Financieel Directeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Financieel Directeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Financieel Directeur. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Financieel Directeur nodig heeft.Wat doet een Financieel Directeur? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Financieel Directeur?

De Financieel Directeur is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het financiële beleid van een organisatie. Om dit succesvol te kunnen doen, zal de Financieel Directeur er ten eerste voor moeten zorgen dat alle financiële risico's bekend zijn en aangepakt (kunnen) worden. Verder stelt de Financieel Directeur maandelijks rapportages op over de financiële stand van zaken. Pas als deze voldoende geanalyseerd en in kaart gebracht is en er een begroting ligt, kan men overgaan op de ontwikkeling en doorvoering van eventuele beleidsveranderingen.

Een goede Financieel Directeur heeft niet alleen oog voor cijfers, maar ook voor de mensen in de organisatie. Het zijn namelijk de werknemers die het geld binnenhalen en dus mensen die de cijfers beïnvloeden. Wanneer de Financieel Directeur beleid opstelt is het noodzakelijk te kijken naar welke rol de werknemers spelen en mogelijke knelpunten te signaleren waarop het beleid om aanpassing vraagt.

Een Financieel Directeur waarborgt de financiële situatie van een organisatie op verschillende manieren. Aan de ene kant houdt hij de geldstroom in de gaten en aan de andere kant controleert hij de bedrijfsprocessen. Veranderingen die voortkomen uit deze intensieve monitoring zijn altijd gericht op de lange termijn.

De Financieel Directeur werkt niet alleen, maar stelt vaak in samenwerking met anderen het beleid op. Dit kan zijn door overleg met de directie of met managers. Steeds staat de financiële situatie van het bedrijf centraal en moet de Financieel Directeur goed kunnen anticiperen wat de gevolgen van veranderingen zijn voor het budget en de toekomst. Alleen zo kan de Financieel Directeur de financiële gezondheid van de organisatie waarborgen.

Past het beroep Financieel Directeur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Financieel Directeur

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Directeur Financieel-economische Zaken, CFO, Chief Financial Officer, Finance Director


Vacatures Financieel Directeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Financieel Directeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Financieel Directeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Financieel Directeur per ervaringsniveau

junior Financieel Directeur vacatures startend Financieel Directeur vacatures senior Financieel Directeur vacatures beginnend Financieel Directeur vacatures trainee Financieel Directeur vacatures leidinggevend Financieel Directeur vacatures medior Financieel Directeur vacatures aankomend Financieel Directeur vacatures ervaren Financieel Directeur vacatures leerling Financieel Directeur vacatures vacatures omscholen tot Financieel Directeur vacatures opleiding tot Financieel Directeur

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Financieel Directeur

Wat verdient een Financieel Directeur?

Als Financieel Directeur kan men bij een klein bedrijf en met weinig werkervaring een salaris van €6000 of hoger per maand verwachten. Bij een groot bedrijf en met vele jaren werkvaring kan de Financieel Directeur tot wel €14000 per maand gaan verdienen. Als hoge leidinggevende komt hierbij ook nog dat men kan rekenen op uitstekende arbeidsvoorwaarden. Afhankelijk van het bedrijf waar men werkt kan dit verschillen van het krijgen van een bepaalde bonus of lucratieve toeslagen, tot het rijden van een auto van de zaak enz..

Salarisschaal Financieel Directeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Financieel Directeur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Financieel Directeur


Bekijk het salaris Financieel Directeur per ervaringsniveau

Salaris junior Financieel Directeur Wat verdient een startend Financieel Directeur? Wat is het loon senior Financieel Directeur? beginnend Financieel Directeur salaris Maximaal salaris trainee Financieel Directeur Hoeveel verdient een leidinggevend Financieel Directeur? Wat is het salaris van een medior Financieel Directeur? Salaris aankomend Financieel Directeur Wat verdient een ervaren Financieel Directeur? Welk salaris krijgt een leerling Financieel Directeur?


Financieel Directeur worden: Opleidingen tot Financieel Directeur

Wil je Financieel Directeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Financieel Directeur.

Hoe word je een Financieel Directeur? 

Om Financieel Directeur te worden is het nodig om een HBO of WO opleiding te doen in financieel-economische richting, zoals Bedrijfseconomie. Veel toekomstig Financieel Directeurs kiezen er echter voor om een MBA te halen. Welke optie men ook kiest, steeds geldt dat men eerst voldoende werkervaring op moet doen voordat er naar een functie als Financieel Directeur doorgestroomd kan worden.

Opleidingen Financieel Directeur

Financieel Management voor Niet-financiële Managers of Beleidsmedewerkers - Dag
Je bent directeur, manager of beleidsmedewerker en budgetbevoegd. Financiële planning is een zaak van iedere manager en beleidsmedewerker. Maar je hoeft niet alles tot in detail te kennen. Je wordt …
Financieel Management voor Niet-financiële Managers of Beleidsmedewerkers - Dag
Excel Voor Financial Expert 14 PE-Uren "Triple.is"
FinancialExcel.org Deze training vertegenwoordigd 14 PE-Punten: U geeft zelf vier voorkeur datums op voor de te volgen training! Informatie Als financieel medewerker moet u in korte tijd veel data verwerken om …
Excel Voor Financial Expert 14 PE-Uren
Financiële Analyse Corporates
Financiële Analyse Corporates De bankier in het MKB segment wordt geconfronteerd met ondernemingen die willen investeren in vaste activa, werkkapitaal of de overname van een onderneming. De gesprekspartner is dan …
Financiële Analyse Corporates
Financiële analyse MKB
Financiële analyse MKB De bankier in het MKB segment wordt geconfronteerd met ondernemingen die willen investeren in vaste activa, werkkapitaal of de overname van een onderneming. De gesprekspartner is dan …
Financiële analyse MKB
Financieel Management voor Niet-financiële Managers of Beleidsmedewerkers - Virtual Classroom
Je bent directeur, manager of beleidsmedewerker en budgetbevoegd. In de Virtual Classroom wordt de klasruimte digitaal nagebootst en volg je live les via de computer. De lessen zijn klassikaal en …
Financieel Management voor Niet-financiële Managers of Beleidsmedewerkers - Virtual ClassroomFinancieel Directeur worden: Omscholen tot Financieel Directeur

Als je je wilt omscholen tot Financieel Directeur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Financieel Directeur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Financieel Directeur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Financieel Directeur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Financieel Directeur

Als je Financieel Directeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Financieel Directeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Financieel Directeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Financieel Directeur?


Competenties en Vaardigheden Financieel Directeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Financieel Directeur.

Welke competenties heeft een Financieel Directeur nodig?

Een Financieel Directeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Financieel Directeur

 • Analytisch vermogen
 • Methodisch werken
 • Kritisch denken
 • Initiatief
 • Voorspellen
 • Voorbereiden
 • Prioriteiten stellen
 • Budgetteren
 • Onderhandelen
 • Rekenen
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie

Persoonlijkheid en Eigenschappen Financieel Directeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Financieel Directeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Financieel Directeur nodig? 

De Financieel Directeur is op één persoon na de hoogste leidinggevende in de organisate en zal zich daarom als leider moeten presenteren. Bij het opstellen en doorvoeren van beleid zal de Financieel Directeur zich krachtig op moeten stellen om het werk gedaan te krijgen (Baas). Belangrijker dan het succesvol aansturen van zijn personeel is het behalen van positieve resultaten. De financiële administratie moet op orde zijn en het het budget bewaakt. De Financieel Directeur houdt de financiën goed in de gaten, terwijl hij er op toeziet dat het financieel beleid nauwkeurig in de praktijk gebracht wordt en de aanpassingen in het bedrijfsproces precies zo geïmplementeerd worden als de Financieel Directeur zelf aangeeft (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Financieel Directeur


Eigenschappen Financieel Directeur

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • PunctueelArbeidsmarktperspectief Financieel Directeur

Wat zijn de baankansen voor een Financieel Directeur?

Voor mensen met voldoende relevante werkervaring is het mogelijk om een functie als Financieel Directeur te krijgen, vooral als men zich goed weet te presenteren en de juiste mensen leert kennen. Veel posities zijn er echter niet beschikbaar. Het is een topfunctie die pas later in een carrière tot de mogelijkheden behoort.

Verder heeft de Financieel Directeur, omdat het al zo'n hoge functie is, weinig doorgroeimogelijkheden. Alleen de functie van algemeen directeur is nog interessant.

De actuele kans op werk voor een Financieel Directeur

Het beroep Financieel Directeur is onderdeel van de beroepsfamilie Financieel managers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Financieel managers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

24

Baankans Financieel Directeur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Financieel Directeur

Je kunt als Financieel Directeur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Financieel Directeur is onderdeel van de beroepsfamilie Financieel managers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Financieel Directeur

Verwante beroepen Financieel Directeur


Organisaties waar een Financieel Directeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Financieel Directeur meestal werkt.

Waar werkt een Financieel Directeur?

Een Financieel Directeur kan bij een grote verscheidenheid aan organisaties terecht, omdat de functie enkel bij kleine bedrijven overbodig is. Een beetje een organisatie heeft al snel iemand nodig met verstand van zaken die de financiën bijhoudt en hier een overkoepelende op heeft. In de publieke sector zal deze functie sneller op een andere manier ingedeeld worden, maar ook daar bevinden zich instituten die een Financieel Directeur hebben.

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Netwerk Financieel Directeur

Met wie werkt een Financieel Directeur samen? 

De Financieel Directeur overlegt vaak met de algemeen directeur over het beleid en de financiële implicaties van ontwikkelingen binnen de organisatie. Daarnaast werkt de Financieel Directeur vaak met boekhouders om een goed beeld te houden van de organisatie. Deze boekhouders hoeven niet per se binnen de organisatie te werken en kunnen ook contacten van de Financieel Directeur zijn die op een informele manier hun kennis doorgeven.

De Financieel Directeur kan ook de werknemers direct aansturen, als zijn financiële beleid dit vereist. Meestal worden deze praktische werkzaamheden echter door managers uitgevoerd, die onder leiding van de Financieel Directeur de nodige aanpassingen in het bedrijfsproces doorvoeren.


 • Algemeen Directeur
 • Boekhouder
 • Werknemer
 • Manager
Financieel Directeur

Interview met een Financieel Directeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Financieel Directeur:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Financieel Directeur verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Financieel Directeur?

De beroepen die verwant zijn aan Financieel Directeur zijn:
Treasurer
Salaris: €5400 tot €8700
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Financieel Directeur in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Algemeen Directeur
 • Boekhouder
 • Werknemer
 • Manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €6000 tot €14000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

24Ga direct naar