Douanier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Douanier? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep douanier. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je douanier wordt.

 

Wat is een Douanier?

Een douaneambtenaar of ook wel een douanier genoemd is iemand die toezicht houdt op de in- en uitvoer van goederen maar ook kijkt bij de doorvoer van goederen.Wat doet een Douanier?

Als douanier controleer je of de invoerrechten en accijnzen zijn voldaan, dit wordt ook wel de administratieve controle genoemd. Als douanier hou je je ook bezig met tal van soorten wetgeving. Je moet bijvoorbeeld de Accijnswet in de gaten houden maar ook de BPM wetgeving en de VGEM wetten( wetten ivm milieu, de opiumwet, flora en faunawet etc.). Als Douanier ben je vaak werkzaam aan landsgrenzen, maar ook aan zeehavens en op vliegvelden.

Werkzaamheden zijn onder ander de controle op het in bezit hebben van verboden middelen en controle op fabrieken waar alcohol wordt verwerkt, want op alcohol zit met name veel accijns net zoals op tabak en benzine. Ook controleer je op het gebruik van de juiste brandstof( dieselolie) in auto's. Rode olie, waar minder accijns op zit, voor het gebruik in tractoren is niet toegestaan in andere dan landbouwvoertuigen.

Deze controles worden ook wel de fysieke controle genoemd. Omdat tegenwoordig veel aangiftes via de computer gaan en niet meer zoveel met behulp van papieren documenten levert dit voor bedrijven een enorme tijdwinst op, omdat een verzegelde vrachtwagen binnen de EU zo de grens over kan rijden niet meer al zijn papieren bij de grens moet laten controleren. Je moet vaak voor je sollicitatie een psychologisch onderzoek ondergaan en vaak is er ook sprake van een antecendentenonderzoek. 

Wil je werken als Douanier?

Werk je al als Douanier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Douanier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Douanier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Douanier in één oogopslag

Netwerk:

 • Collega's
 • Klanten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2623 tot €5039

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

52


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Douanier

Wat verdient een Douanier?

De arbeidsvoorwaarden van een douanebeambte zijn erg vershcillend per functie en functieniveau. Het bruto salaris ligt tussen de € 2.623,- en € 5.039,-.

Voor hogere leidinggevende functies kan dat oplopen tot een salaris van een topambtenaar, ongeveer € 9000,-

Ook verschilt het nog in welk deel van de douane je werkzaam bent. Het  salaris kan namelijk ook verschillen tussen het werken bij de landgrenzen en bij de havengebieden. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen daarbij verschillen.

 

Salarisschaal Douanier

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Douanier

Op zoek naar een nieuwe baan als Douanier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Douanier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Douanier vacatures

Vacature Administratief medewerker douane
Randstad
Functieomschrijving Leren terwijl je werkt? Bij UPS Eindhoven kan het! Je gaat aan de slag als administratief medewerker en ondertussen ontwikkel jij jezelf tot douane declarant.wat bieden wij jou
Vacature Douane declarant plus - Leiden
Dinel, Leiden
Declarant - ECCN Codes, douane, HS/CN codes – classificeren, embargo’s, import- / export, Dual-Use Klinkt dit jou bekend in de oren? Lees dan snel verder Beschrijving De hoofdtaken: • Verantwoordelijk …
Vacature Senior functioneel beheerder Douane | Apeldoorn
Belastingdienst Apeldoorn
Vacature Functioneel Beheerder - Senior functioneel beheerder Douane Functieomschrijving “De schakel tussen ontwikkelaars en gebruikers: dat ben ik. Ik deel mijn inbreng bij de te ontwikkelen applicaties én ben vraagbaak …
Vacature General Manager Douanezaken
Rotterdam Customs Services B.V.
ROTTERDAM CUSTOMS SERVICES is een jonge onderneming die zich bezig houdt met alle facetten van douane documentatie. Voor onze opdrachtgevers verzorgen wij import- en export declaraties, maken wij transito documenten …
Vacature Douane declarant plus
Dinel
ECCN Codes, douane, HS/CN codes – classificeren, embargo’s, import- / export, Dual-Use.... Klinkt dit jou bekend in de oren? Lees dan snel verder! Beschrijving De hoofdtaken: • Verantwoordelijk voor het …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Douanier

Wat is de toekomst van Douanier?

Het arbeidsmarktperpesctief van een douanebeamte is redelijk gemiddeld. Wel word de arbeidsmarkt beinvloed door de toenemende techniek en is er dus minder vraag dan vroeger omdat er nu veel werkzaamheden door de computer worden overgenomen. De doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van je opleiding en van de verdere mogelijkheden die je binnen de douane geboden worden.

Huidige aantal vacatures

52


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Douanier worden: Opleidingen tot Douanier

Wil je Douanier worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Douanier.

Hoe word je een Douanier? 

