Interview met een interviewer

31-07-2019

Patty van Ziel is interviewer.

Waarom ben je Interviewer geworden?

"Ik doe dit werk nog maar kort, het is een tweede carrièrekeuze. Ik laat daarmee een lang gekoesterde wens uitkomen. Ik heb altijd in het welzijnswerk gewerkt en de laatste jaren werkte ik als organizer bij mensen thuis.

Ik heb beiden altijd met veel plezier gedaan, maar vond het vaak jammer dat ik, als coach of leidinggevende, iets moest doen met de verhalen die ik hoorde in bijvoorbeeld sollicitatie-, functionerings- of intakegepsrekken. Dit terwijl ik het vaak heel mooie, interessante of ontroerende verhalen vond en vooral de behoefte had om die op te tekenen en te laten zien aan de buitenwereld, zonder er bijvoorbeeld een beoordeling over te moeten geven of een plan van aanpak voor te moeten maken.

Ook bij het zogenaamde harde nieuws vind ik de verhalen van de mensen achter het nieuws vaak veel interessanter dan het nieuws zelf. Het is boeiend om te horen waarom mensen doen wat ze doen en die kennis kan ook zorgen voor de vaak zo broodnodige nuance.
Deze zaken, gecombineerd met het feit dat ik zeer geïnteresseerd ben in communicatie in het algemeen en gewoon ook graag gesprekken voer, heeft geleid tot mijn keuze interviewer te worden."

Welke opleiding heb je gevolgd om Interviewer te worden?
"Ik heb Toegepaste Psychologie gestudeerd. In die opleiding komt het voeren van een goed vraaggesprek en verschillende vormen van verbale en non-verbale communicatie uitgebreid aan de orde. Aanvullend heb ik de laatste jaren heel veel gelezen over communicatie in het algemeen en heb ik een aantal trainingen gevolgd. De afgelopen tijd heb ik mij daarbij gespecialiseerd in interviewen en vooral ook in het goed schrijven en het goed weergeven van wat gezegd is. Een aantal post-HBO trainingen bij de school voor journalistiek staan nog op mijn wensenlijstje."

“Ik had behoefte mooie, interessante en ontroerende verhalen op te tekenen en te laten zien aan de buitenwereld”

Hoe ben je in het beroep Interviewer terecht gekomen?
"Ik werkte al voor mezelf en zal dit blijven doen. Het is voor mij een zelf gekozen beroep."

Waarom ben je voor jezelf begonnen?
"Vanwege de vrijheid die dit met zich meebrengt. Ik kan werken waar en wanneer ik wil en kan daarin heel flexibel zijn. Daarbij houd ik erg van afwisseling en die kan ik op deze manier goed voor mezelf regelen."

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
"Dat wisselt heel sterk, zeker in de opstartfase waar ik nu nog in zit. Om te beginnen ga ik afspraken maken met mensen voor een interview. Het zal soms tijd kosten om iemand te vinden die mee wil werken aan een bepaald onderwerp. Ook zal ik veel onderweg zijn om interviews af te nemen. Het uitwerken daarvan ga ik thuis of in een restaurant bij mij in de buurt doen. Natuurlijk ben ik momenteel ook bezig met het vinden van opdrachten.

Ik ken geen vaste werktijden; ik werk ook 's avonds en in het weekend als dat zo uitkomt."

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
"Goed kunnen luisteren en mensen kunnen laten praten is het belangrijkste. Het gaat bij een interview om de persoon die vertelt en niet om de interviewer. Oprechte belangstelling voor mensen is essentieel, evenals een zekere nieuwsgierigheid. Natuurlijk moet je goede vragen kunnen stellen en goed kunnen schrijven. En voor de voorbereiding op het gesprek is het belangrijk dat je goed informatie kunt verzamelen en onderscheid kunt maken wat daarbij wel of niet belangrijk is.
Als zelfstandig interviewer is het tot slot belangrijk dat je ondernemerskwaliteiten hebt en kansen ziet en weet te benutten."

Wat is de grootste uitdaging in je beroep?
"Het schrijven van een mooi, waarheidsgetrouw portret. Het is mijn ambitie om echt verhalen te vertellen, zonder dat daar al een mening in verwerkt zit. Het waardevrij schrijven vind ik echt een uitdaging, maar wel heel belangrijk. Het is aan de lezer om te bepalen wat hij of zij van het verhaal vindt. Het is niet aan mij om een mening in het verhaal te verwerken."

“Het is mijn ambitie om echt verhalen te vertellen, zonder dat daar al een mening in verwerkt zit”

Wat maakt het beroep van Interviewer aantrekkelijk?
"Voor mij, als generalist, is het meest aantrekkelijke aspect het feit dat ik met heel veel verschillende mensen kan spreken over veel verschillende onderwerpen. Het werk als interviewer is voor mij min of meer een excuus om mensen het figuurlijke hemd van het lijf te vragen."

Wat zijn de minder leuke kanten van het beroep Interviewer?
"Die kan ik eigenlijk zo snel nog niet bedenken. Natuurlijk is er een risico dat je mensen spreekt die je eigenlijk helemaal niet mag of waarvan de ideeën erg afwijken van je eigen overtuiging. Maar tot op heden heb ik dat eigenlijk nog nooit meegemaakt, ook niet in mijn eerdere werk."

Welk advies zou jij mensen die Interviewer willen worden geven?
"Vraag je af of je het van nature in je hebt. Heel veel van de benodigde vaardigheden kun je leren, maar interesse in mensen, nieuwsgierigheid, een brede belangstelling en goed kunnen luisteren moet je volgens mij echt in je hebben. Als je dat hebt, ga ervoor! Dat doe ik ook en ik geniet er nu iedere minuut van."

“Als je Interviewer wilt worden, moet je je afvragen of je het van nature in je hebt. Niet alle benodigde vaardigheden zijn aan te leren”

Hoe zie je de toekomst van het beroep Interviewer?
"Voor mij is dit een beroep met een toekomst. Ieder mens heeft een verhaal en het is en blijft belangrijk om naar die verhalen te luisteren, ze te delen en te zorgen dat ze door de juiste mensen gehoord worden.

De manier waarop interviews gepubliceerd worden zal wel veranderen. Dit zal verschuiven van gedrukte naar digitale media, maar voor het verhaal op zich maakt dit niets uit."

Wat zou je doen als je geen Interviewer zou zijn?
"Dan zou ik denk ik als zelfstandig organizer werken. Dat is het werk wat ik deed en zeker ook leuk vond. Maar, zoals gezegd, is wat ik nu doe echt een droom die uitkomt en dat is toch het allermooiste."

Wat was je droomberoep als kind?
"Ik had als kind nog geen droomberoep. Het enige wat ik ooit geroepen heb is dat ik de handel in wilde. Dat is er nooit van gekomen en nu ook geen wens meer. Hoewel ik als hobby overigens nog wel graag en regelmatig wat handel op marktplaats.
Mijn latere droom was interviewer worden en zie hier...."

Terug naar het overzicht