Financieel Directeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Financieel Directeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep financieel directeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je financieel directeur wordt.

 

Wat is een Financieel Directeur?

De Financieel Directeur is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het financiële beleid van een organisatie. Om dit succesvol te kunnen doen, zal de Financieel Directeur er ten eerste voor moeten zorgen dat alle financiële risico's bekend zijn en aangepakt (kunnen) worden. Verder stelt de Financieel Directeur maandelijks rapportages op over de financiële stand van zaken. Pas als deze voldoende geanalyseerd en in kaart gebracht is en er een begroting ligt, kan men overgaan op de ontwikkeling en doorvoering van eventuele beleidsveranderingen.

Een goede Financieel Directeur heeft niet alleen oog voor cijfers, maar ook voor de mensen in de organisatie. Het zijn namelijk de werknemers die het geld binnenhalen en dus mensen die de cijfers beïnvloeden. Wanneer de Financieel Directeur beleid opstelt is het noodzakelijk te kijken naar welke rol de werknemers spelen en mogelijke knelpunten te signaleren waarop het beleid om aanpassing vraagt.

Een Financieel Directeur waarborgt de financiële situatie van een organisatie op verschillende manieren. Aan de ene kant houdt hij de geldstroom in de gaten en aan de andere kant controleert hij de bedrijfsprocessen. Veranderingen die voortkomen uit deze intensieve monitoring zijn altijd gericht op de lange termijn.

De Financieel Directeur werkt niet alleen, maar stelt vaak in samenwerking met anderen het beleid op. Dit kan zijn door overleg met de directie of met managers. Steeds staat de financiële situatie van het bedrijf centraal en moet de Financieel Directeur goed kunnen anticiperen wat de gevolgen van veranderingen zijn voor het budget en de toekomst. Alleen zo kan de Financieel Directeur de financiële gezondheid van de organisatie waarborgen.Wil je werken als Financieel Directeur?

Werk je al als Financieel Directeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Financieel Directeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Financieel Directeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Financieel Directeur in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Algemeen Directeur
 • Boekhouder
 • Werknemer
 • Manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €6000 tot €14000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Financieel Directeur

Wat verdient een Financieel Directeur?

Als Financieel Directeur kan men bij een klein bedrijf en met weinig werkervaring een salaris van €6000 of hoger per maand verwachten. Bij een groot bedrijf en met vele jaren werkvaring kan de Financieel Directeur tot wel €14000 per maand gaan verdienen. Als hoge leidinggevende komt hierbij ook nog dat men kan rekenen op uitstekende arbeidsvoorwaarden. Afhankelijk van het bedrijf waar men werkt kan dit verschillen van het krijgen van een bepaalde bonus of lucratieve toeslagen, tot het rijden van een auto van de zaak enz..

Salarisschaal Financieel Directeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Financieel Directeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Financieel Directeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Financieel Directeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Financieel Directeur vacatures

Finance Director
YER
The Finance Director works together with the Managing Director to design strategies for new products and markets, including pricing. You will analyse the costs allocations of inventory together with the …
Chief Financial Officer
Zorgwerk Hoofdkantoor
Bent u op zoek naar uitdagende baan als CFO bij een innovatief en maatschappelijk betrokken organisatie? Bekijk dan de vacature.
Finance Director
YER
The Finance Director works together with the Managing Director to design strategies for new products and markets, including pricing. You will analyse the costs allocations of inventory together with the …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Financieel Directeur

Wat is de toekomst van Financieel Directeur?

Voor mensen met voldoende relevante werkervaring is het mogelijk om een functie als Financieel Directeur te krijgen, vooral als men zich goed weet te presenteren en de juiste mensen leert kennen. Veel posities zijn er echter niet beschikbaar. Het is een topfunctie die pas later in een carrière tot de mogelijkheden behoort.

Verder heeft de Financieel Directeur, omdat het al zo'n hoge functie is, weinig doorgroeimogelijkheden. Alleen de functie van algemeen directeur is nog interessant.

Baankans Financieel Directeur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Financieel Directeur worden: Opleidingen tot Financieel Directeur

Wil je financieel directeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Financieel Directeur? 

Om Financieel Directeur te worden is het nodig om een HBO of WO opleiding te doen in financieel-economische richting, zoals Bedrijfseconomie. Veel toekomstig Financieel Directeurs kiezen er echter voor om een MBA te halen. Welke optie men ook kiest, steeds geldt dat men eerst voldoende werkervaring op moet doen voordat er naar een functie als Financieel Directeur doorgestroomd kan worden.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Financieel Directeur

Financieel management voor niet-financiële functies
Meer en meer wordt van managers verwacht dat ze kunnen praten over financiële begrippen en inzicht hebben in financieel management. Een gedegen basiskennis en een helder financieel inzicht zijn immers …
Financiële analyse MKB
Financiële analyse MKB De bankier in het MKB segment wordt geconfronteerd met ondernemingen die willen investeren in vaste activa, werkkapitaal of de overname van een onderneming. De gesprekspartner is dan …
Financiële Analyse Corporates
Financiële Analyse Corporates De bankier in het MKB segment wordt geconfronteerd met ondernemingen die willen investeren in vaste activa, werkkapitaal of de overname van een onderneming. De gesprekspartner is dan …
Financieel management (Post-bachelormodule)
Om als manager verantwoorde beslissingen te kunnen nemen, is het belangrijk dat je inzicht hebt in de financiële resultaten. De post-bachelorcursus Financieel management geeft je alle nodige financiële kennis om …
Aandachtspunten afgeven inkomensverklaring (Financiële Rapportage / Analyse)
AANDACHTSPUNTEN AFGEVEN INKOMENSVERKLARING Korte omschrijving Het opstellen van een inkomensverklaring van een ondernemer is geen eenvoudige materie. Immers zowel bij de inkomstenbelastingondernemers als de directeur-eigenaar van een BV hebben veel …
Meer opleidingen Financieel Directeur

Weet je nog niet of je Financieel Directeur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Financieel Directeur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Financieel Directeur

Met wie werkt een Financieel Directeur samen? 

De Financieel Directeur overlegt vaak met de algemeen directeur over het beleid en de financiële implicaties van ontwikkelingen binnen de organisatie. Daarnaast werkt de Financieel Directeur vaak met boekhouders om een goed beeld te houden van de organisatie. Deze boekhouders hoeven niet per se binnen de organisatie te werken en kunnen ook contacten van de Financieel Directeur zijn die op een informele manier hun kennis doorgeven.

De Financieel Directeur kan ook de werknemers direct aansturen, als zijn financiële beleid dit vereist. Meestal worden deze praktische werkzaamheden echter door managers uitgevoerd, die onder leiding van de Financieel Directeur de nodige aanpassingen in het bedrijfsproces doorvoeren.


 • Algemeen Directeur
 • Boekhouder
 • Werknemer
 • Manager
Financieel Directeur


Organisaties waar een Financieel Directeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Financieel Directeur meestal werkt.

Waar werkt een Financieel Directeur?

Een Financieel Directeur kan bij een grote verscheidenheid aan organisaties terecht, omdat de functie enkel bij kleine bedrijven overbodig is. Een beetje een organisatie heeft al snel iemand nodig met verstand van zaken die de financiën bijhoudt en hier een overkoepelende op heeft. In de publieke sector zal deze functie sneller op een andere manier ingedeeld worden, maar ook daar bevinden zich instituten die een Financieel Directeur hebben.

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers Financieel Directeur

Waar kun je het beste werken als Financieel Directeur? Hieronder vind je de best door de Financieel Directeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Financieel Directeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Financieel Directeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Financieel Directeur.

Welke competenties heeft een Financieel Directeur nodig?

Een Financieel Directeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Financieel Directeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Financieel Directeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Financieel Directeur nodig? 

De Financieel Directeur is op één persoon na de hoogste leidinggevende in de organisate en zal zich daarom als leider moeten presenteren. Bij het opstellen en doorvoeren van beleid zal de Financieel Directeur zich krachtig op moeten stellen om het werk gedaan te krijgen (Baas). Belangrijker dan het succesvol aansturen van zijn personeel is het behalen van positieve resultaten. De financiële administratie moet op orde zijn en het het budget bewaakt. De Financieel Directeur houdt de financiën goed in de gaten, terwijl hij er op toeziet dat het financieel beleid nauwkeurig in de praktijk gebracht wordt en de aanpassingen in het bedrijfsproces precies zo geïmplementeerd worden als de Financieel Directeur zelf aangeeft (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Financieel Directeur


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Financieel Directeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Financieel Directeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Financieel Directeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Financieel Directeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Financieel Directeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Financieel Directeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Financieel Directeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Financieel Directeur iets voor je?

Zou je graag Financieel Directeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Financieel Directeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Financieel Directeur

Chantal

Hallo Nicole,Financieel Directeur word je niet zomaar.Dan heb je al een carriere achter de rug.Advies,maak eerst je school af en verdiep je in diverse opl.en laat je goed voorlichten door de goede mensen en maak dan de keus.En dat je een beetje verlegen ben is geen bezwaar  dat zijn veel jongelui van deze leeftijd.Sucses

Marcel

Ook je Mentor kan je de weg wijzen.Gr.

Talan

Welke opleiding kun je het best kiezen als je via het MBO wilt doorstromen naar de HBO?

leraar

Laat je voorlichten door de aangewezen persoon op je school.Gr.

Nicole

Ik ben 16 en in VWO4 nu, en dit lijkt mij een erg leuke baan. Ik hou heel erg veel van Managment en Organisatie en van Economie. Ik zou dit heel graag willen worden, het enige probleem is dat ik erg verlegen ben, en ik heb ook niet zo'n sterke persoonlijkheid. Moet ik dan maar voor een ander beroep kiezen? Mijn vriendin zegt dat ik bij accounting pas maar ik vind accounting heel saai. Advies?

Aernout

Ik ook piet, nog even doorzetten

Vincent

Beste Piet en Aernout,jullie lijken mij nog erg jong.Probeer eerst de benodigde papieren te behalen en beslis dan welke richting je op wil.Dus ,studeren,studeren en nog eens studeren.daar krijg je beslist geen spijt van.

Patrick Steensma

Helemaal mee eens Vincent, ik ben zelf na mijn basisschool gestopd en hebt daar nu heel veel spijt van. Ik merk nu binnen me bedrijf dat ik achterloop op andere

vincent

Beste Patrick,het is nooit te laat.Begin een studie,als het kan in overleg met je werkgever,rond hem af.Daar zal je ongetwijfeld veel voordeel van hebben.

aarnoud

Heel goed advies,Vincent?

Vincent

Waarom dat vraagteken,Aarnoud?

Piet

Dat wil ik worden!!

Piet

Dat wil ik worden!!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar