Altviolist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Altviolist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Altviolist. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Altviolist nodig heeft.Wat doet een Altviolist? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Altviolist?

De Altviolist is een muzikant die de altviool bespeelt. De Altviolist is hier vaak erg bedreven in. De altviool is het oudste lid van de familie van de violen. Onder meer de viool en de cello behoren tot dezelfde familie. De altviool is een gestreken snaarinstrument. Het geluid wordt verkregen door het laten trillen van de snaren. Hier wordt een strijkstok voor gebruikt.

 

Verschillende rollen

De altviool is groter dan een gewone viool en heeft vier snaren. In een orkest of ensemble heeft de altviool een bijzondere rol. Het is belangrijk dat de Altviolist zijn partijen goed analyseert en weet welke rol hij of zij in welk deel van het stuk heeft. Deze rol kunnen zeer verschillend zijn:

-         een solostuk;

-         een tweede stem naast de cello of eerste viool;

-         een basstem;

-         een ondersteunende stem, deze maakt de harmonische opbouw compleet.

De verschillende rollen vragen verschillende vaardigheden en interpretaties van de Altviolist. Vaak moeten stukken dan juist wat zachter of wat harder gespeeld worden.

 

Muzikaliteit

De Altviolist moet goed muzikaal onderlegd zijn en verstand hebben van diverse muziekstukken, noten en interpretaties. Muzikaliteit is de belangrijkste vereiste voor de Altviolist. Daarnaast speelt de Altviolist meestal de altviool in een ensemble of orkest en moet daarom ook goed kunnen samenwerken met andere muzikanten.

Past het beroep Altviolist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Altviolist

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: altviolist (klassiek)


Vacatures Altviolist

Op zoek naar een nieuwe baan als Altviolist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Altviolist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Altviolist per ervaringsniveau

junior Altviolist vacatures startend Altviolist vacatures senior Altviolist vacatures beginnend Altviolist vacatures trainee Altviolist vacatures leidinggevend Altviolist vacatures medior Altviolist vacatures aankomend Altviolist vacatures ervaren Altviolist vacatures leerling Altviolist vacatures vacatures omscholen tot Altviolist vacatures opleiding tot Altviolist

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Altviolist

Wat verdient een Altviolist?

Het salaris van ieder type muzikant is sterk afhankelijk van het succes. Beginnende muzikanten verdienen vaak weinig en kunnen soms maar net rond komen. Veel muzikanten doen een paar optredens per week om een boterham te kunnen verdienen. Maar voor sommige optredens, zoals bijvoorbeeld bij De Wereld Draait door, wordt niet betaald omdat het promotie zou opleveren.

Er kunnen andere inkomsten bijkomen zoals CD verkoop of auteursrechten via een streamingdienst of radio. Veel muzikanten hebben een salaris van ongeveer €2000,- per maand, er zijn ook maanden waar het onder dat bedrag uitkomt. Wanneer muziekanten niet aan dat bedrag kunnen komen met optredens zijn er velen die ook muziekles geven. 

Wereldsterren kunnen tot in de miljoenen verdienen, maar gemiddeld genomen komt het salaris van een muzikant niet boven de €4000,- bruto per maand.

Salarisschaal Altviolist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Altviolist

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Altviolist


Bekijk het salaris Altviolist per ervaringsniveau

Salaris junior Altviolist Wat verdient een startend Altviolist? Wat is het loon senior Altviolist? beginnend Altviolist salaris Maximaal salaris trainee Altviolist Hoeveel verdient een leidinggevend Altviolist? Wat is het salaris van een medior Altviolist? Salaris aankomend Altviolist Wat verdient een ervaren Altviolist? Welk salaris krijgt een leerling Altviolist?


Altviolist worden: Opleidingen tot Altviolist

Wil je Altviolist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Altviolist.

Hoe word je een Altviolist? 

De Altviolist heeft vaak een muzikale achtergrond en speelt al van jongs af aan. Als de Altviolist serieus door wil, kan hij of zij een opleiding doen aan het conservatorium. Deze opleidingen zijn puur gericht op muziek en bereiden de Altviolist voor op een carrière binnen de muziek.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Altviolist

Er zijn geen opleidingen Altviolist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Altviolist in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Altviolist worden: Omscholen tot Altviolist

Als je je wilt omscholen tot Altviolist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Altviolist zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Altviolist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Altviolist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Altviolist

Als je Altviolist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Altviolist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Altviolist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Altviolist?


Competenties en Vaardigheden Altviolist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Altviolist.

Welke competenties heeft een Altviolist nodig?

Een Altviolist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Visie
Visie

Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis

Omschrijving

Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling. 

Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.

 

Vaardigheden Altviolist

 • Doelgericht
 • Analytisch vermogen
 • Zelfmotivatie
 • Wilskracht
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Initiatief
 • Voorspellen
 • Toekomstgericht
 • Probleem oplossen
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Durf
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Altviolist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Altviolist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Altviolist nodig? 

De Altviolist moet beschikken over veel muzikaliteit en creativiteit. De Altviolist moet goed kunnen luisteren en muziekstukken analyseren (Waarnemer). Daarnaast moet de Altviolist zich ook goed kunnen inleven in het muziekstukken en ermee als het ware een verhaal kunnen vertellen (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Altviolist


Eigenschappen Altviolist

 • Originaliteit
 • Creativiteit
 • Gepassioneerd
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Altviolist

Wat zijn de baankansen voor een Altviolist?

Er is maar weinig vraag naar Altviolisten. Door veel te oefenen en hard te werken kan de Altviolist doorgroeien tot de top en proberen in een groot en bekend orkest te komen.

De actuele kans op werk voor een Altviolist

Het beroep Altviolist is onderdeel van de beroepsfamilie Musici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Musici is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Altviolist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Altviolist

Je kunt als Altviolist een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Altviolist is onderdeel van de beroepsfamilie Musici. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Altviolist

Mogelijke specialisaties voor een Altviolist

altviolist (modern)

violist (modern)

cellist (modern)

contrabassist (klassiek)

cellist (klassiek)

contrabassist (modern)

violist (klassiek)

balalaikaspeler (modern)

banjospeler (modern)

bassist (klassiek)

harpist (klassiek)

luitist (klassiek)

mandolinespeler (klassiek)

ukelelespeler (modern)

citerspeler (modern)

bazoukispeler (klassiek)

balalaikaspeler (klassiek)

banjospeler (klassiek)

bassist (modern)

citerspeler (klassiek)

gitarist (klassiek)

gitarist (modern)

hakkebordspeler (klassiek)

hakkebordspeler (modern)

harpist (modern)

luitist (modern)

mandolinespeler (modern)

bazoukispeler (modern)

Jazzgitarist

keyboardspeler (modern)

organist (klassiek)

organist (modern)

pianist (modern)

toetsenist (klassiek)

klavecimbelspeler (klassiek)

concertpianist (klassiek)

accordeonist (modern)

accordeonist (klassiek)

pianist (klassiek)

synthesizerspeler (modern)

concertpianist (modern)

toetsenist (modern)

blueszanger

countryzanger

easy-listeningzanger

entertainment/amusementszanger

gospelzanger

rockzanger

zanger keltisch

zanger volksmuziek

singer/songwriter

funkzanger

folklorezanger

jazzzanger

popzanger

soulzanger

troubadour

zanger moderne muziek

zanger schoolmuziek

zanger wereldmuziek

Volkszanger

Chansonnier

blokfluitist (modern)

fagottist (modern)

hoboïst (klassiek)

hoboïst (modern)

klarinettist (modern)

koraspeler (klassiek)

saxofonist (klassiek)

trombonist (klassiek)

trompettist (klassiek)

trompettist (modern)

tubaspeler (modern)

cornetspeler (klassiek)

doedelzakspeler (klassiek)

dwarsfluitist (klassiek)

fagottist (klassiek)

blokfluitist (klassiek)

cornetspeler (modern)

doedelzakspeler (modern)

dwarsfluitist (modern)

hoornist (klassiek)

klarinettist (klassiek)

klokkenspeler (modern)

koraspeler (modern)

mondharmonicaspeler (modern)

piccoloïst (klassiek)

saxofonist (modern)

trombonist (modern)

tubaspeler (klassiek)

fluitist (klassiek

fluitist (modern)

beiaardier (klassiek)

bongospeler (klassiek)

carillonist

paukenist (modern)

xylofonist (klassiek)

xylofonist (modern)

klokkenspeler (klassiek)

marimbaspeler (klassiek)

percussionist (modern)

slagwerker (klassiek)

vibrafonist (modern)

castagnettenspeler (modern)

drummer (klassiek)

bongospeler (modern)

cimbalist (klassiek)

gamelanspeler (klassiek)

marimbaspeler (modern)

paukenist (klassiek)

percussionist (klassiek)

slagwerker (modern)

castagnettenspeler (klassiek)

drummer (modern)

vibrafonist (klassiek)

beiaardier (modern)

Drummer

Slagwerker

concertzanger

operettezanger

zanger oude muziek

zanger kamermuziek

operazanger

zanger barok

zanger kerkmuziek

Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Altviolist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Altviolist meestal werkt.

Waar werkt een Altviolist?

De Altviolist werkt meestal voor een ensemble of orkest. Samen met andere muzikanten doen zij uitvoeringen en optredens.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Netwerk Altviolist

Met wie werkt een Altviolist samen? 

De Altviolist speelt meestal in een orkest of ensemble. Hierdoor werkt de Altviolist samen met diverse andere muzikanten.


Altviolist

Interview met een Altviolist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Altviolist:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Altviolist verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Altviolist?

De beroepen die verwant zijn aan Altviolist zijn:
Violist
Salaris: €2000 tot €4000
Opleiding: HBO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Altviolist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar