Belader: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Belader: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Belader? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Belader wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Belader, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Belader


Vacatures Belader

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Belader?

Een belader haalt met een vuilniswagen huis- of bedrijfsafval op bij particulieren of bedrijven. Doorgaands bestaat de functie van een belader uit twee kerntaken. Ten eerste het verzamelen van het vuilnis en dit in de vuilniswagen doen. Ten tweede het besturen van de vuilniswagen. Bij de eerste taak staat de belader achterop de vuilniswagen om het vuilnis snel te kunnen pakken. Deze werkzaamheden worden tussen de beladers gerouleerd zodat de ene dag de belader het vuilnis verzameld en de andere dag dezelfde belader de vuilniswagen bestuurt. In veel gevallen wordt er in de functieomschrijving van een belader dan ook gesproken over een combinatiefunctie van chauffeur/belader. Naast het rijden en beladen van afval kunnen de beladers ook verantwoordelijk zijn voor het dagelijks onderhoud van de vuilniswagen en de bijbehorende reinigingswerkzaamheden.

Het werk van een belader kan fysiek zwaar zijn. Verder is het belangrijk voor een belader om niet bang te zijn om vies te worden aangezien er met vuilnis wordt gewerkt. Een voordeel van het werk als belader is dat er veel buiten wordt gewerkt.

Door de toename van geautomatiseerde vuilniswagens is de functie van belader langzaam aan het verdwijnen. Veel gemeentes en andere vuilophaaldiensten maken steeds vaker gebruik van geautomatiseerde vuilniswagens die automatisch zonder behulp van een belader de vuilnisbakken oppikken en legen. Van de eerder genoemde combinatiefunctie van chauffeur/belader zal dan ook in veel gevallen in de toekomst geen sprake meer zijn. Dan is er alleen een chauffeur aanwezig op de vrachtwagen. Let op, dit gaat alleen om het gemeente vuil waarbij gebruik wordt gemaakt van standaardmaat kliko’s. Bij het grofvuil en bedrijfsvuil zal in de meeste gevallen nog wel een belader nodig zijn. 

 

 
 

Past het beroep Belader bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Belader per stad

Vacatures Belader Alkmaar

Vacatures Belader Almelo

Vacatures Belader Almere

Vacatures Belader Alphen aan den Rijn

Vacatures Belader Amersfoort

Vacatures Belader Amstelveen

Vacatures Belader Amsterdam

Vacatures Belader Apeldoorn

Vacatures Belader Arnhem

Vacatures Belader Assen

Vacatures Belader Bergen op Zoom

Vacatures Belader Breda

Vacatures Belader Capelle aan den IJssel

Vacatures Belader Delft

Vacatures Belader Den Bosch

Vacatures Belader Den Haag

Vacatures Belader Den Helder

Vacatures Belader Deventer

Vacatures Belader Doetinchem

Vacatures Belader Dordrecht

Vacatures Belader Ede

Vacatures Belader Eindhoven

Vacatures Belader Emmen

Vacatures Belader Enschede

Vacatures Belader Gouda

Vacatures Belader Groningen

Vacatures Belader Haarlem

Vacatures Belader Haarlemmermeer

Vacatures Belader Heerlen

Vacatures Belader Helmond

Vacatures Belader Hengelo

Vacatures Belader Hilversum

Vacatures Belader Hoogeveen

Vacatures Belader Hoorn

Vacatures Belader Katwijk

Vacatures Belader Leeuwarden

Vacatures Belader Leiden

Vacatures Belader Lelystad

Vacatures Belader Maastricht

Vacatures Belader Middelburg

Vacatures Belader Nieuwegein

Vacatures Belader Nijmegen

Vacatures Belader Oss

Vacatures Belader Purmerend

Vacatures Belader Roermond

Vacatures Belader Roosendaal

Vacatures Belader Rotterdam

Vacatures Belader Schiedam

Vacatures Belader Spijkenisse

Vacatures Belader Terneuzen

Vacatures Belader Tilburg

Vacatures Belader Utrecht

Vacatures Belader Veenendaal

Vacatures Belader Venlo

Vacatures Belader Vlaardingen

Vacatures Belader Westland

Vacatures Belader Zaanstad

Vacatures Belader Zeist

Vacatures Belader Zoetermeer

Vacatures Belader Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Belader

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Belader?

Het loon van een belader zal tussen de 1900 en 2275 euro per maand liggen. Doordat de werkzaamheden zwaar en vies kunnen zijn er doorgaands goede secundaire arbeidsvoorwaarden voor de beladers.

 

 
 

Meer weten over het salaris Belader

Salaris aankomend Belader Salaris junior Belader Wat is het salaris van een medior Belader? Welk salaris krijgt een senior Belader?


Hoe word je een Belader? 

Het werk van een belader is ongeschoold. Dit betekend dat er geen specifieke opleidingen nodig zijn om als belader aan de slag te kunnen. De enige eis die er gesteld kan worden is dat de kandidaat in het bezit moet zijn van een C CE rijbewijs (groot materieel). Al het andere wordt in de praktijk geleerd.

 

 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Belader

Er zijn geen opleidingen Belader aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Belader in werkt

Bekijk alle opleidingen Transport & Logistiek


Omscholen tot Belader

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Belader. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Belader

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Belader

Als je Belader wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Belader zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Belader

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Belader?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Belader

Een Belader heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Belader

 • Doorzettingsvermogen
 • Consequent handelen
 • Ambitie
 • Motivatie
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Sensitiviteit
 • Harmonie creëren
 • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Belader nodig? 

Het werk van een belader kan fysiek zwaar en vies zijn aangezien er met vuilnis wordt gewerkt. Een belader dient dan ook een goed doorzettingsvermogen te hebben en energiek te werk kunnen gaan. Dit zijn de eigenschappen van het persoonstype de succesvolle werker. Verder is het ophalen van het vuilnis een belangrijke taak. Veel burgers en bedrijven rekenen er op dat dit steevast gebeurd. Als belader heb je dan ook een zekere plicht en verantwoordelijkheid naar deze mensen en bedrijven. Betrouwbaarheid en plichtsgetrouwheid horen dan ook bij de functie en dit past bij het persoonstype de loyalist.

 

 
 

Eigenschappen Belader

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • OndernemendheidWat zijn de baankansen voor een Belader?

Zoals gesteld zal de combinatiefunctie van belader/chauffeur in sommige gevallen verdwijnen door de geautomatiseerde vuilniswagens. Naar vuilnismannen in het algemeen zal echter altijd vraag zijn. Er zal immers altijd vuilnis opgehaald en verwerkt moeten worden. Het algemene arbeidsperspectief is dan ook goed te noemen. Er zijn veel vacatures te vinden waar men zoekt naar vuilnismannen. De dooigroeimogelijkheden zijn echter miniem. 

 

 
 

De actuele kans op werk voor een Belader

Het beroep Belader is onderdeel van de beroepsfamilie Laders, lossers en sjouwers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Laders, lossers en sjouwers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

153

Baankans Belader

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Belader

Het beroep Belader is onderdeel van de beroepsfamilie Laders, lossers en sjouwers.


Waar werkt een Belader?

Beladers werken doorgaands voor gemeentes of reinigings- en ophaaldiensten. Dit kunnen zowel profit als non profit instellingen zijn.

 

 
 

Met wie werkt een Belader samen? 

Een belader werkt doorgaands alleen met zijn collega vuilnismannen. Soms kan er nog sprake zijn van extern “klantcontact”  bij de mensen of bedrijven waar het vuilnis op gehaald wordt. 

 

 
 

Belader

Verwante beroepen Belader:

Vuilnisman
Salaris: €1701 tot €2710
Opleiding: Geen
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Belader in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1900 tot €2275

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

153Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar