Interview met een Historische Europese Martial Artist

31-07-2019

Mishaël Lopes Cardoze is historische Europese martial artist. Hij was te zien in de serie Game of Thrones.

Waarom ben je Historische Europese Martial Artist geworden?

“Het begon allemaal met de ontdekking van middeleeuwse muziek en het feit dat ik altijd met Aziatische krijgskunsten bezig was. Ik ontwikkelde een interesse voor de Europese Middeleeuwen en ontdekte een rijke erfgoed en traditie in Europa op het gebied van de krijgskunsten.
Toen ben ik gestopt met alle Aziatische meuk. Ik ben mij fulltime gaan richten op mijn eigen culturele martiale erfgoed. In 2002 is de AMEK (Academie voor Middeleeuwse Europese Krijgskunsten) officieel gestart als bedrijf. En sindsdien is het mijn beroep.”

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Dat verschilt. Ik rijd rond en transporteer mijn spullen van mijn twee loodsen, ik houd me bezig met de ledenadministratie en de belastingellende. Ook zit ik veel in het vliegtuig boekjes te lezen, op weg naar bijvoorbeeld Mexico of Amerika om workshops te geven. Thuis geef ik regelmatig les aan de zes AMEK-locaties. Verder verzorg ik landelijke workshops voor bedrijfsevenementen, scholen en universiteiten.

Ook belangrijk is socialiseren, je bezig houden met marketing en plezier maken met andere beoefenaars en instructeurs. Als ik toernooien moet vechten, moet ik me hierop voorbereiden en hard trainen. En als ik op de filmset rondzwerf dan is het acteren, vechten en de bijbehorende zaken.

Kortom; mijn dagen zijn alles behalve gestructureerd!”

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Je moet verstand hebben van zaken, sociale inzichten hebben, je moet verstand hebben van biomechanische wetten en bekend zijn met de Liechtenauer theorie. Johannus Liechtenauer was de grote meester die als eerste de schermtheorie vastlegde in geschriften rond 1320.”

“Ik zit veel in het vliegtuig op weg naar bijvoorbeeld Mexico of Amerika om workshops te geven”

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“Gemotiveerd blijven en nieuwe uitdagingen zoeken.”

Wat maakt deze baan aantrekkelijk?
“De afwisseling. Het is bijna nooit saai. Ik ontmoet leuke mensen, kan de hele wereld over reizen en geef daar doorgaans maar een paar uur les per dag. De rest van de dag is het bier drinken, chillen en lol maken. Ik kan mijn eigen tijd indelen overdag, want ik geef alleen in de avond een paar uur les.
En ik mag spelen met middeleeuwse wapens en word hier goed voor betaald!”

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
“Dat alles soms een beetje verveelt, zelfs in het vliegtuig zitten naar Texas of waar dan ook…
Ik heb een hekel gekregen aan lange afstanden vliegen en stilzitten. Ook heb ik een schurfthekel aan administratie en e-mails beantwoorden en ook aanverwante zaken vind ik een nachtmerrie.”

“Ik mag spelen met middeleeuwse wapens en word hier goed voor betaald!”

Hoe zie jij de toekomst van jouw beroep?
“Tja dat hangt van veel factoren af, maar ik denk dat er een goede toekomst is voor HEMA in het algemeen. Even voor de duidelijkheid: onze sport heet internationaal HEMA: Historical European Martial Arts. Niet te verwarren met kinderonderbroeken en rookworsten!
Maar niet iedereen kan zijn geld ermee verdienen want je moet verstand hebben van meer zaken dan alleen zwaardvechten. Steeds meer mensen raken geïnspireerd door deze kunst/sport. Ik denk dat het beoefenen van deze sport de nieuwe rage gaat worden. Wellicht dat er ooit meer docenten zullen zijn, maar dat zal niet snel gebeuren.”

Wat zou je doen als je geen Historische Europese Martial Artist zou zijn?
“Dan zou ik muzikant of beeldend kunstenaar zijn. Dit was ik al - totdat ik met deze sport meer geld ging verdienen dan ik deed als muzikant en kunstschilder.”

Wat was je droombaan als kind?
“Die had ik niet. Sterker nog, ik maakte me zorgen, want iedereen vroeg mij altijd wat ik later wilde worden. En als kind snapte ik niet wat ze ermee bedoelden. Je kunt toch geen beroep worden…? Je bent wie je bent.

Je kunt hoogstens vragen “wat wil je later het liefst doen de hele dag?”. Op die vraag had ik ook geen antwoord, maar één ding wist ik wel, en dat was dat ik niet mijn leven ging slijten achter een bureau! Het leven is hiervoor te kort en ik wil leven, avonturen beleven en wat van de wereld zien. Dus het enige wat ik wist op dat moment is dat ik niet een doorsnee baantje zou krijgen!

Ook als muzikant had ik een reizend bestaan en met schilderen een lekker rustige job met mijn eigen atelier. Ik heb altijd mijn eigen ding gedaan en twee weken in mijn leven voor een baas gewerkt en dat ging al direct helemaal verkeerd!”

“Eén ding wist ik al vroeg: ik zou mijn leven niet slijten achter een bureau”

Welk advies zou jij mensen die Historische Europese Martial Artist willen worden geven?
“Ga lekker iets anders doen… Maar als je het echt wilt, dan zal je je eerst moeten verdiepen in de 17 hoofdstukken van Liechtenauer en een zwaardvechter moeten worden van wereldniveau.
Dit houdt in dat je bekendheid op moet bouwen. Je reputatie bouw je op door onder andere één van de grotere internationale zwaardvechttoernooien te winnen. Verder moet je charisma hebben die voldoende mensen naar je toe trekt en je moet een leider zijn. Verder moet je verstand hebben van marketing en een handige zakenman zijn.

Je zult vervolgens je eigen school moeten opzetten en een lescurriculum moeten ontwikkelen.
Daarnaast moet je constant contact onderhouden met de ‘community’ en bereid zijn idiote tijden te werken. Ook moet je klaar zijn voor de nodige portie adrenaline en avonturen. Kortom: HEMA, Seks and Rock ’n Roll. Lijkt dit je wat? Ga het dan maar doen!”

Over de AMEK
De AMEK (Academie voor Middeleeuwse Europese Krijgskunsten) is opgericht in 2002 en heeft zes locaties. Nationaal is de AMEK lid van de HEFFAC (Historical European Fighting & Fencing Arts Coalition). Internationaal is de AMEK lid van de HEMAC (Historical European Martial Arts Coalition). Ga naar de website van de AMEK voor meer informatie.

Mishaël: “We doen veel voor filmproducties. De laatste film die ik gedaan heb is Richard the Lionheart in de rol van William Marshall samen met Golden Globe nominee Malcolm McDowell.”

Bekijk de trailer van de film en de demo reel van Mishaël. Heel erg aan te raden!

 

 

Terug naar het overzicht