Als je bij douane werkt zijn er 4 werkprocessen te onderscheiden:

 • de behandeling van aangiftes
 • het uitvoeren van controles
 • risico beheersing
 • klantbehandeling

 

De douane kent om deze werkprocessen uit te kunnen voeren verschillende werkniveaus, varierend van VMBO tot HBO en universitair. Op VMBO niveau is er namelijk de douantechnisch medewerker en hou je je bezig met de aangiftebehandeling en voer je de fysieke en administratieve controles uit. Op MBO niveau ben je vooral bezig met klantbehandeling, risicobeheersing en de administratieve controles. Ook lever je daarnaast vaak een bijdrage aan het douanebeleid.

van grotere ondernemingen.

Ook hier lever je een bijdrage aan beleidsmaatregelen binnen de Douane. Je adviseert het management op douanetechnisch vlak, signaleert nieuwe ontwikkelingen en draagt die uit. Op de HBO functies en WO functies zal je verantwoordelijkheid steeds meer toenemen en zul je waarschijnlijk ook meer managementfuncties uitvoeren.

Er zijn dus verschillende soorten stromingen van opleidingen die je kunt volgen om douanebeambte te worden.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Douanier

Verdiepingscursus Internationale handel. Douane en BTW ( Incl. BREXIT)
Verdiepingscursus Internationale handel,douane en btw (incl. Brexit-gevolgen) 24 en 31  maart 2020 Locatie:  Rotterdam Btw en douanevraagstukken bij in- en uitvoer van goederen. Cursus is zeer praktijkgericht. De vakgebieden …
Verdiepingscursus Internationale handel. Douane en BTW ( Incl. BREXIT)
Webinar E-commerce en douane, Internationaal en Europees Recht
De handel in producten via internet (en platforms) neemt toe. Door de coronamaatregelen wordt deze handel via internet zelfs nog meer gestimuleerd. Veel van deze goederen komen uit niet-EU-landen. Dat …
Webinar E-commerce en douane, Internationaal en Europees Recht
Basistraining Milieuwetgeving - Dag
Je werkt of gaat binnenkort werken als (beleids)medewerker milieu of als handhaver/toezichthouder. Dit kan zijn bij een gemeente, regionale milieudienst, provincie, waterschap, Rijkswaterstaat, politie of douane. Heb je op andere …
Basistraining Milieuwetgeving - Dag
MBO Internationale Handel
Wil jij beschikken over de juiste kennis om op internationaal gebied zaken te doen? Wil jij handel drijven met andere landen, verantwoordelijk zijn voor export van de organisatie en leren …
MBO Internationale Handel
Basistraining Milieuwetgeving - Virtual Classroom
Je werkt of gaat binnenkort werken als (beleids)medewerker milieu of als handhaver/toezichthouder. Dit kan zijn bij een gemeente, regionale milieudienst, provincie, waterschap, Rijkswaterstaat, politie of douane. Heb je op andere …
Basistraining Milieuwetgeving - Virtual Classroom

Omscholen of doorgroeien tot Douanier

Als je Douanier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Douanier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Douanier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Douanier?

Competenties en Vaardigheden Douanier

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Douanier nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Douanier nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Douanier

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit

Persoonlijkheid van een Douanier

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Douanier. Als Douanier wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Douanier:


zie volledige beschrijving persoonstype Douanier

Vakkennis voor een Douanier

Het is voor een Douanier ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Douanier zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Douanier


Werkervaring Douanier

Het is voor een startend Douanier die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Douanier is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Medewerker Douane .

Iets anders leren?

Is Douanier het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Douanier

Met wie werkt een Douanier samen? 

Tijdens je werk als douanier kom je vooral veel in contact met je collega's tijdens je werkzaamheden omdat je in veel situaties zal moeten samenwerken. Ook kom je veel in contact met de klanten die je tegenkomt en het is daarom ook belangrijk dat je goed sociaal onderlegd bent zodat het contact tussen jou en de klanten zo soepel mogelijk kan verlopen.


 • Collega's
 • Klanten
Douanier


Organisaties waar een Douanier werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Douanier meestal werkt.

Waar werkt een Douanier?

De douane is een grote organisatie waar ruim 5900 mensen werkzaam zijn. Het werkterrein van de douane is ook er breed en het biedt daarom ook veel mogelijkheden op het gebied van werk. Je werkt ook binnen een internationale organisatie wat het werk alleen maar meer uitdagender en spannender maakt. Ook maak je vaak deel uit van een team waardoor je ook vaak kunt terugvallen op teamgenoten. D

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Douanier

Waar kun je het beste werken als Douanier? Hieronder vind je de best door de Douanier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Douanier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Douanier:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Douanier.

Welke competenties heeft een Douanier nodig?

Een Douanier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Douanier

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Douanier passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Douanier nodig? 

