Havenwerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Havenwerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Havenwerker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Havenwerker wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Havenwerker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Havenwerker


Vacatures Havenwerker

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Havenwerker?

De Havenwerker heeft een actieve baan en dient te beschikken over een goede fysieke en mentale gesteldheid om onder tijdsdruk het nodige 'zware' werk (zoals het tillen van goederen) kan verrichten. Daarnaast moet de gegadigde met technische hulpmiddelen om kunnen gaan, aangezien sommige zaken niet 'met de hand' kunnen worden vervoerd. Hierbij valt te denken aan het gebruiken van een heftruck voor het verplaatsen van pallets of het besturen van een kraan tijdens het uitladen van grotere objecten.

De Havenwerker werkt doorgaans 'buiten' en moet dan ook kunnen genieten van deze werkomgeving. Er dient wel rekening te worden gehouden met de weersomstandigheden, aangezien er ook tijdens regenbuien en/of hoge/lage temperaturen buiten gewerkt dient te worden.

De Werkzaamheden van de Havenwerker beslaan het loskoppelen, veilig stellen en uitladen van goederen op de gewenste transportwijze. De goederen dienen vervolgens goed en veilig vastgezet te worden, voordat deze óf naar een opslagplaats wordt overgebracht óf wordt meegegeven aan een transporteur. Tevens is de Havenwerker verantwoordelijk voor het inladen van goederen, het vastzetten van deze goederen en het gereedmaken van de vracht voor de vaart.

In de praktijk betekent dit dat de Havenwerker vaak bij een overslag zal functioneren. Afhankelijk van zijn/haar team zullen er specifieke afspraken gemaakt worden over de exacte werkzaamheden. Zo zullen sommigen beter zijn in het 'sjouwen' van goederen, en zijn anderen meer bekwaam in het vastzetten van goederen. Het spreekt voor zich dat er op de werkvloer zelf een werkbare verdeling zal worden gemaakt, aangezien dit ten goede zal komen van de geleverde diensten.


Past het beroep Havenwerker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Havenwerker per stad

Vacatures Havenwerker Alkmaar

Vacatures Havenwerker Almelo

Vacatures Havenwerker Almere

Vacatures Havenwerker Alphen aan den Rijn

Vacatures Havenwerker Amersfoort

Vacatures Havenwerker Amstelveen

Vacatures Havenwerker Amsterdam

Vacatures Havenwerker Apeldoorn

Vacatures Havenwerker Arnhem

Vacatures Havenwerker Assen

Vacatures Havenwerker Bergen op Zoom

Vacatures Havenwerker Breda

Vacatures Havenwerker Capelle aan den IJssel

Vacatures Havenwerker Delft

Vacatures Havenwerker Den Bosch

Vacatures Havenwerker Den Haag

Vacatures Havenwerker Den Helder

Vacatures Havenwerker Deventer

Vacatures Havenwerker Doetinchem

Vacatures Havenwerker Dordrecht

Vacatures Havenwerker Ede

Vacatures Havenwerker Eindhoven

Vacatures Havenwerker Emmen

Vacatures Havenwerker Enschede

Vacatures Havenwerker Gouda

Vacatures Havenwerker Groningen

Vacatures Havenwerker Haarlem

Vacatures Havenwerker Haarlemmermeer

Vacatures Havenwerker Heerlen

Vacatures Havenwerker Helmond

Vacatures Havenwerker Hengelo

Vacatures Havenwerker Hilversum

Vacatures Havenwerker Hoogeveen

Vacatures Havenwerker Hoorn

Vacatures Havenwerker Katwijk

Vacatures Havenwerker Leeuwarden

Vacatures Havenwerker Leiden

Vacatures Havenwerker Lelystad

Vacatures Havenwerker Maastricht

Vacatures Havenwerker Middelburg

Vacatures Havenwerker Nieuwegein

Vacatures Havenwerker Nijmegen

Vacatures Havenwerker Oss

Vacatures Havenwerker Purmerend

Vacatures Havenwerker Roermond

Vacatures Havenwerker Roosendaal

Vacatures Havenwerker Rotterdam

Vacatures Havenwerker Schiedam

Vacatures Havenwerker Spijkenisse

Vacatures Havenwerker Terneuzen

Vacatures Havenwerker Tilburg

Vacatures Havenwerker Utrecht

Vacatures Havenwerker Veenendaal

Vacatures Havenwerker Venlo

Vacatures Havenwerker Vlaardingen

Vacatures Havenwerker Westland

Vacatures Havenwerker Zaanstad

Vacatures Havenwerker Zeist

Vacatures Havenwerker Zoetermeer

Vacatures Havenwerker Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Havenwerker

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Havenwerker?

Primair: De Havenwerker verdient tussen de 1500,- en 2250,- euro Bruto per maand. Dit loon zal hij/zij direct beginnen te verdienen, vanaf het moment dat de gegadigde in dienst treed, na afloop van de opleiding tot Havenwerker.

Secundair: Naast het salaris, zal de Havenwerker moeten onderhandelen met de werkgever over zijn/haar secundaire arbeidsvoorwaarden om naast de minimumeisen van de CAO te beschikken over bijvoorbeeld een spaarloon/levensloopregeling, een collectieve ziektekostenverzekering, toeslagen voor te volgen opleidingen, reiskostenvergoeding, overwerkvergoeding en zwangerschapsverlof. Deze zaken zullen variëren per werkgever.


Meer weten over het salaris Havenwerker

Salaris aankomend Havenwerker Salaris junior Havenwerker Wat is het salaris van een medior Havenwerker? Welk salaris krijgt een senior Havenwerker?


Hoe word je een Havenwerker? 

De Havenwerker dient te beschikken over een MBO-2 diploma. Om toegelaten te worden tot een opleiding in de Havensector (bijvoorbeeld logistiek of operaties) dient men te beschikken over een VMBO-diploma, een overgangsbewijs van HAVO- of VWO-3 naar klas 4 of over een MBO-1 diploma.

De opleidingen zullen bestaan uit een afwisseling van theorie en praktijk, waardoor men al tijdens de opleiding werkzaam zal zijn (voornamelijk als stagiar, voor een stagevergoeding) in het havenwerk. Tijdens de opleiding zal er aandacht zijn voor zaken als veiligheidsaspecten, overslagmethoden, het gebruik van technische hulpmiddelen en sociale strategieën over de omgang met collega's en klanten.

De opleidingsduur betreft zo'n 2 tot 3 jaar en de opleidingen zijn zowel in voltijd als deeltijd te volgen. Bovendien is het mogelijk om via de IB-groep studiefinanciering te verkrijgen voor deze opleiding, indien men de opleiding in voltijd gaat volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Havenwerker

Er zijn geen opleidingen Havenwerker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Havenwerker in werkt

Bekijk alle opleidingen Luchtvaart & Zeevaart


Omscholen tot Havenwerker

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Havenwerker. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Havenwerker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Havenwerker

Als je Havenwerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Havenwerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Havenwerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Havenwerker?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Havenwerker

Een Havenwerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Havenwerker

 • Motivatie
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Inlevingsvermogen
 • Aanpassingsvermogen
 • Lichtvoetigheid
 • Luisteren
 • Analyseren
 • Verbanden leggen
 • Sensitiviteit
 • Harmonie creëren
 • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Havenwerker nodig? 

De Havenwerker is een Gever en een Succesvolle werker.

De Persoonlijkheid van de Havenwerker bevat zorgzaamheid, ontvankelijkheid, enthousiasme, generositeit, gedrevenheid, ijver, prakticiteit, energie en zelfverzekerdheid. Toch heeft ook de Havenwerker, net zoals ieder ander, ook enkele negatieve eigenschappen. Dit resulteert soms in bezitterig, hysterisch, indirect, manipulatief, oppervlakkig, prestatiegericht, ijdel, pretentieus, en narcistisch gedrag.

Om zijn/haar werk tot goed gevolg te maken weet de Havenwerker een werkbare mix samen te stellen uit ijver, prakticiteit, prestatiegerichtheid, pretentie en energie.


Eigenschappen Havenwerker

 • Empathie
 • Behulpzaamheid
 • Vriendelijkheid
 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • OndernemendheidWat zijn de baankansen voor een Havenwerker?

De Havenwerker kan bij afloop van zijn/haar contract een verlenging verkrijgen binnen zijn/haar huidige functie. Daarnaast is het mogelijk om voor 'de concurrent' werkzaam te worden binnen een vergelijkbare functie.

Wanneer men 'hogerop' zou willen komen, dient men enige aanvullende diploma's te behalen. Zo zou de Havenwerker een leidinggevende functie binnen het middenkader van zijn/haar werkgever or een aansturende functie binnen een 'team van Havenwerkers' kunnen ambiëren.

Indien men niet langer werkzaam zou willen blijven binnen de sector, bestaat er de mogelijkheid om medewerker te worden voor een onderneming in het bedrijfsleven of de overheid. Doorgaans zal de Havenwerker in de lagere of middelbare regionen van de bedrijven vertoeven.

De actuele kans op werk voor een Havenwerker

Het beroep Havenwerker is onderdeel van de beroepsfamilie Laders, lossers en sjouwers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Laders, lossers en sjouwers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Havenwerker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Havenwerker

Het beroep Havenwerker is onderdeel van de beroepsfamilie Laders, lossers en sjouwers.


Waar werkt een Havenwerker?

De Havenwerker komt te werken binnen een Profit-organisatie waar het hoofddoel het behalen van winst is. Binnen de organisatie waar hij/zij werkzaam zal worden, zullen er diensten worden verleend aan zowel de rederijen en de transporteurs. Doorgaans houdt men zich bezig met het overladen, of tijdelijk opslaan, van goederen. De Havenwerker kan zowel bij een middelgrote, zelfstandige dienstverlener, als bij een grote multinational werkzaam worden. Dit is afhankelijk van de haven en van de afgesloten contracten in diezelfde haven, waar de gegadigde werkzaam zal worden.

Door de Profit-vorm is het noodzakelijk dat de Havenwerker zich positief en dienstbaar kan opstellen om zo de klanten van de onderneming te laten zien dat hun goederen met de juiste hoeveelheid zorg benaderd worden.
 


Met wie werkt een Havenwerker samen? 

Intern: De Havenwerker werkt binnen een team van havenwerkers onder leiding van een leidinggevende. Binnen dit team zullen werkzaamheden worden uitgevoerd die betrekking hebben tot het overslaan van goederen.

Extern: Buiten de eigen organisatie zal er contact zijn met Bemanningsleden van de schepen, waar de goederen vanaf zullen worden geladen en zal er contact zijn met de Medewerkers van transportondernemingen, waar de goederen weer aan zullen worden afgeleverd. Daarnaast zal er contact zijn met de Douane, dit contact varieert van de controle van de goederen tot het ondersteunen bij geconstateerde misstanden.


 • Collega Havenwerkers
 • Bemanningsleden schepen
 • Medewerkers transportondernemingen
 • De Douane
Havenwerker

Verwante beroepen Havenwerker:

Havenmeester
Salaris: €1800 tot €3100
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Havenwerker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega Havenwerkers
 • Bemanningsleden schepen
 • Medewerkers transportondernemingen
 • De Douane

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2250

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar