Interview met een gezinsbegeleider

31-07-2019

Hanneke Emmerik is gezinsbegeleider bij de NSDSK (Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind).

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

"Ik zag een advertentie in de Volkskrant staan, precies op het moment dat mijn toenmalige baan bij de thuiszorg op de tocht stond."

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
"Die kan heel verschillend zijn; vaak heb ik een bezoek bij een gezin thuis om met de ouders en hun dove/slechthorende baby/peuter mee te kijken en advies te geven over de communicatie, het dragen van hoortoestellen, enz. Maar het kan ook zijn dat ik op een kinderdagverblijf of behandelgroep een kind ga observeren en daar tips geef.

Op dinsdag is meestal mijn kantoordag en werk ik verslagen uit, beantwoord ik e-mails en heb ik overleg met collega’s.

Een paar keer per jaar geef ik ook ’s avonds een informatieavond of een cursus aan ouders."

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
"Om ouders op een goede wijze te ondersteunen bij de vragen die ze hebben rond het omgaan met hun slechthorende kind. Elk gezin is anders en heeft andere behoeftes en het is iedere keer weer een uitdaging daar goed bij aan te sluiten. Hoe vroeger de behandeling start, hoe meer effect het heeft. Daarom beginnen we het liefst zo snel mogelijk en is er ook geen wachtlijst, maar sommige ouders vinden dat we soms te snel en teveel tegelijk willen."

"Het is elke keer weer een uitdaging om goed aan te sluiten bij de behoeftes van gezinnen met een doof of slechthorend kind"

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
Mijn baan geeft mij voldoening als ouders tevreden zijn met de hulp van de NSDSK en op eigen kracht en vol vertrouwen met hun kind verder kunnen. We verlenen zorg op maat, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en volgen de behandeling van de kinderen aan de hand van monitorvragenlijsten en stellen de behandeling zo nodig bij."

Wat maakt deze baan aantrekkelijk?
"Ik vind het heerlijk om mijn eigen tijd in te kunnen delen en ook thuis te kunnen werken. Daarnaast vind ik het heel leuk om bij veel verschillende gezinnen thuis te komen en een steentje bij te dragen aan het welzijn van een gezin met een slechthorend kind. De sfeer bij de NSDSK is daarnaast ontzettend goed. Het is een relatief kleine, maar zeer professionele organisatie waar ook veel aan ontwikkeling en onderzoek gedaan wordt. We zijn genomineerd voor beste werkgever van het jaar."

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
"Soms is het lastig om de ouders te motiveren om bijvoorbeeld de kinderen hun hoortoestellen te laten dragen of gebaren te gebruiken. En ik heb gemerkt dat ik niet echt een “talenknobbel” heb om gebarentaal te leren en dat is niet zo handig in dit werk, maar voor jonge kinderen heb ik genoeg basiskennis geleerd."

"Het kan lastig zijn om ouders te motiveren hun kinderen hoortoestellen te laten dragen of gebaren te gebruiken"

Wat zou je doen als je geen gezinsbegeleider bij NSDSK zou zijn?
"Ik zou in ieder geval met kinderen met een beperking werken, en ook dan het liefst bij gezinnen thuis, want dat vind ik het leukst."

Wat was je droombaan als kind?
"Ik wilde schooljuffrouw worden. Maar na de middelbare school was daar een hoge werkloosheid en kreeg ik het advies een bredere opleiding te kiezen. Ik heb daar geen spijt van gehad, want zo heb ik op diverse plekken met kinderen en hun ouders kunnen werken."

Welk advies zou jij mensen die gezinsbegeleider bij de NSDSK willen worden geven?
"Houd onze website goed in de gaten; www.NSDSK.nl. Daar staan geregeld nieuwe vacatures op."


Over NSDSK
De NSDSK is een zorgaanbieder voor iedereen met een gehoor-, spraak- of taalbeperking. De stichting staat in de top 3 van beste werkgever van het jaar 2013. Kijk voor meer informatie op www.nsdsk.nl.

Terug naar het overzicht