Hoe kom ik aan mijn droombaan?

Je hebt een redelijk of goed beeld gekregen van het beroep dat je wilt uitoefenen. Bijvoorbeeld omdat je onlangs een beroepskeuzetest hebt gemaakt. 

Wat wordt nu je volgende stap? In een serie gastblogs helpen de oprichters van DroomCarrière.com je om - als je eenmaal weet wat je droombaan zou kunnen zijn - deze ook daadwerkelijk binnen te slepen, te beginnen met dit eerste blog van medeoprichter van DroomCarrière, Rob Smiers.

Waar de meeste bloggers en experts op carrièresites je adviseren om je brief en CV nu op allerlei vacaturesites te plaatsen, adviseer ik je om dat niet te doen – tenminste als je een baan wilt die écht bij je past.

Yes, het is mogelijk dat je daarmee snel wordt gevonden, uitgenodigd wordt op gesprek en direct belandt in het bedrijf van je dromen. Maar, vraag jezelf eens het volgende af:

·       Als jij een eigen bedrijf zou hebben, zou je dan iemand met een algemeen CV uit een vacaturebank op gesprek laten komen?

·       Hoe groot acht je de kans dat je wordt benaderd door het bedrijf dat voor jou leukst en interessantst is?

·       Ken jij mensen in je omgeving die via een vacaturesite de baan van hun dromen hebben gekregen?

Zou het niet geweldig zijn als je niet alleen weet welk beroep je wilt uitoefenen, maar ook in welke sector en bij welke werkgever? Tenzij je tijdreiziger wilt worden, is mijn advies is om hiervan van tevoren een heel specifiek en duidelijk beeld te creëren.  

In deze korte serie blogartikelen adviseer ik je over de stappen die je kunt nemen. Daarbij ga ik er wel vanuit dat jouw beroepskeuze in zekere mate aansluit bij je opleiding of werkervaring. Als je nu circusclown bent en je wilt een arctische verkenner worden, voorzie ik dat je thuis zult komen van een koude kermis. Letterlijk.

Waar begin je dan met informatie verzamelen? Net als de wereld verbeteren, begint het bij jezelf.

Stap 1: Bepaal je eigen definitie van succes

Je weet waarschijnlijk (net als ik) niet precies wat je wilt en je bent ook geen fan van eindeloos lijstjes maken en tests doen om erachter te komen welke carrièrestappen voor jou belangrijk zijn. Je wilt gewoon aan de slag. Het liefst morgen. En, als het even kan met een leuk salaris. Toch neem ik je eerst mee in deze niet te onderschatten stap, die vanwege 2 redenen belangrijk is:

·       Als je niet enigszins weet waar jij blij van wordt op de werkvloer, hoe kun je dan het juiste bedrijf selecteren en targetten?

·       Als jij uiteindelijk bij je favoriete werkgever op gesprek komt, hoe zou je dan overkomen als je haarfijn kunt uitleggen waarom jij juist daar zou willen werken?

Voor het bepalen van jouw eigen definitie van succes hebben sommige carrièresites 1001 vragen en mogelijkheden bedacht. Daar word je niet vrolijk van. Ik zal je alleen vragen om het onderstaande schema in te vullen aan de hand van de volgende uitleg. Neem hier een keer maximaal één uur de tijd voor. Je kunt deze in een later stadium bijwerken als je gedurende je zoektocht wijzer wordt (daarover meer in de volgende stappen). Ter illustratie heb ik deze ook zelf deels ingevuld.

A. Gedrag

  • Wat vind je leuk om te doen?

 

B. Gewoontes

  • Hoe doe je dingen?
  • Wat zijn jouw routines?
  • Wat zijn jouw voorkeuren?


C. Omstandigheden

  • Waar word je blij van op de werkvloer en welke dingen kun je niet uitstaan?

D. Mensen

  • Met welk type mensen werk je graag?
  • Op welke manier werk je graag met mensen?

E. Doelen en aspiraties

  • Wat wil je op lange termijn / wat vind je echt belangrijk?
  • Wat moet je daarvoor doen / waar moet je beter in worden?


DC succes-schema


Leuk
Niet Leuk
Verbeteren
Gedrag
Zaken structureren. Zaken eenvoudig uitleggen.
Niet concreet kunnen worden.
Projectmatiger werken.
Gewoontes
Vernieuwen.

Verbeteren.
Afspraken niet nakomen.
Niet voor de troepen uitlopen.
Omstandigheden
Veel variatie in taken en rollen.

Geen vaste werkplek.

Veel licht op de werkplek.
Lange reisafstand naar werk.

Strikte hierarchie.
Overal kunnen werken.
Mensen
Aan collega’s kunnen worden gekoppeld die net iets verder zijn in de ontwikkeling.
Mensen die geen verantwoorde-lijkheid nemen.

Mensen die niet snel tot de kern kunnen komen.
Verkoopvaardigheden.
Doelen & Aspiraties
Variatie behouden.

Zelfstandig werken.


Nieuwe vaardigheden opdoen, bijv. via een cursus.

Door het invullen van het schema heb je in grote lijnen je eigen succesverhaal in beeld gebracht. Daarnaast weet je ook redelijk tot goed welke aspecten van een beroep jou het meest aanspreken.

Sta hierbij eens stil door te bedenken dat je nu al voorloopt op die tienduizend anderen die geen idee hebben wat ze zoeken.

Nu je “binnen jezelf” je zaken op orde hebt of begint te krijgen, kun je gerichter gaan zoeken. Wat je kunt doen en hoe je dit kunt doen lees je over 2 weken in het volgende deel van deze serie, stap 2 “Bereid jezelf voor als een professional”. 

Stap 2: Bereid jezelf voor als een professional

In het nieuwe jaar gaan we verder met deze serie en zal je stap 2 kunnen lezen. Wil je niet wachten? Ga dan naar www.droomcarriere.com en meld je aan voor de gratis training of e-boek training.  


Terug naar het overzicht