Carrieremanagement

Je bent al een tijdje aan het werk in dezelfde functie bij hetzelfde bedrijf. Je bent toe aan meer uitdaging. Je wilt je gaan specialiseren, leiding gaan geven of een heel ander beroep uitoefenen. Je wilt doorgroeien! Maar hoe doe je dat?

Carrièreplan; waar wil je heen?

Eerst moet je voor jezelf duidelijk maken waar je heen wilt. Wil je leiding gaan geven? Je specialiseren? Maak een carrièreplan. Bepaal welk doel je voor ogen hebt en hoe je je wensen kunt realiseren. Belangrijk is ook dat je jouw marktwaarde weet. Alleen als je jezelf goed kent, weet je welke carrièrestap je kunt maken. Onderschat en overschat jezelf hierbij niet.

Je doel bereiken 

Je weet wat je wilt, maar hoe manage je het proces? Lees de tips en groei!

Maak de stap mogelijk

Allereerst is het zaak ervoor te zorgen dat je de stap die je graag wilt maken ook kán maken. Zorg dat je baas tevreden over je is. Laat zien dat jij klaar bent voor een nieuwe stap in je carrière. Neem vrijwillig meer taken op je en perfectioneer de uitvoering van je taken.

Vraag naar de mogelijkheden

Wil je binnen hetzelfde bedrijf doorgroeien? Vraag aan je baas naar de mogelijkheden. Is er budget voor een cursus, training of opleiding? En is hij überhaupt enthousiast?

Doe een cursus, training of opleiding

Heb je toestemming van je baas om door te groeien? Grijp die kans. Zoek een cursus, training of opleiding en schrijf je in. Ook als je wilt overstappen naar een ander bedrijf kun je een (avond-)cursus zoeken die past bij de functie die je daar wilt uitoefenen. Maak een schema met het aantal uren dat je er per week aan kwijt bent. Zo zie je meteen of de cursus of opleiding niet teveel tijd opslokt.

Weet wat er speelt op de arbeidsmarkt

Het is belangrijk dat je altijd de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in je achterhoofd houdt. Weet dus wat er speelt op de arbeidsmarkt. Waar hebben bedrijven behoefte aan? Zoek op internet, vraag het aan bedrijven zelf, lees vaktijdschriften, ga naar congressen. Is er (bijna) geen behoefte (meer) aan jouw begeerde specialisatie? Schaaf je wensen dan bij.

Houd je netwerken bij

Besteed aandacht aan je netwerk. Het kennen van de juiste mensen op de juiste plaats is een groot voordeel. Werk je social media bij, bezoek beurzen. Wil je bij een ander bedrijf doorgroeien? Laat iedereen in je netwerk weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Op LinkedIn kun je bijvoorbeeld aangeven dat je benaderd wilt worden voor vacatures. Ook kun je daar lid worden van relevante groepen.

Loopbaanadviseur

Eventueel kun je een loopbaanadviseur inschakelen om je helpen bij het managen van je carrière. Hij helpt je in kaart te brengen wat je kunt en wilt. Hij geeft vervolgens advies over je te nemen carrièrestappen.


Zoek een ander beroep