Als douanier is het belangrijk dat je eerlijk en betrouwbaar bent. Tijdens je werkzaamheden gaat het wel om zeer belangrijke zaken en het is namelijk van groot belang dat je daar met grote voorzichtigheid mee omgaat en zo goed mogelijk probeert om alles voor elkaar te krijgen(Perfectionist). Verder is het ook erg belangrijk dat je zelfverzekerd bent in je werkzaamheden en dat je ijverig kunt werken. Dit werk vereist namelijk vaak veel secure werkzaamheden en soms zul je ook onder een zekere druk te komen staan of lastige situaties moeten oplossen(Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Douanier


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Douanier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Douanier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Douanier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Douanier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Douanier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Douanier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Douanier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Douanier iets voor je?

Zou je graag Douanier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Douanier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Douanier?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Douanier

Vacature Douane Declarant
Adecco
Adecco Expert Centre gaat op zoek naar een Customs Declarant voor een internationale transportspeler gevestigd in Oostende. In deze functie sta je in voor de opmaak van de douane documenten …
Vacature Douane Declarant
Adecco
Adecco Expert Centre gaat op zoek naar een Customs Declarant voor een internationale transportspeler gevestigd in Oostende. In deze functie sta je in voor de opmaak van de douane documenten …
Vacature Medewerker douane en documentatie
Capacity
Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde medewerker met een uitgesproken interesse in het havengebeuren en douane documentatie. Je vraagt en maakt tijdig de nodige documenten betreffende rederijen, waiverinstanties, … …
Vacature Douane Declarant
Adecco
Adecco Expert Centre gaat op zoek naar een Customs Declarant voor een internationale transportspeler gevestigd in Oostende. In deze functie sta je in voor de opmaak van de douane documenten …
Vacature Douane Manager
Dixon Supply Chain
Onze klant is een gerenommeerde en internationale speler in de Farmaceutische industrie. Ze zijn wereldwijd gekend als de nr 1 producent van geneesmiddelen. Als cruciale schakel tussen andere wereldproducenten en …

Actuele blogposts


reacties op Douanier

Anoniem

Is de opleiding een betaalde opleiding? Ik ben alleenstaand met een eigen koophuis, aangezien het een pittige opleiding is en geen mogelijkheid is voor een bijbaan hoe zit het dan met de vaste lasten?

Jan van Vuren

Mijn naam< Jan van Vuren. Beroep registerexpert Auto-Schade.personen en bedrijfs auto,s Dekra Momenteel gepensioneerd. leeftijd 73 jaar Interesse in het beroep van duanenier

De Waal

Interresse in het beroep

Anne

Komt een hoop werk aan door de brexit

Lieve

Ik vind dit een zeer laag salaris als je ziet wat een politieagent verdient!! Of een rijkswachter, en welke voordelen ze allemaal hebben 

anoniem

kan je ook douane worden als je een universitaire opleiding hebt gedaan

Bart

https://www.transport-online.nl/site/88555/honderden-nieuwe-douaniers-nodig-door-brexit/  tussen de 750 en 930 nieuwe douaniers nodig, binnenkort

Inie

Maak je als medewerker justitie , 13 dienstjaren en mbo spw 4 op zak ,kans bij de douane?

Mel

Hoelang duurt het duane assistent opleiding ?

Henri

Alleen door te solliciteren kom je hierachter.Gr.

henk

Welke hbo studie kan ik het beste volgen wil ik bij de douane gaan werken?

karel

Het opleidingsnivo is het belangrijkste.Zie hierboven,interne cursussen en zelfstudie zijn belangrijk om te slagen.Gr.

Roos pots

Is het ook mogelijk om met een secretaresse mbo3 diploma binnen te komen? Of heb je speciale opleidingen van tevoren nodig, zoja welke dan en welke zijn het best?

Ab

Beste Ros,ik denk niet dat je veel kans maakt.Kijk eens op Sprinest,voor vervolg of aanvullende cursussen,gr.

Sara

Hoe kan ik me aanmelden? Voor de opleiding? 

Wim

Beste sara,een goed advies van Ab.Gr.

anoniem

welk vakken pakket is het beste voor douanier op havo? ik zit in de 3e klas

Dirk

Havo-diploma is voldoende (voor bepaalde functies).er zijn veel interne cursussen.Gr.

R.A. Kooijman

Doorgroeimogelijkheden en arbeidsmarktperspectief, krijgen beiden geen ster oftewel zeer slecht. Dit baseer ik zelf op de eigen ervaring opgedaan in bijna 13 dienstjaren bij de Douane.

Renee

Het is mij wel gelukt om promotie te maken.Ik denk en weet het eigenlijk wel zeker dat de (avond)studies,die ik nog steeds volg zeer gewaardeert worden.Gr

Wilfred

Zoals in de meeste bedrijven.Studeren en doorgroeien in de organisatie.

kees van der meer

Wat zijn je Carrière kansen als douanier ? 

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar