Gereedschapmaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gereedschapmaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gereedschapmaker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gereedschapmaker wordt.

 

Wat is een Gereedschapmaker?

 

Een gereedschapmaker verricht werkzaamheden aan gereedschappen en de benodigde matrijzen (holle gietvormen) om gereedschappen te maken. Een gereedschapmaker ontwikkelt, produceert en repareert de verschillende soorten (onderdelen van) gereedschappen, lasmallen, buigstempels en snijstempels.

Hij kan bijvoorbeeld aan de hand van een technische tekening nieuwe buig- en snijstempels maken, matrijzen ombouwen naar een andere uitvoering en ze beoordelen en klaar maken voor de productie. Tevens bewerkt hij gereedschappen, zodat zij de juiste hardheid krijgen. Ook kan hij diverse onderdelen inbouwen, instellen en afstellen. Ook verhelpt een gereedschapmaker storingen aan de gereedschappen. Bovendien controleert hij de eerste versies van gereedschappen, om te bepalen of ze aan de eisen voldoen.

Een gereedschapmaker werkt met verschillende technieken, zoals draaien, frezen, stansen en vlakslijpen.

Vaak moet een gereedschapmaker zijn werkzaamheden helder kunnen presenteren, zowel schriftelijk als mondeling aan de leidinggevende.

Een gereedschapmaker moet zich houden aan de veiligheidsnormen en -wetten. Wil je werken als Gereedschapmaker?

Werk je al als Gereedschapmaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gereedschapmaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gereedschapmaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gereedschapmaker in één oogopslag

Netwerk:

  • Gereedschapmakers
  • Spuitgieters
  • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1800 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

9


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gereedschapmaker

Wat verdient een Gereedschapmaker?

 

Een gereedschapmaker kan rekenen op een salaris van tussen de € 1800,- en € 2800,- bruto per maand. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen gevonden worden in de cao grootmetaal (Metaelektro). Deze cao zal binnenkort vernieuwd worden. Zo zal vanaf 1 januari 2013 het salaris van mensen die vallen onder deze cao met 1% toenemen.

Salarisschaal Gereedschapmaker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Gereedschapmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Gereedschapmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gereedschapmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Gereedschapmaker vacatures

Vacature Gereedschapmaker
BR Flex Uitzendbureau
Wat ga je doen als Gereedschapmaker? Ben je technisch en houd je van sleutelen? Voor onze opdrachtgever, die zich richt op hoogwaardige metaalbewerkingen, van dieptrekken tot lasersnijden zoeken we fulltime …
Vacature Gereedschapmaker
Synergie Eindhoven
Functie eisen: Opmerkingen: Info over werkgever: Het onderhouden van spuitgietmatrijzen, reparaties uitvoeren aan spuitgietmatrijzen en het ombouwen hiervan. Dit zijn een aantal werkzaamheden als jij aan de slag wilt als gereedschapmaker.Wat
Vacature Werkvoorbereider Gereedschapmakerij Matrijzen | Programmeren | . - .
WR.nl Solliciteren
Jouw vaste baanWerkvoorbereider Gereedschapmakerij Matrijzen | ProgrammerenVeldhoven€ - € Voor wie je gaat werkenWij maken stempels, matrijzen en kunststof en metal onderdelen.Ben jij een ervaren Werkvoorbereider?Heb jij …
Vacature Werkvoorbereider Gereedschapmakerij Matrijzen | Programmeren | . - .
WR.nl Solliciteren
Jouw vaste baanWerkvoorbereider Gereedschapmakerij Matrijzen | ProgrammerenVeldhoven€ - € Voor wie je gaat werkenWij maken stempels, matrijzen en kunststof en metal onderdelen.Ben jij een ervaren Werkvoorbereider?Heb jij …
Vacature Gereedschapmaker Spuitgietmatrijzen | Metaaltechniek | . - .
WR.nl Solliciteren
Voor wie je gaat werkenWij zijn producent van spuitgietmatrijzen.Ben je eerder werkzaam geweest als gereedschapmaker?Heb je ervaring met spuitgietmatrijzen?Vaste baan: Gereedschapmaker Spuitgietmatrijzen | Metaaltechniek | . - . | …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gereedschapmaker

Wat is de toekomst van Gereedschapmaker?

Gereedschapmakers kunnen over het algemeen goed aan een baan komen. Je kunt je kansen op de arbeidsmarkt vergroten door bijvoorbeeld door te leren. Als je bijvoorbeeld de opleiding Gereedschapmaker Niveau 3 hebt gevolgd, kun je de opleiding op niveau 4 gaan doen, waarbij je kunt kiezen uit Fijnmechanische Techniek of Kaderfunctionaris. Hoe meer ervaring een gereedschapmaker heeft, hoe meer verantwoordelijkheid en leiding kan krijgen. 

Baankans Gereedschapmaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

9


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Gereedschapmaker worden: Opleidingen tot Gereedschapmaker

Wil je Gereedschapmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Gereedschapmaker.

Hoe word je een Gereedschapmaker? 

Meestal wordt gevraagd naar een technische MBO-opleiding, zoals Werktuigbouwkunde. Er bestaan ook enkele specifieke opleidingen tot gereedschapmaker. Vaak kan dan gekozen worden voor een stage of een combinatie van werken en leren. Bij de combinatie ga je doorgaans vier dagen per week werken bij een leerbedrijf en één dag naar school. 

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Gereedschapmaker

Opleiding Gereedschapmaker
Tijdens opleiding Gereedschapmaker leert u alle aspecten van het stempel en/of matrijzen maken. Onderwerpen als tekeninglezen, vorm- en plaatstoleranties, vonkerosie, kunststof- en matrijstechnologie, slijpen en meettechniek komen uitvoerig aan bod, …
Opleiding Gereedschapmaker
Cursus Zinkvonkerosie
Het zinkvonkeroderen is voor u als gereedschapmaker een onmisbaar proces geworden. De mogelijkheden van dit proces worden steeds geavanceerder. De hedendaagse besturingen worden continu verbeterd om het zinkvonkeroderen beheerst te …
Cursus Zinkvonkerosie

Omscholen of doorgroeien tot Gereedschapmaker

Als je Gereedschapmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gereedschapmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gereedschapmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gereedschapmaker?

Competenties en Vaardigheden Gereedschapmaker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Gereedschapmaker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Gereedschapmaker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Gereedschapmaker

Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Gereedschapmaker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Gereedschapmaker. Als Gereedschapmaker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Gereedschapmaker:


zie volledige beschrijving persoonstype Gereedschapmaker

Vakkennis voor een Gereedschapmaker

Het is voor een Gereedschapmaker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Gereedschapmaker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Gereedschapmaker


Werkervaring Gereedschapmaker

Het is voor een startend Gereedschapmaker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Gereedschapmaker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Instrumentmaker .

Iets anders leren?

Is Gereedschapmaker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Gereedschapmaker

Met wie werkt een Gereedschapmaker samen? 

Een gereedschapmaker werkt zelfstandig, maar werkt ook samen in een team. Samen moeten zij beslissingen nemen en elkaar ondersteunen. Hij komt dus veel in contact met collega’s. Ook moet hij zijn werkzaamheden rapporteren aan zijn leidinggevende. Ook zal hij in aanraking komen met mensen die gespecialiseerd zijn in bepaalde onderdelen van het proces, zoals spuitgieters.


  • Gereedschapmakers
  • Spuitgieters
  • Leidinggevende
Gereedschapmaker


Organisaties waar een Gereedschapmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gereedschapmaker meestal werkt.

Waar werkt een Gereedschapmaker?

 

Een gereedschapmaker kan bij verschillende bedrijven aan de slag. Zo kan hij gaan werken bij bedrijven die zich bezighouden met het vervaardigen van een bepaald soort gereedschap of matrijs, of hij kan aan de slag op de technische afdeling van bedrijven die veel gebruik maken van deze gereedschappen, matrijzen en/of stempels. Denk bijvoorbeeld aan een spuitgietersbedrijf met een eigen gereedschapmakerij. 

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Gereedschapmaker

Waar kun je het beste werken als Gereedschapmaker? Hieronder vind je de best door de Gereedschapmaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gereedschapmaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gereedschapmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gereedschapmaker.

Welke competenties heeft een Gereedschapmaker nodig?

Een Gereedschapmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gereedschapmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gereedschapmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gereedschapmaker nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een gereedschapmaker zijn succesvolle werknemer en perfectionist. Een gereedschapmaker dient energiek en zelfverzekerd te zijn en doelgericht te werk te gaan (succesvolle werknemer). Tevens werkt hij nauwkeurig en is niet snel tevreden (perfectionist). 

Bekijk de persoonstypen voor Gereedschapmaker


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Gereedschapmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gereedschapmaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gereedschapmaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gereedschapmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gereedschapmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gereedschapmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gereedschapmaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gereedschapmaker iets voor je?

Zou je graag Gereedschapmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gereedschapmaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Gereedschapmaker?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Gereedschapmaker

Vacature Gereedschapmaker Spuitgietmatrijzen | Metaaltechniek
WR
Voor wie je gaat werken: • Wij zijn producent van spuitgietmatrijzen. • Ben je eerder werkzaam geweest als gereedschapmaker? • Heb je ervaring met spuitgietmatrijzen? Vaste baan: Gereedschapmaker Spuitgietmatrijzen | …
Vacature Gereedschapmaker
Priema Cetra BV
Priema Cetra BV zoekt een Gereedschapmaker te MBO geplaatst op 20-02-2021 Gezocht Gereedschapmaker Die houdt van precisiewerk Over ons: Priema is een familiebedrijf met zo’n 170 collega’s verdeeld over 3 …
Vacature Werkvoorbereider gereedschapmakerij
Euro-Techniek
Functieprofiel werkvoorbereider gereedschapmakerij ETE Euro-Techniek in Veldhoven maakt stempels, matrijzen, metalen- en kunststof onderdelen voor een breed spectrum aan professionele klanten. Die klanten zijn actief in markten voor o.a. aerospace, …
Vacature Gereedschapmaker
BR Flex Uitzendbureau
Wat ga je doen als Gereedschapmaker? Ben je technisch en houd je van sleutelen? Voor onze opdrachtgever, die zich richt op hoogwaardige metaalbewerkingen, van dieptrekken tot lasersnijden zoeken we fulltime …

Actuele blogposts


reacties op Gereedschapmaker

frans kramer

Is een zeer stressvolle drukke brede kennisbaan. secuur en groffe techniek beheersing snel kunnen schakelen van daar de stress.(deadline). beheerst oa. lassen,vonken,draaien,frezen,slijpen,polijsten,bankwerken.tekeninglezen.

Jan

Dit is een baan voor alleen topvakmensen.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar