afdelingen die geleid worden door een Afdelingsmanager. De Afdelingsmanager geeft leiding aan de medewerkers van de afdeling en zorgt ervoor dat het werk goed wordt uitgevoerd. De Afdelingsmanager is daarmee verantwoordelijk voor alles wat zich binnen de afdeling afspeelt.

De Afdelingsmanager moet goed leiding kunnen geven. De Afdelingsmanager moet de medewerkers binnen de afdeling kunnen motiveren en adviseren in hun dagelijkse werkzaamheden. Ook bij problemen zal de hulp van de Afdelingsmanager ingeschakeld worden. Ook moet het Afdelingshoofd altijd op de hoogte zijn van wat er op de afdeling gebeurt en als het nodig is ingrijpen. De Afdelingsmanager draagt ook zorg voor de ontwikkeling van de medewerkers binnen de afdeling. Het werk van de Afdelingsmanager is daarmee veelzijdig en afwisselend. Daarbij draagt de Afdelingsmanager veel verantwoordelijkheid.

De Afdelingsmanager is ook de schakel tussen het bestuur van de organisatie en de afdeling. Veranderingen moeten door de Afdelingsmanager binnen de afdeling gecommuniceerd en doorgevoerd worden. Ook moet het beleid van de organisatie door de Afdelingsmanager binnen de afdeling doorgevoerd worden. 

Past het beroep Afdelingsmanager bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Afdelingsmanager

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Afdelingschef

Wil je werken als Afdelingsmanager?

Werk je al als Afdelingsmanager en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Afdelingsmanager worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Afdelingsmanager, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Afdelingsmanager in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €4800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

116


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Afdelingsmanager

Wat verdient een Afdelingsmanager?

Het salaris van een Afdelingsmanager is sterk afhankelijk van het type bedrijf waar de Afdelingsmanager werkt en over welke afdeling de Afdelingsmanager de leiding heeft. Ook de overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van het bedrijf, hierbij kan gedacht worden aan een 13e maand en een auto van de zaak.

Salarisschaal Afdelingsmanager

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Afdelingsmanager

Op zoek naar een nieuwe baan als Afdelingsmanager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Afdelingsmanager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Afdelingsmanager vacatures

Vacature Afdelingsmanager - Dirk van den Broek
Careermaker
Wat ga je doenAls afdelingsmanager ben jij verantwoordelijk voor de afdeling KW & kassa of vers. Samen met de andere afdelingsmanager en de supermarktmanager ben jij verantwoordelijk voor het management …
Vacature Afdelingsmanager
Careermaker
Wat ga je doenAls Afdelingsmanager ben jij eindverantwoordelijk voor jouw afdeling. Dit zal de afdeling Kruidenierswaren & Kassa of de afdeling Vers. Het takenpakket is erg divers, en daarin is …
Vacature Afdelingsmanager - Dirk
Careermaker
Wat ga je doenAls Afdelingsmanager binnen Dirk heb je een belangrijke rol. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jouw eigen ontwikkeling en die van jouw medewerkers, ook ben jij in …
Vacature Afdelingsmanager DKW
Careermaker
Wat ga je doenIn de functie van Afdelingsmanager DKW ben jij eindverantwoordelijk voor afdeling Kruidenierswaren. Dit betreft de grootste afdeling van de winkel qua medewerkers (40) en omzet. Bij afwezigheid …
Vacature Afdelingsmanager - Dirk
Careermaker
Wat ga je doenAls Afdelingsmanager binnen Dirk heb je een belangrijke rol. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jouw eigen ontwikkeling en die van jouw medewerkers, ook ben jij in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Afdelingsmanager

Wat zijn de baankansen voor een Afdelingsmanager?

Omdat de Afdelingsmanager bij allerlei bedrijven aan de slag kan, is er genoeg perspectief op de arbeidsmarkt. Ook doorgroeimogelijkheden zijn er. Zo kan een Afdelingsmanager doorgroeien binnen een organisatie naar een grotere afdeling. Hierdoor is de Afdelingsmanager verantwoordelijk voor een grotere groep medewerkers. Ook kan de Afdelingsmanager doorgroeien naar het bestuur van het bedrijf.

