Ecoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ecoloog? Lees de functieomschrijving.

Een Ecoloog onderzoekt verbanden tussen planten, dieren en de mens in een bepaald gebied. Het doel is om harmonie te creëren tussen deze verschillende elementen en een plan op te zetten voor het waarborgen of aanpassen van leven in het gebied. De Ecoloog is vooral op theoretisch niveau bezig, door de verschillende elementen in een natuurlijke omgeving te onderzoeken en correlaties te inventariseren.

Vooral de verhouding van de mens tot flora en fauna is belangrijk. Vaak staat het onderzoek in het teken van een verandering in een ecosysteem die door toedoen van de mens plaats zal vinden of al veroorzaakt is. Denk hierbij aan het beplanten van een weide of het corrigeren van de loop van een rivier. Deze veranderingen gaan ten koste van het natuurlijk evenwicht dat in een bepaald gebied heerst en de consequenties van verstoring moeten dus nauwkeurig voorspeld of uitgezocht worden.

De Ecoloog adviseert de overheid over hoe aanpassingen zo harmonieus mogelijk kunnen worden doorgevoerd en probeert de gevolgen voor het ecosysteem zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor is het soms nodig om het eigen standpunt overtuigend te verdedigen. Verder is een Ecoloog soms ook betrokken bij het werkelijke bouwproces om in de praktijk, tijdens de werkzaamheden te kunnen adviseren. Zo moeten de transformaties precies volgens het plan van de Ecoloog plaatsvinden en zijn de veranderingen in het ecosysteem zoals verwacht en dus beheersbaar.

Wil je werken als Ecoloog?

Werk je al als Ecoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ecoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Ecoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Ecoloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Ambtenaar
  • Belangengroepen (o.a. Natuurmonumenten)
  • Bioloog

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2200 tot €3800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

5


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ecoloog

Wat verdient een Ecoloog?

De salarisindicatie voor werk bij de overheid ligt tussen de €2200 en de €3800, in salarisschaal 10, met bijkomende arbeidsvoorwaarden (zie CAO ambtenaren). Als Ecoloog kan men echter ook een eigen adviesbureau opzetten, waarvoor weer hele andere salarissen en (zelf te bepalen) arbeidsvoorwaarden gelden.

Salarisschaal Ecoloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Ecoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Ecoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ecoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Ecoloog vacatures

(Jr.) Ecoloog
Eminent Groep
Jouw takenpakket zal o.a. bestaan uit: het uitvoeren van ecologische quickscans, nader onderzoek (naar onder andere vleermuizen, vogels, grondgebonden zoogdieren en planten) en ecologische begeleiding bij ruimtelijke ingrepen; het helder …
Adviseur Ecologie / Ecoloog
Continu
Je komt te werken in een team van enthousiaste Ecologen. Als Adviseur Ecologie houdt je je voornamelijk bezig met het onderdeel gebiedsbescherming (Wnb) en beleidsmatige natuurvraagstukken op het gebied van …
O&G Verpleegkundige Rotterdam
Care4 Group
Als obstetrie en gynaecologie verpleegkundige ben je de spil in de zorg voor moeder en kind. Je zorgt voor vrouwen voorafgaand en na de bevalling en daarnaast voor gynaecologische patiënten. …
Stadsecoloog Openbare Ruimte 24-36 uur
Aatop Milieu & Ruimte
Ben jij die breed georiënteerde ecoloog die openstaat voor een uitdagende functie? Reageer dan nu! In de functie van stadsecoloog Openbare Ruimte heb jij de volgende taken:- Jij bent de …
Veldecoloog
Waterschap Hollandse Delta
Wij zijn op zoek naar een professionele veldecoloog! (1 fte/36 uur)Adviseur DWie zijn wij? Wij zijn het team Advies binnen waterschap Hollandse Delta en wij zijn de experts in de …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ecoloog

Hoe goed is de toekomst voor de Ecoloog? 

Er zijn voldoende mogelijkheden om aan het werk te kunnen als Ecoloog. Er is dan ook veel natuur in Nederland. Doorgroeimogelijkheden echter zijn beperkt tot een vast dienstverband, het behalen van senioriteit, of het opzetten van een eigen adviesbureau.

Huidige aantal vacatures

5


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Ecoloog worden: Opleidingen tot Ecoloog

Hoe word je een Ecoloog? 

Een relevante opleiding voor een ecoloog is Milieukunde, Landschapsecologie, Acquatische Ecologie, of een andere vorm van Ecologie (HBO of WO).

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Ecoloog

Meer opleidingen Ecoloog

Weet je nog niet of je Ecoloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Ecoloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Ecoloog

Met wie werkt een Ecoloog samen? 

Aangezien het de taak van de overheid is om de openbare ruimte op een verantwoordelijke manier in te richten, gaat zij ook over de inrichting van natuurgebieden, waar de Ecoloog bij betrokken is. Deze brengt dus veel tijd door met ambtenaren en andere mensen die een belang in het gebied hebben. Verder kan er nog contact zijn met andere Ecologen of biologen, wetenschappers die raakvlakken hebben met het werk van de Ecoloog.


  • Ambtenaar
  • Belangengroepen (o.a. Natuurmonumenten)
  • Bioloog
Ecoloog


Organisaties waar een Ecoloog werkzaam is

Waar werkt een Ecoloog meestal? 

De Ecoloog werkt ofwel bij de overheid, bijvoorbeeld bij een Waterschap, of voor een commercieel adviesbureau. Ecologen zijn dus werkzaam in zowel de profit als de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Ecoloog

Waar kun je het beste werken als Ecoloog? Hieronder vindt je de best door de Ecoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ecoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ecoloog:

Welke competenties heeft een een Ecoloog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Ecoloog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Ecoloog nodig? 

De Ecoloog moet vanuit een idealistisch standpunt te werk gaan om goed werk te kunnen leveren en daarbij het best mogelijke resultaat nastreven (Perfectionist). Daarnaast is het belangrijk om de verschillende elementen, en hoe deze elkaar beïnvloeden, goed in de gaten te houden (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Ecoloog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Ecoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ecoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ecoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ecoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ecoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ecoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ecoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ecoloog iets voor je?

Zou je graag Ecoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ecoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ecoloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar