Framebouwer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Framebouwer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Framebouwer. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Framebouwer nodig heeft.



Wat doet een Framebouwer? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Framebouwer?

De term ‘framebouwer’ wordt gebruikt voor bouwers van frames (de metalen geraamtes) van fietsen (meestal MTB’s), motoren en andere tweewielers. Bij fietsen is het gebruiken van aangepaste frames minder populair dan bij motoren, dus in de motorenwereld zijn er meer mensen die zich specialiseren in het handmatig bouwen van frames.

 

Desondanks is het bouwen en vervolgens werkelijk gebruiken van een frame voor een motor een proces waar veel bij komt bij kijken (vooral vanwege de strenge eisen van de RDW), en zijn er weinig mensen die aan het maken van “custom” frames een volwaardig inkomen hebben. Hetzelfde geldt voor framebouwers van fietsen. In beide gevallen moet de framebouwer rekening houden met vele factoren waaronder het gewicht en de kracht van de materialen, de slijtgevoeligheid, de verdeling van het gewicht over de wielen en natuurlijk de factoren betreffende de assemblage.

Past het beroep Framebouwer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Framebouwer

Op zoek naar een nieuwe baan als Framebouwer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Framebouwer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Framebouwer per ervaringsniveau

junior Framebouwer vacatures startend Framebouwer vacatures senior Framebouwer vacatures beginnend Framebouwer vacatures trainee Framebouwer vacatures leidinggevend Framebouwer vacatures medior Framebouwer vacatures aankomend Framebouwer vacatures ervaren Framebouwer vacatures leerling Framebouwer vacatures vacatures omscholen tot Framebouwer vacatures opleiding tot Framebouwer

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Framebouwer

Wat verdient een Framebouwer?

Veel framebouwers in Nederland zijn hobbyisten, en zijn meer geld kwijt aan het framebouwen dan dat ze er aan verdienen. Er is wel een opkomst aan ambachtelijke framemakers in het luxe segment. Een professionele framebouwer levert bijvoorbeeld aan een gespecialiseerde fiets- of motorzaak, of aan directe eindklanten. Hij/zij kan daar een prima, maar geen luxe inkomen aan overhouden. Het salaris van een framebouwer tussen de 1500 en de 2800 euro per maand.

Salarisschaal Framebouwer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Framebouwer

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Framebouwer


Bekijk het salaris Framebouwer per ervaringsniveau

Salaris junior Framebouwer Wat verdient een startend Framebouwer? Wat is het loon senior Framebouwer? beginnend Framebouwer salaris Maximaal salaris trainee Framebouwer Hoeveel verdient een leidinggevend Framebouwer? Wat is het salaris van een medior Framebouwer? Salaris aankomend Framebouwer Wat verdient een ervaren Framebouwer? Welk salaris krijgt een leerling Framebouwer?


Framebouwer worden: Opleidingen tot Framebouwer

Wil je Framebouwer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Framebouwer.

Hoe word je een Framebouwer? 

Voor het bouwen van een frame moet je kunnen lassen. Lastechniek wordt gegeven op vrijwel iedere MTS (middelbare technische school), maar echt goed lassen leer je pas echt met een aantal jaren ervaring, zo wordt veel gezegd. Verder worden er cursussen framebouwen gegeven door meerdere instanties. Vanwege de vele factoren waar rekening mee gehouden dient te worden, zijn deze cursussen wel aanbevolen, maar verplicht zijn ze niet.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Framebouwer

Er zijn geen opleidingen Framebouwer aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Framebouwer in werkt

Bekijk alle opleidingen Automotive


Framebouwer worden: Omscholen tot Framebouwer

Als je je wilt omscholen tot Framebouwer is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Framebouwer zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Framebouwer dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Framebouwer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Framebouwer

Als je Framebouwer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Framebouwer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Framebouwer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Framebouwer?


Competenties en Vaardigheden Framebouwer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Framebouwer.

Welke competenties heeft een Framebouwer nodig?

Een Framebouwer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Framebouwer

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Controleren
 • Beoordelen
 • Analytisch vermogen
 • Punctueel
 • Durf
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Positiviteit
 • Out of the box denken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratie
 • Resultaatgerichtheid
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Framebouwer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Framebouwer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Framebouwer nodig? 

Het bouwen van een frame is niet iets wat je doet om er geld mee te verdienen. Voor velen is het een activiteit die meer geld kost dan het oplevert. De fanatieke framebouwer is dus een echte Levensgenieter, tijdens zijn werk is hij optimistisch, energiek en gemotiveerd. Verder is het belangrijk dat de framebouwer gedreven en doelgericht werkt, wat hem eveneens een Succesvolle werker maakt.

Bekijk de persoonstypen voor Framebouwer


Eigenschappen Framebouwer

 • Optimistisch
 • Energiek
 • Vindingrijk
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend



Arbeidsmarktperspectief Framebouwer

Wat zijn de baankansen voor een Framebouwer?

Het arbeidsmarktperspectief voor de framebouwer kan het beste als ‘slecht’ betiteld worden. Framebouwers kunnen altijd aan de slag, zeker als hobbyist, maar het aantal mensen dat aan het werk een volwaardig inkomen overhoudt zal altijd beperkt blijven.

De actuele kans op werk voor een Framebouwer

Het beroep Framebouwer is onderdeel van de beroepsfamilie Assemblagemonteurs werktuigbouw. De kans op werk voor de beroepsfamilie Assemblagemonteurs werktuigbouw is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Framebouwer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Framebouwer

Je kunt als Framebouwer een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Framebouwer is onderdeel van de beroepsfamilie Assemblagemonteurs werktuigbouw. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Framebouwer

Mogelijke specialisaties voor een Framebouwer

gloeidraadmonteur gloeilampen

stermaker gloeilampen

samensteller automatiseringsapparatuur

binnenwerkmonteur haarden en kachels

pinner haardonderdelen

monteerder automatiseringsapparatuur

frame-afwerker rijwielframes

spakenspanner rijwielenfabriek

wielenmaker fiets, bromfiets

wielenspanner fiets, bromfiets

samensteller rijwielen

wielenspoorder fiets, bromfiets

samensteller haarden en kachels

samensteller huishoudelijke elektrische apparaten

samensteller kantoormachines

brugjesmaker gloeilampen

montagemedewerker metaalwaren

monteerder haarden en kachels

montagemedewerker hekwerk

assemblagemedewerker automatiseringsapparatuur

assemblagemedewerker elektronica

assemblagemedewerker geluidsapparatuur

assemblagemedewerker haarden en kachels

assemblagemedewerker huishoudelijke elektrische apparaten

assemblagemedewerker rijwielen

kooldraadkitter gloeilampen

oogjesinzetter gloeilampen

kachelmonteur

wielenstrekker fiets, bromfiets

geluidsversterkermonteerder

bandrecordermonteerder

filmprojector-monteerder

monteerder geluidsapparatuur

samensteller geluidsapparatuur

assemblagemonteur kantoormachines

monteerder kantoormachines

samensteller metaalwaren

fornuizenmaker

haardenmaker

kachelmaker

kinderwagenmonteerder

monteerder metalen meubelen

monteerder rijwielen

rijwielbandenomlegger

wielenbouwer fiets, bromfiets

wielenrichter fiets, bromfiets

wielenvlechter fiets, bromfiets

binnenwerkmaker haarden en kachels

haardenmonteur

kitter haarden

radiatorsamensteller

samenbouwer metalen meubelen

mechatronica monteur nieuwbouw

monteerder huishoudelijke elektrische apparaten

monteerder elektronica

samensteller elektronica

monteur geldautomaten

monteur kansspelautomaten

buizenpostmonteur

monteur sigarettenautomaten

servicemonteur automaten

onderhoudsmonteur automaten

fabrieksarbeider automontage

montagewerker auto-assemblage

monteerder voertuigen

assemblagemedewerker voertuigen

chassisbouwer auto-assemblage

chassisbouwer constructie auto's, voertuigen

chassismonteur auto-assemblage

motorfietsenmonteur assemblage

framerichter

voorvorkrichter rijwielen

medewerker framebouw

Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Framebouwer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Framebouwer meestal werkt.

Waar werkt een Framebouwer?

De meeste framebouwers werken of zelfstandig of voor een (gespecialiseerde) fiets- of motorzaak.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Netwerk Framebouwer

Met wie werkt een Framebouwer samen? 

De framebouwer doet er goed aan een netwerk in de motor- en/of de fietswereld te onderhouden. Hiertoe zullen dan veel monteurs, maar ook verzamelaars, professionele motorcoureurs of mountainbikers, wielrenners of dergelijke sporters behoren.


 • Monteur
 • Motorcoureur
 • Wielrenner
Framebouwer

Interview met een Framebouwer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Framebouwer:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Framebouwer verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Framebouwer?

De beroepen die verwant zijn aan Framebouwer zijn:
Fietsenmaker
Salaris: €841 tot €2300
Opleiding: Geen MBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Framebouwer in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Monteur
 • Motorcoureur
 • Wielrenner

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Ga direct naar