Buikspreker Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Buikspreker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Buikspreker, zoals: "Wat doet een Buikspreker?", of "Wat verdient een Buikspreker? of "Hoe word je een Buikspreker?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Buikspreker nodig heeft.Wat is een Buikspreker?

Een Buikspreker is een performer die met een (hand)pop een act opvoert. Hij voert tijdens deze act zowel voor hemzelf als voor de pop het woord, waarbij hij de tekst van de pop zo uitspreekt dat aan zijn mond niet te zien is dat hij dit doet. Tegelijk beweegt hij de mond van de pop zo dat het lijkt alsof deze spreekt en wordt de aandacht afgeleid van zijn eigen mond. Een Buikspreker moet altijd een beetje smokkelen omdat het onmogelijk is om alle letters van het alfabet zonder gebruik van lippen uit te spreken.

Een Buikspreker heeft meestal een vaste pop waar hij (lang) mee speelt. Vrijwel altijd heeft de buikspreker een hele persoonlijkheid voor de pop verzonnen en heeft de pop zo een eigen identiteit op het podium. De interactie tussen pop en Buikspreker is slechts een deel van de show. Belangrijker nog is de interactie tussen pop (en Buikspreker) en publiek. Door via de pop te spreken kan de Buikspreker makkelijker grenzen opzoeken. De poppen zijn dan ook vaak ondeugend of hebben een ongezouten mening en daarmee de lachers op hun hand.

Overtuigend kunnen buikspreken vergt jarenlange training. Naast het beheersen van een goede speltechniek moet een Buikspreker ook een goed verhaal neer kunnen zetten voor een gevarieerd publiek. Beroepsbuiksprekers zijn in Nederland een zeldzaamheid. Er zijn er ongeveer veertien actief.

Past het beroep Buikspreker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Buikspreker

Er zijn geen vacatures Buikspreker aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Buikspreker in werkt.

Meer weten over de sector waar een Buikspreker in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Buikspreker

Wat verdient een Buikspreker?

Buiksprekers worden voornamelijk ingehuurd om op te treden op feesten en partijen. De kosten verbonden aan zo'n optreden lopen uiteen en zijn afhankelijk van onder andere de duur van het optreden, reistijd, inhoudelijke voorbereiding en soort publiek.

Er zijn Buiksprekers die €300 tot €400 rekenen voor een optreden van 45 min. tot een uur (excl. reiskosten). Anderen hanteren een minimum van €500.

Workshops buikspreken kosten minimaal ca. €200 (anderhalf uur).

Het inkomen van een Buikspreker is dus erg afhankelijk van het aantal boekingen dat hij per maand binnenhaalt.

Salarisschaal Buikspreker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Buikspreker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Buikspreker


Buikspreker worden: Opleidingen tot Buikspreker

Wil je Buikspreker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Buikspreker.

Hoe word je een Buikspreker? 

Er is geen school die opleidingen biedt in buikspreken. Buiksprekers zijn voornamelijk auto-didacten met als belangrijkste lesmateriaal de spiegel. Sommigen geven cursussen, maar richten zich voornamelijk op een jong publiek. Voor volwassenen is het aantal workshops dat wordt aangeboden zeer beperkt, en bovendien bedoeld als vermaak en niet als training.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Buikspreker

Er zijn geen opleidingen Buikspreker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Buikspreker in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Buikspreker worden: Omscholen tot Buikspreker

Als je je wilt omscholen tot Buikspreker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Buikspreker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Buikspreker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Buikspreker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Buikspreker

Als je Buikspreker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Buikspreker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Buikspreker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Buikspreker?


Competenties en Vaardigheden Buikspreker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Buikspreker.

Welke competenties heeft een Buikspreker nodig?

Een Buikspreker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Buikspreker

 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Durf
 • Zelfmotivatie
 • Veerkracht
 • Stressbestendig
 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Controleren
 • Luisteren
 • Resultaatgerichtheid
 • Argumenteren
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis

Persoonlijkheid en Eigenschappen Buikspreker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Buikspreker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Buikspreker nodig? 

De Buikspreker is een individualist. Hij werkt alleen, of eigenlijk met een fictief personage. Als hij optreedt is zichtbaar dat hij anders is dan anderen; hij heeft een bijzonder vak. Creativiteit is hierin erg belangrijk, maar ook het vermogen mensen te lezen en hierop in te spelen (Romanticus). Het losse van zijn werk, de afwisseling in publiek en locatie, bevalt hem goed, net als het eigen baas zijn. Zijn enthousiasme voor zijn vak draagt hij zonder moeite over op publiek (Levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Buikspreker


Eigenschappen Buikspreker

 • Optimistisch
 • Energiek
 • Vindingrijk
 • Originaliteit
 • Creativiteit
 • GepassioneerdArbeidsmarktperspectief Buikspreker

Wat zijn de baankansen voor een Buikspreker?

Er is geen vast werk voor Buiksprekers, noch zijn er doorgroeimogelijkheden. De Buikspreker is qua acquisitie meestal volledig op zichzelf aangewezen en deelt zijn potentiële klanten met allerhande andere entertainers. Er bestaan dus geen garanties voor het hebben van werk en inkomen.

De actuele kans op werk voor een Buikspreker

Het beroep Buikspreker is onderdeel van de beroepsfamilie Entertainment artiesten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Entertainment artiesten is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Buikspreker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Buikspreker

Je kunt als Buikspreker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Buikspreker is onderdeel van de beroepsfamilie Entertainment artiesten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Buikspreker

Verwante beroepen Buikspreker


Organisaties waar een Buikspreker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Buikspreker meestal werkt.

Waar werkt een Buikspreker?

Een Buikspreker werkt over het algemeen alleen. De belangrijkste organisaties waardoor hij wordt ingehuurd zijn scholen (publieke sector). Verder wordt hij geboekt voor feesten en partijen in particuliere kring.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Netwerk Buikspreker

Met wie werkt een Buikspreker samen? 

Het netwerk van een Buikspreker is wisselend. Veel Buiksprekers bieden optredens en cursussen voor basisschoolleerlingen. Zo krijgen ze te maken met leraren en ondersteunend personeel, leerlingen en ouders. Op bruiloften met bruiloftsgasten, op borrels met diverse professionals. Sommigen werken alleen, anderen via een impressariaat.


 • Leraar
 • Impressario
Buikspreker

Interview met een Buikspreker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Buikspreker:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Buikspreker verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Buikspreker?

De beroepen die verwant zijn aan Buikspreker zijn:
Goochelaar
Salaris: € tot €2000
Opleiding: Cursus / Bijscholing
Baankans: Slecht

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Buikspreker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leraar
 • Impressario

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar