Hydrograaf Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hydrograaf? Lees de functieomschrijving.

Een Hydrograaf is iemand die zich bezighoudt met het meten en beschrijven van zeebodems.

De Hydrograaf meet en/of controleert bijvoorbeeld de diepte van het water, de samenstelling van het water, het getij, de golven en de stroming. Ook controleert de Hydrograaf bijvoorbeeld of de olie- en gasleidingen op zijn plaats liggen. Dit doet de Hydrograaf vanaf een schip. De Hydrograaf gebruikt hiervoor bijvoorbeeld sonarapparatuur. Soms worden Duikers naar beneden gestuurd voor nader onderzoek aan de zeebodem. De Hydrograaf schrijft een rapport over zijn bevindingen en verbindt daar soms aanbevelingen aan.

De gegevens die de Hydrograaf verzamelt, worden onder andere gebruikt voor navigatiekaarten of het lokaliseren van een booreiland. De Hydrograaf levert dus belangrijke gegevens voor offshore- en baggerbedrijven, maar ook voor Rijkswaterstaat en de Koninklijke Marine.  

Het is belangrijk dat een Hydrograaf geen last heeft van zeeziekte en het niet erg vindt om maanden van huis weg te zijn.

Wil je werken als Hydrograaf?

Werk je al als Hydrograaf en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hydrograaf worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Hydrograaf, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Hydrograaf in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Duikers
 • Opdrachtgever

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hydrograaf

Wat verdient een Hydrograaf?

Hoeveel een Hydrograaf verdient, is niet duidelijk. Het bedrag hangt af van factoren als leeftijd, ervaring, werkgever, sector en taken. Meestal is het startsalaris bovengemiddeld.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van de werkgever, maar voorbeelden zijn 8% vakantietoeslag, winstuitkering, een pensioensregeling en een spaarloonregeling.

Salarisschaal Hydrograaf

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Hydrograaf

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hydrograaf

Hoe goed is de toekomst voor de Hydrograaf? 

Over het algemeen is het arbeidsmarktperspectief voor een Hydrograaf goed. Wel hangt dit perspectief af van de economische situatie. In tijden van een goede economie worden veel olieprojecten en dergelijke gestart. Er zijn dan veel Hydrografen nodig.

Bij goed functioneren kan een Hydrograaf meer verantwoordelijkheden krijgen en ingezet worden bij grotere projecten. 

Baankans Hydrograaf

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Hydrograaf worden: Opleidingen tot Hydrograaf

Hoe word je een Hydrograaf? 

Om Hydrograaf te worden, kun je de HBO-opleiding Ocean Technology (Hydrografie) volgen op Terschelling. Deze opleiding duurt vier jaar. Naast theorievakken, krijg je ook vaardigheidstrainingen en praktijkopdrachten. Ook moet je stage lopen.

Ook de WO-opleiding Aardwetenschappen is relevant.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Hydrograaf

Meer opleidingen Hydrograaf

Weet je nog niet of je Hydrograaf wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Hydrograaf of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Hydrograaf

Met wie werkt een Hydrograaf samen? 

Het netwerk van de Hydrograaf hangt af van de sector waarin de Hydrograaf werkzaam is. De Hydrograaf komt in elk geval in contact met collega’s op kantoor en collega’s op het schip. Ook rapporteert de Hydrograaf zijn werkzaamheden aan een Leidinggevende. Soms worden Duikers ingezet om de waterbodem verder te onderzoeken, dus ook met hen zal een Hydrograaf in aanraking komen. Afhankelijk van het bedrijf, kan een Hydrograaf ook in contact komen met de Opdrachtgever.


 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Duikers
 • Opdrachtgever
Hydrograaf


Organisaties waar een Hydrograaf werkzaam is

Waar werkt een Hydrograaf meestal? 

Een Hydrograaf werkt in de non-profitsector bij Rijkswaterstaat of in de profitsector bij een baggerbedrijf, offshorebedrijf of een opnemingsbedrijf. Veel bagger- en offshorebedrijven houden zich bezig met internationale projecten. Het kan dus zijn dat een Hydrograaf veel in het buitenland werkzaam is.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Hydrograaf

Waar kun je het beste werken als Hydrograaf? Hieronder vindt je de best door de Hydrograaf beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hydrograaf.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hydrograaf:

Welke competenties heeft een een Hydrograaf nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Hydrograaf

Wat voor persoonlijkheid heb je als Hydrograaf nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Hydrograaf zijn Waarnemer en Perfectionist.

Het is belangrijk dat een Hydrograaf een goed inzicht heeft in zijn omgeving. De Hydrograaf trekt gegronde conclusies uit zijn meetresultaten. De Hydrograaf is onderzoekend, intellectueel en analytisch (Waarnemer).

Tevens is een Hydrograaf precies. Er mogen geen fouten worden gemaakt bij het uitvoeren van metingen, omdat er geen verkeerde conclusies en dus verkeerde beslissingen gemaakt mogen worden. De Hydrograaf is dus nauwkeurig, kritisch en veeleisend (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Hydrograaf


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Hydrograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hydrograaf

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hydrograaf

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hydrograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hydrograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hydrograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hydrograaf. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hydrograaf iets voor je?

Zou je graag Hydrograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hydrograaf bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hydrograaf

sjoerd

Wat verdient een Hydrograaf? En met Havo E&M met vreemde taal is het dan mogelijk om een studie tot Hydrograaf te doen? gr. Sjoerd

barend

Een ervaren Hydrograaf kan wel E 100000 verdienen.een wiskundeknobbel is een groot voordeel en een taal is mooi meegenomen.H.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar