Electrical Engineer worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Electrical Engineer worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Electrical Engineer worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Electrical Engineer? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Electrical Engineer goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Electrical Engineer?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Electrical Engineer wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Electrical Engineer.

Alles over hoe je Electrical Engineer kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Electrical Engineer?

Om als Electrical Engineer aan de slag te kunnen heeft men minimaal een bachelorstitel nodig van een elektrotechnische opleiding. Dit kan de HTS Elektrotechniek zijn of de studie Elektrotechniek aan een technische universiteit.

De Electrical Engineer is vaak gespecialiseerd in Energietechniek. Deze opleiding kan je ook in de vorm van een Associate Degree volgen. 

Daarnaast is het voor de Electrical Engineer van groot belang om up-to-date te blijven qua kennis van de technologische ontwikkelingen in zijn vakgebied.

Doorleren en bijscholen naar specialisaties als Electrical Engineer Energietechniek, of Electrical Engineer Energy Systems, waar een groeiende vraag naar is. Ook kan  hij bijvoorbeeld doorgroeien tot Lead Engineer

 

Welke vaardigheden heb je nodig om Electrical Engineer te worden?

Om Electrical Engineer te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Electrical Engineer zijn Analytisch vermogen, Nieuwe oplossingen bedenken en Logisch redeneren. Ook zijn Initiatief ontplooien, Inzicht in omgeving en Verbanden leggen belangrijke vaardigheden als je Electrical Engineer wilt worden. Verder zijn Creatief denken, Buiten kaders denken en Durf ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Electrical Engineer te worden?

Als je Electrical Engineer wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Electrical Engineer

  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Anticiperen
  • Conceptueel denken
  • Creativiteit
  • Oordeelsvorming
  • Technisch inzicht
  • Zelfontwikkeling
  • Zelfsturing

Welke eigenschappen heb je nodig om Electrical Engineer te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Electrical Engineer te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid.


Met welke persoonstypen kun je Electrical Engineer worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Electrical Engineer. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Electrical Engineer zijn de Perfectionist en de Succesvolle werker.

De Electrical Engineer ontwerpt, ontwikkelt, test en houdt toezicht op de de productie van elektronische apparatuur, installaties of systemen. Dit zijn veel verschillende werkzaamheden en een Succesvolle werker zal met zijn harde werken dit allemaal goed kunnen doen. Om de benodigde kwaliteit af te leveren zou een Perfectionist goed passen in de functie van Electrical Engineer. Ook past het type Waarnemer goed bij de Electrical Engineer, omdat hij veel technisch inzicht nodig heeft en het systeem of proces goed moet kunnen doorzien.

 

Opleiding Electrical Engineer

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Electrical Engineer kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Electrical Engineer. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Electrical Engineer. Maar ook cursussen en trainingen voor de Electrical Engineer.

Top 5 opleidingen Electrical Engineer

Uitgelicht
Gratis opleiding elektrotechniek met baangarantie!
Hou je van spanning en van “iets fixen”? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is de gratis opleiding elektrotechniek met baangarantie wel iets …
Electric switching - Dag
Learn all about electrical engineering on the ROVC Electrical Circuits course! Learn to understand and troubleshoot switching technology. Do you want to increase your knowledge of industrial electrical engineering as …
Electric switching - Dag
NEN 3140 Instructed Person - Dag
Want to be allowed to perform work without having an electrical engineering qualification? Follow the ROVC NEN 3140 Instructed Person training course! Is it your job to carry out simple …
NEN 3140 Instructed Person - Dag
Overhead Lines additional day
On the last day (day 3 the optional day) of the course, participants will be divided into two groups to practice design examples in both electrical and structural fields. These …
Overhead Lines additional day
VCA Basis Cursus en Examen Engels ( VCA Alkmaar / VCA Heerhugowaard )
The VCA basic diploma is intended for managers and employees. It is relevant for employees or managers who work in a risky work environment. Consider, for example, petrochemical companies, construction …
VCA Basis Cursus en Examen Engels ( VCA Alkmaar / VCA Heerhugowaard )

Omscholen tot Electrical Engineer

Hoe kan je omscholen tot Electrical Engineer? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Electrical Engineer zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Gratis Omscholen tot Elektromonteur met Baangarantie!
→ Diverse werkgevers
Hou je van spanning en van “iets te fixen”? Ben je graag actief bezig? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een …

Opleiding vacatures

Vacature Engineer Elektrotechniek in opleiding
Onenine B.V.
Ben jij een ondernemende werkvoorbereider / projectleider met een passie voor elektrotechniek? Functie omschrijvingInhoud van de functie: Je bent verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van elektrotechnische projecten. Je werkt …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Electrical Engineer?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Electrical Engineer. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Electrical Engineer?

Als je wilt omscholen tot Electrical Engineer is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

De interesse van een Electrical Engineer ligt hem in het vinden van slimme (elektrotechnologische) oplossingen die bijdrage leveren aan een maatschappelijk doel, óf die goed te vermarkten zijn. Een Electrical Engineer heeft technisch inzicht en is van nature nieuwsgierig. Ook heeft een heeft technisch inzicht veel interesse in innovatie.

Veel Electrical Engineers hadden op vroege leeftijd al interesse in techniek.  Dat zie je ook bij de Elektrotechnicus alleen pakte die dit meer praktisch aan door te sleutelen aan oude radio's bijvoorbeeld. Dat deed de Electrical Engineer ook, maar die dacht nog verder na de techniek of andere natuurkundige principes.

Voor hen die op latere leeftijd hun interesse voor techniek ontdekken kunnen zich ook kunnen richten op Software development. Hier is de instap- en overstapdrempel lager. Niet zozeer dat de materie minder complex is, maar je kan je niet in 3 maanden omscholen naar startend Elektrotechnisch Ingenieur, maar wel tot Webdeveloper. Hoewel dat dan wel een starters functie is en nog redelijk ver staat van Software Engineering. 

Zou je als omscholer naar de Elektrotechniek misschien eerst naar omscholing tot Elektromonteur kunnen kijken en dan stapsgewijs doorgroeien naar Elektrotechnicus tot uiteindelijk Engineer Elektrotechniek. Maar dan dien je toch wel flink bij te scholen.

Salaris Electrical Engineer

Wat verdient een Electrical Engineer? Het salaris van een Electrical Engineer begint bij €2900,- bruto per maand. Een ervaren Electrical Engineer verdient tot maximaal €5800,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.