De actuele kans op werk voor een Afdelingsmanager

De kans op werk voor het beroep Afdelingsmanager is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

116

Baankans Afdelingsmanager

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Afdelingsmanager worden: Opleidingen tot Afdelingsmanager

Wil je Afdelingsmanager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Afdelingsmanager.

Hoe word je een Afdelingsmanager? 

Er zijn diverse opleidingen te volgen. Zo zijn er meer gespecialiseerde opleidingen zoals Afdelingschef (MBO) en Afdelingsmanager (MBO). Op HBO en WO-niveau kunnen managementopleidingen gevolgd worden zoals Business Management. Binnen deze opleidingen wordt geleerd leiding te geven.

Vaak begint de Afdelingsmanager ook als medewerker binnen een afdeling en groeit later door tot Afdelingsmanager. Hierdoor heeft de Afdelingsmanager al kennis van de gang van zaken binnen de afdeling.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Afdelingsmanager

Functioneel Beheer binnen de Overheid - Dag
Je bent in je dagelijks werk functioneel applicatiebeheerder (of vervangend applicatiebeheerder), IT-beheerder, I&A-coördinator of afdelingsmanager die sturing geeft aan applicatiebeheerders. De overheid kan niet meer functioneren zonder intensief gebruik van …
Functioneel Beheer binnen de Overheid - Dag
Storingen analyseren en voorkomen (Dag)
Wil je hardnekkige storingen kunnen opsporen en elimineren? ROVC leert je een analytische werk- en denkmethode tijdens deze cursus en je ontwikkelt je in de Storingsanalyse en Storingstechniek. Ben jij …
Storingen analyseren en voorkomen (Dag)
Omgevingsvisie - Virtual Classroom
Je bent programmamanager, beleidsmedewerker of afdelingsmanager in het fysieke domein, zoals ruimtelijke ordening, milieu, verkeer, wonen, cultureel erfgoed, natuur, EZ en stedelijk beheer. Ook als handhaver, vergunningverlener, lid van het …
Omgevingsvisie - Virtual Classroom
Omgevingsvisie - Dag
Je bent programmamanager, beleidsmedewerker of afdelingsmanager in het fysieke domein, zoals ruimtelijke ordening, milieu, verkeer, wonen, cultureel erfgoed, natuur, EZ en stedelijk beheer. Ook als handhaver, vergunningverlener, lid van het …
Omgevingsvisie - Dag
MBO Algemeen Management (1 jaar)
Algemeen Een leuke baan als afdelingsmanager of een uitdaging zoeken in de rol van vestigingsmanager is door het volgen van deze opleiding mogelijk.  Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor ambitieuze …
MBO Algemeen Management (1 jaar)

Omscholen tot Afdelingsmanager

Als je je wilt omscholen tot Afdelingsmanager is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Afdelingsmanager zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Afdelingsmanager dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Afdelingsmanager

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Afdelingsmanager

Als je Afdelingsmanager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Afdelingsmanager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Afdelingsmanager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Afdelingsmanager?

Competenties en Vaardigheden Afdelingsmanager

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Afdelingsmanager nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Afdelingsmanager nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Afdelingsmanager

Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen

Persoonlijkheid van een Afdelingsmanager

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Afdelingsmanager. Als Afdelingsmanager wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Afdelingsmanager:


zie volledige beschrijving persoonstype Afdelingsmanager

Vakkennis voor een Afdelingsmanager

Het is voor een Afdelingsmanager ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Afdelingsmanager zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Afdelingsmanager

MBO Algemeen Management (1 jaar)
Algemeen Een leuke baan als afdelingsmanager of een uitdaging zoeken in de rol van vestigingsmanager is door het volgen van deze opleiding mogelijk.  Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor ambitieuze …
MBO Algemeen Management (1 jaar)
MBO Algemeen Management
Algemeen Een leuke baan als afdelingsmanager of een uitdaging zoeken in de rol van vestigingsmanager is door het volgen van deze opleiding mogelijk.  Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor ambitieuze …
MBO Algemeen Management
MHBO Management voor Ondernemers (1 jaar)
Een MHBO opleiding van Sandvalley Training vormt een optimale brug van MBO naar HBO. Bij een vervolgstudie op HBO niveau heeft u een met een MHBO opleiding een prima basis. …
MHBO Management voor Ondernemers (1 jaar)
MHBO Management voor Ondernemers
Een MHBO opleiding van Sandvalley Training vormt een optimale brug van MBO naar HBO. Bij een vervolgstudie op HBO niveau heeft een met een MHBO opleiding een prima basis. Een …
MHBO Management voor Ondernemers
MHBO Algemeen Management (1 jaar)
Algemeen Een MHBO opleiding vormt een optimale brug van MBO naar HBO. Bij een vervolgstudie op HBO niveau heeft een met een MHBO opleiding een prima basis. Een leuke baan …
MHBO Algemeen Management (1 jaar)

Werkervaring Afdelingsmanager

Het is voor een startend Afdelingsmanager die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Afdelingsmanager is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Afdelingsmanager het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Afdelingsmanager

Met wie werkt een Afdelingsmanager samen? 

De Afdelingsmanager heeft met diverse mensen binnen de organisatie te maken. De Afdelingsmanager is de schakel tussen het bestuur van het bedrijf en de medewerkers van de eigen afdeling. Daarnaast moet de Afdelingsmanager ook het contact met de andere afdelingen onderhouden. Het netwerk van de Afdelingsmanager is daarmee vrij groot.


Afdelingsmanager


Organisaties waar een Afdelingsmanager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Afdelingsmanager meestal werkt.

Waar werkt een Afdelingsmanager?

Bijna alle bedrijven bestaan uit meerdere afdelingen. Deze afdelingen worden allemaal geleid door een Afdelingsmanager. De Afdelingsmanager kan dus bij allerlei bedrijven werkzaam zijn. Zo kan  een Afdelingsmanager de leiding hebben over een afdeling in een ziekenhuis, maar ook over een communicatieafdeling bij een gemeente. De meeste van deze bedrijven zijn werkzaam binnen de profit sector, maar een baan als Afdelingsmanager is ook in de non-profit sector mogelijk.

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Best beoordeelde werkgevers Afdelingsmanager

Waar kun je het beste werken als Afdelingsmanager? Hieronder vind je de best door de Afdelingsmanager beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Afdelingsmanager.

Competenties, Skills en Vaardigheden Afdelingsmanager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Afdelingsmanager.

Welke competenties heeft een Afdelingsmanager nodig?

Een Afdelingsmanager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Afdelingsmanager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Afdelingsmanager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Afdelingsmanager nodig? 

De belangrijkste eigenschap van de Afdelingsmanager is het goed kunnen leidinggeven. De Afdelingsmanager geeft leiding aan alle medewerker binnen de afdeling. De Afdelingsmanager moet de medewerkers motiveren en in hun werk begeleiden. Daarnaast moet de Afdelingsmanager ook goed kunnen observeren en analyseren. Veranderingen binnen de afdeling moet opgemerkt worden en problemen moeten zo snel mogelijk opgelost worden.

De Afdelingsmanager draagt veel verantwoordelijk. De Afdelingsmanager moet ook het beleid van het bedrijf uitdragen binnen de afdeling. Ook moeten de plannen van het bestuur door de Afdelingsmanager in de werkzaamheden vertaald worden. De Afdelingsmanager moet van afwisselend werk houden en diverse werkzaamheden verrichten.

Bekijk de persoonstypen voor Afdelingsmanager


Baas


Lees meer

Interview met een Afdelingsmanager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Afdelingsmanager

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Afdelingsmanager

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Afdelingsmanager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Afdelingsmanager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Afdelingsmanager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Afdelingsmanager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Afdelingsmanager iets voor je?

Zou je graag Afdelingsmanager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Afdelingsmanager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Afdelingsmanager

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar