Interview met een controller

31-07-2019

Peter Bastmeijer is controller.

Waarom ben je Controller geworden?

"Ik ben Controller geworden omdat ik weet dat naast mijn interesse daar mijn kwaliteiten liggen."

Welke opleidingen heb je gevolgd om Controller te worden?
"Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de postdoctorale opleiding tot Register Controller voltooid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast heb ik aan het einde van mijn Master in Rotterdam nog een periode aan de Haas School of Business gestudeerd in Berkeley, University of California."

Hoe ben je in het beroep van Controller terecht gekomen?
"Ik heb daar bewust op gesolliciteerd."

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
"Hoewel werkzaamheden ten behoeve van maandafsluitingen inclusief prognose, budgettering en voorbereidingen voor review meetings van structurele aard zijn, bestaat een gemiddelde werkdag eigenlijk niet. De dynamiek van de business zorgt ervoor dat je elke dag met nieuwe vraagstukken wordt geconfronteerd en antwoorden, dan wel oplossingsrichtingen moet bedenken. Daarnaast ben je continu bezig met verbetering van bedrijfsprocessen en managementinformatie. En neem je deel in projecten waarin je de financiële discipline vertegenwoordigt, of zelf de leiding hebt."

"De dynamiek van de business zorgt ervoor dat je elke dag met nieuwe vraagstukken wordt geconfronteerd"

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
"Naast de ratio (voor een deel wellicht ook wel het gezond boerenverstand) inclusief probleemanalyse is het communicatieve en het verbindende, ofwel bruggen slaan, minstens zo belangrijk om je boodschap over te brengen en je doel te bereiken. Wees integer, betrouwbaar, assertief, accuraat, kritisch en vasthoudend als je ergens echt in gelooft. Blijf onafhankelijk. Bij uitgaven houd ik mij telkens voor of ik de uitgave in privé ook zou doen en kan verantwoorden."

Wat is de grootste uitdaging in je beroep?
"Doordringen tot de kern en het probleem op basis van feiten ontrafelen, zonder voorbij te gaan aan gevoeligheden in de organisatie en individuele belangen. Vervolgens door middel van de oplossing werkelijk een verbetering realiseren ten behoeve van diezelfde organisatie."

Wat maakt het beroep van Controller aantrekkelijk?
"Dat je werkelijk een bijdrage kunt leveren tot verbetering en continuïteit van de organisatie. Je kunt echt het verschil maken."

"Als Controller kun je echt het verschil maken"

Wat zijn de minder leuke kanten van het beroep Controller?
"Die ken ik niet. Natuurlijk beleef je ook minder leuke dagen op je werk en spreekt het ene onderwerp je meer aan dan het andere, maar dat heeft elk beroep.  Blijf volhouden en los de minder leuke dingen zo snel mogelijk op, dan verlies je de minste energie. Ik ervaar de grote mate van vrijheid en diversiteit aan onderwerpen juist als een rijkdom."

Welk advies zou jij mensen die Controller willen worden geven?
"Ik denk dat ik er al een aantal heb genoemd, maar volg je hart en blijf strijden voor dat wat je belangrijk vindt. En doe het samen, zorg dat je draagvlak creëert."

Hoe zie je de toekomst van het beroep Controller?
"Als financieel baken van stabiliteit en continuïteit in een veranderende wereld die nieuwe facetten met zich meebrengt en telkens nieuwe vaardigheden vereist. Maar de kern van Controlling blijft hetzelfde."

Wat zou je doen als je geen Controller zou zijn?
"Waarschijnlijk een beroep uitoefenen dat dichtbij Controlling staat."

Wat was je droomberoep als kind?
"Ik weet niet of dit mijn geloofwaardigheid ten goede komt, maar ik wilde altijd autosloper worden…"

Terug naar het overzicht