Interview met een counselor

27-07-2019

Jolande Rommens-Musquetier is counselor.

Hoe bent u aan deze baan gekomen? 

“Ik heb een eigen praktijk opgericht in 2013 onder de naam Minerva Counseling en Mediation. Ik ben als psychosociaal counselor begonnen in mijn eigen bedrijf.”

Welke opleiding heeft u gevolgd om Counselor te worden? 
“Een SNRO HBO-opleiding Psychosociaal Counselor via het NHA en Psychodidact Waalwijk. Verder heb ik eerder coachingstrainingen gehad en later nog een mediationopleiding gedaan.”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven? 
“Dat wisselt nogal. Doorgaans ga ik of naar iemand toe en counsel ik bij een cliënt thuis of ik heb een Skype-afspraak met een cliënt online. De gesprekken duren doorgaans een uur tot anderhalf uur. Verder verzorg ik psychosociale trainingen, die ik meestal ‘s avonds geef.” 

Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep? 
“Goed kunnen luisteren zonder te oordelen, ordenen en structureren, analyseren, patronen zien, procesgericht sturen, de juiste vragen stellen, samenvatten, parafraseren, interventies toepassen, empathisch zijn, bekrachtigen.”

Wat geeft uw baan de meeste voldoening? 
“Als ik mensen kan helpen doordat ze van hun angst, stress en/of somberheid afkomen. Als ze zich sterker voelen nadat we de moeilijke of emotionele stukken hebben verwerkt. Als cliënten aangeven dat de counseling hun leven op een positieve manier heeft veranderd. Of als ik een training heb gegeven en mensen zeggen: “Ik heb er zoveel aan gehad… Echt hartstikke bedankt!”. Ik vind een goed resultaat na een counselingstraject belangrijk, zodat een cliënt ook echt geholpen is en zelfstandig weer verder kan.” 

"Het geeft mij veel voldoening als ik een training heb gegeven en mensen zeggen: "Ik heb er zoveel aan gehad... Echt hartstikke bedankt!" 

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan? 
“Dat lang niet iedereen counseling kan betalen en dat mensen dan wel heel graag counseling willen, maar dat de zorgverzekeraars het niet vergoeden in de basisverzekering en enkel voor een klein bedrag in de aanvullende verzekering. Hierdoor is het niet voor iedereen bereikbaar en daar baal ik dan vaak van. Ik kan immers niet voor niets gaan werken, want ik heb ook mijn kosten. En dan weten we allebei dat ik die persoon kan helpen maar blijkt geld een grote belemmering te zijn.” 

Wat zou u doen als u geen Counselor zou zijn? 
“Ik denk dat ik dan nog steeds een coachend leidinggevende zou zijn. Dat ligt me ook goed.”

Wat was uw droombaan als kind? 
"Verpleegster... Het grappige is dat ik er nu het dichtst bij zit qua beroep (na 30 jaar). Ik heb wel altijd in dienstverlenende sectoren gewerkt.”

"Ik hoop dat Counselor een beschermde titel gaat worden, zodat mensen een zekere mate van kwaliteit kunnen verwachten bij iedereen die zich zo noemt"

Hoe ziet u de toekomst van het beroep Counselor? 
“Ik denk dat het in Nederland een meer bekend beroep gaat worden als alternatief voor de reguliere psycholoog, als het gaat om tijdelijke psychologische problemen. Nu is dat nog niet zo. Ik denk dat goed opgeleide counselors  heel veel mensen kunnen helpen en ervoor kunnen zorgen dat er geen wachtlijsten meer hoeven te zijn in de psychologische zorgverlening als er goed zou worden samengewerkt met psychologen en psychiaters. Ik hoop dat het een beschermde titel gaat worden, zodat mensen een zekere mate van kwaliteit kunnen verwachten bij iedereen die zich zo noemt.”

Welk advies zou u mensen die Counselor willen worden geven? 
“Zorg dat je een goede opleiding doet die geaccrediteerd is bij de beroepsverenigingen en koepelorganisatie RBCZ, zodat je zeker weet dat je een kwalitatief goede counselor  kan worden. Het is een vak dat nog best moeilijk is om echt goed onder de knie te krijgen. Er is een groot verschil in kwaliteit van de opleidingen.”

Over Minerva Counseling en Mediation
"Minerva Counseling en Mediation is gevestigd in Breda. Het is een psychosociale praktijk die diensten levert op het gebied van counseling, coaching en conflictbemiddeling. De hulpverlening wordt geboden via ambulante hulp bij mensen thuis, op locatie in Breda en Etten-Leur en met online hulpverlening via Skype, e-mail, chatcontact of telefonisch contact voor mensen in Nederland en Vlaanderen. 

Minerva Counseling verzorgt tevens trainingen en cursussen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, communicatievaardigheden, leiderschap en opvoeding en gezin.

Voor meer info zie www.minervacounseling.nl."

 

 

 

 

Terug naar het overzicht