Interview met een carrièrecoach

28-07-2019

Pauline Nonnekes is carrièrecoach voor tieners.

Werkt u als zelfstandige of bent u in dienst van een school?

“Ik werk zelfstandig, ik ben founder en trainer van New Shoes. Dat is een bedrijf dat tieners helpt bij onder andere hun studiekeuze.”

Hoe bent u aan deze baan gekomen?
“Ik heb er zelf voor gekozen. Ik was hiervoor communicatiemanager en –adviseur; ik hielp bestuurders en managers met strategie- en visie-ontwikkeling. Ik vertaalde dit in allerlei communicatie-uitingen en –middelen.”

Welke opleiding heeft u gevolgd om Carrièrecoach te worden?
“Vanaf mei dit jaar ben ik licentiehouder van en getraind door NBI Breinvoorkeuren. Via de Breinvoorkeurenvragenlijst onderzoek ik welke activiteiten iemand van nature het makkelijkste afgaan. Dit in combinatie met research naar kwaliteiten, vaardigheden en kernwaarden. Verder heb ik lang geleden de Academie voor Journalistiek gevolgd en tal van trainingen in het communicatie- en organisatie-adviesvak gedaan.”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“ ’s Ochtends werk ik rapporten uit, ’s middags heb ik sessies met deelnemers, tussendoor en ’s avonds houd ik me bezig met netwerken en social media.”

Merkt u dat veel pubers behoefte hebben aan een Carrièrecoach?
“New Shoes is net van start, dus ik heb nog niet veel klanten. Ik weet wel dat er behoefte aan mijn product is; in Nederland kiest maar liefst 40% van de leerlingen een verkeerde studie, omdat ze niet goed zijn voorbereid op de studiekeuze. Ik vul in wat veel scholen laten liggen: onderzoek naar wie je bent en wat het beste bij je past. Ik focus ook niet op de studie maar op de ideale baan of banen daarna (want waarom zou je je beperken?).”

“Ik weet dat er behoefte is aan mijn product; in Nederland kiest maar liefst 40% van de leerlingen een verkeerde studie”

Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“Luisteren, samenvatten, gedachten ordenen van anderen, empathisch vermogen, integriteit, hulpvaardig, zorgzaam, belangstelling en begrip hebben voor anderen.”

Wat is de grootste uitdaging in uw werk?
“Carrièrecoaching een plek geven in het bestaande onderwijssysteem, zeker nu het Studievoorschot eraan komt in 2015. Door het Studievoorschot worden leerlingen gedwongen de goede studiekeuze te maken, omdat ze anders na afloop hoge leenkosten zullen hebben. Decanen kunnen door carrièrecoaching veel gerichter adviseren omdat leerlingen zich goed hebben voorbereid.”

Wat geeft uw baan de meeste voldoening?
“Dat tieners in de gaten krijgen dat ze de wereld iets te bieden hebben. Dat ze daardoor in de benen komen en hun mogelijkheden gaan onderzoeken. Dat ze zelf de regie hebben over hun eigen leven en school gaan zien als middel om hun doelen te bereiken. Die momenten van inzicht zijn goud voor mij.”

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan?
“Ik ben net gestart met New Shoes en moet veel netwerken binnen het onderwijs en bouwen aan mijn naamsbekendheid. Dat lukt aardig, 1. door mijn focus en enthousiasme en 2. door mijn achtergrond in de communicatie.

Ik moet wel steeds uitleggen dat ik vooral geen studiekeuzebureau ben. Da’s lastig, want vraag maar eens aan iemand om vooral niet te denken aan een roze olifant! Ik ben meer procesbegeleider en doe dus ook niet aan persoonlijkheidstesten bij tieners.

Verder moet ik geduld hebben. En ik ben niet zo geduldig ;-). Iemand zei mij laatst: het verschil tussen falen en succes is gewoon doorgaan. Nou, doorgaan kan ik!”

Wat zou u doen als u geen Carrièrecoach zou zijn?
“Communicatiemanager of communicatieconsultant. Of misschien schrijver.”

Wat was uw droombaan als kind?
“Had ik niet echt, ik droomde nooit over stewardess worden of dokter zijn. Ik tekende en zong heel graag. Ik zat ook in bandjes en zo. Had een beetje mijn eigen droomwereld. Was wel altijd aan het zorgen en helpen. Dat is ook het geheim: die vaardigheden en kwaliteiten zitten er van jongs af aan al in, bij iedereen.”

“Het verschil tussen falen en succes is gewoon doorgaan. Nou, doorgaan kan ik!”

Hoe ziet u de toekomst van Carrièrecoach?
“Ik denk dat er steeds meer behoefte zal zijn aan carrièrecoaches. Om de simpele reden dat het naderende Studievoorschot leerlingen dwingt om direct een goede studiekeuze te maken, om hoge leenkosten na afloop te voorkomen.”

Welk advies zou u mensen die Carrièrecoach van tieners willen worden geven?
“Leer het puberbrein echt te begrijpen en sluit aan met je methodiek. Houd het kort. Doe geen persoonlijkheidstesten en maak het vooral praktisch en concreet. Worden ze blij van!”

Over New Shoes
Pauline is founder en trainer bij neednewshoes.com. Het bedrijf helpt tieners bij het maken van de juiste studiekeuze:

“Uitvinden wie je bent en waar je voor staat en gaat. Daarmee helpt New Shoes. Tieners kunnen met behulp van New Shoes een kort traject in dat vooral praktisch en hands on is. Doel is een inspirerende en succesvolle school- en studiecarrière, het resultaat is dat je werk maakt van je talent. Letterlijk en figuurlijk. New Shoes richt zich niet expliciet op de studie maar op de periode daarna.

In je ideale baan kun je alles kwijt: talent, kwaliteiten, plezier en passie. Ken je die, is de juiste studiekeuze een logisch gevolg. Dan is je studie een middel om je doelen te bereiken.”

 

Terug naar het overzicht