Interview met de eigenaar van een healthclub

27-07-2019

Marten Bergman is eigenaar van Healthclub Bodytec Lounge.

Waarom heb je een healthclub opgericht?

“Ongeveer twee jaar geleden maakten wij (ik en mijn huidige zakenpartners Roel van Nispen en Marcus Barendse) kennis met de techniek van EMS. Dit is sporten met Electro Spierstimulatie, welke tot mooie resultaten leidt. Hierbij train je twintig minuten in een vest met electroden, aangesloten aan een apparaat, dat impulsen naar acht belangrijke spiergroepen stuurt. Daarmee bereik je meer en dieper gelegen spiervezels dan normaal.

Omdat wij vonden dat deze trainingsmethode maar mondjesmaat beschikbaar was en op een wijze die ons minder aansprak, gingen we nadenken over een concept waarbij een groter publiek kennis zou kunnen maken met deze fitnessmethode. Na de ideeën hebben we de haalbaarheid bepaald en de sprong in het diepe gewaagd en hebben we Bodytec Lounge opgericht.

Ik werkte op dat moment al meer dan tien jaar bij dezelfde werkgever en was toe aan een nieuwe stap. Toen deze kans er lag heb ik deze dan ook benut. Een eigen bedrijf stond al een tijd op de lijst met opties voor mij. Van ambtenaar naar eigen zaak: het roer om.

De reden voor het oprichten van een healthclub is het feit dat er een zakelijke kans lag en omdat het een positief product is. Het voelt goed om je energie in iets te steken waar mensen voordeel bij hebben en gezonder van worden. Inhoudelijk vind ik het interessant en de omgang met veel verschillende mensen ligt mij goed.”

Welke opleiding heb je gevolgd?
“HBO Facility Management.”

“Het voelt goed om je energie in iets te steken waar mensen voordeel bij hebben en gezonder van worden”

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Afhankelijk van de roosters ziet mijn dag er gemiddeld als volgt uit:

We gaan om 8:00 uur open, dus om 7:30 openen we de zaak en vervolgens ontvangen we de eerste members. Tot 14:00 uur zijn er ieder half uur trainingen met maximaal vier mensen tegelijk. Ikzelf houd me bezig met de algemene bedrijfsvoering van de zaak, wat betekent dat ik de mensen ontvang, (leden)administratie verzorg, betalingen regel en mail beantwoord. Daarbij verzorg ik de netheid in de zaak, de inkoop en de pakken (die de sporters dragen tijdens de training). Men kan ook een fruit-/proteïneshake bestellen bij mij. Van 16:00 tot 21:00 uur zijn we weer open voor trainingen.

Bij ons kan je gratis een proeftraining volgen. Hiervoor is veel animo. De begeleiding en informatie die hierbij hoort verzorg ik. Overigens doe ik voorgenoemde werkzaamheden samen met mijn zakenpartner Roel. Buiten de openingstijden zijn er de zaken als boekhouding en marketing. Deze worden voornamelijk door Marcus gedaan, maar delen we soms ook. Zo zijn er inmiddels TV-opnames gemaakt en fotoshoots, waarbij wij allen een bijdrage hadden. Over het algemeen sluiten we tegen 22:00 uur de deur van de zaak.

We zitten met de partners regelmatig samen om de strategie en beleid te bepalen. Zo bepalen we bijvoorbeeld samen wie we als personeel aantrekken en zijn we bezig met een tweede vestiging.”

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Communiceren, conceptueel vermogen, innoverend vermogen en omgevingsbewustzijn.”

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“Het concept dat wij bedachten goed implementeren en vooral standaardiseren, zodat bij uitbreiding een herkenbaar en betrouwbaar product ontstaat voor onze members.”

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
“Goede feedback van members. Men is erg enthousiast. Het is bijzonder als je merkt dat het nieuwe concept dat je bedenkt ook daadwerkelijk aanslaat. Dat geeft energie.”

Wat maakt deze baan aantrekkelijk?
“Voor mij (in vergelijking met mijn vorige baan) de korte lijnen. Zelf veel invloed hebben op de bedrijfsvoering en de strategie. Daarbij de omgang met mensen.”

“Het is bijzonder als je merkt dat het nieuwe concept dat je bedenkt ook daadwerkelijk aanslaat”

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
“Het begint behoorlijk druk te worden, waar ik natuurlijk erg blij mee ben. Maar het wil wel eens gebeuren dat ik daardoor met veel uitvoerende zaken bezig ben en minder met de begeleiding van members en personeel. Maar ik weet dat dat erbij hoort nu.”

Wat zou je doen als je geen Eigenaar Healthclub zou zijn?
“Dan zou ik waarschijnlijk nog een baan als leidinggevende binnen een grotere organisatie hebben. Bijvoorbeeld in een facilitair bedrijf.”

Wat was je droombaan als kind?
“Arts.”

Hoe zie je de toekomst van sportscholen?
“De trend is nu duidelijk ‘hoe groter hoe beter’, tegen lage maandlasten (voor langere tijd). Daarnaast komen en gaan er veel nieuwe fitnessmethoden (vaak kort en krachtig). Deze zullen altijd mensen blijven aanspreken, dus er zullen naar mijn idee zeer grote gewone sportscholen blijven voor de bulk en kleinere niche bedrijven zoals wij. Omdat de mens van tegenwoordig minder tijd heeft en wel gezond en fit wil zijn zal er voor onze methode animo blijven, mede door de mooie resultaten die geboekt worden.”

“Er komen en gaan veel nieuwe fitnessmethoden. Deze zullen altijd mensen blijven aanspreken”

Welk advies zou jij mensen die een healthclub willen beginnen geven?
“Kijk goed welke aanbieders er al zijn en probeer iets anders/nieuws te brengen. De markt wordt inmiddels gedomineerd door grote jongens, die het moeten hebben van de bulk. Hetzelfde aanbieden is als klein bedrijf moeilijk denk ik. Persoonlijke aandacht is in ieder geval belangrijk.”

Over Bodytec Lounge
“Te weinig tijd (of misschien geen ‘zin’) om uren te sporten? No shame. Je bent de enige niet die zich er maar niet toe kan zetten om na een lange werkdag de sportschool in te duiken. Maar tegelijkertijd heb je waarschijnlijk wel de behoefte om je fit te voelen. En als het even kan natuurlijk ook nog eens met een perfect lijf… Twee onverenigbare behoeften? Vanaf nu niet meer. Maak kennis met Bodytec Lounge.

Bodytec combineert moderne techniek en wetenschappelijk inzicht met elektrische spierstimulatie (EMS). Kort en simpel gezegd: een korte maar krachtige full body work-out met zeer snel waarneembare resultaten.

Een krachtig en atletisch lichaam is niet alleen prettig om naar te kijken, het staat anno nu ook nog eens symbool voor succes. Om zo’n strak en gezond lijf te krijgen, wordt veelal krachttraining en cardio ingezet. Een geweldige manier om snelheid en uithoudingsvermogen te trainen, maar wel een methode die heel wat tijd vraagt. Drie tot vier uur per week doorbrengen in de sportschool is voor lang niet iedereen haalbaar. De één heeft de tijd echt niet, de ander kan de energie niet opbrengen. En bij weer een ander spelen ongemakken als rugklachten een rol bij het niet-sporten.

De moderne trainingstechniek van Bodytec Lounge laat je je trainingsdoelen halen en bespaart je veel tijd! Twintig minuten Bodytec staat gelijk aan drie uur sportschool: tel uit je winst!”

Kijk voor meer informatie op www.bodyteclounge.com.”

 

 

 

Terug naar het overzicht