Interview met een kunstdetective

21-07-2019

Arthur Brand is kunstdetective.

Waarom ben jij Kunstdetective geworden?

“Zo’n jaar of twintig geleden ben ik begonnen met het verzamelen van kunst. Al snel ontdekte ik dat er veel mis is in de kunsthandel. Oplichting is er schering en inslag. Vreemd genoeg wordt er nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven en ik besloot er zelf maar eens in te duiken.”

Welke opleiding heb je gevolgd om Kunstdetective te worden?
“Er bestaat geen opleiding voor. De meeste van mijn internationale collega’s zijn oud-kunstrechercheurs met een indrukwekkende staat van dienst. Ik heb het zelf moeten uitvinden. Als ik eens een misser maakte, leerde ik ervan en deed ik het de volgende keer anders.”

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“In mijn vak kun je niet spreken van een gemiddelde werkdag. Ik reis veel en je weet nooit wat je nu weer tegenkomt. Je ontmoet kunstverzamelaars, verzekeringsmensen, rechercheurs en zo nu en dan een crimineel. Mijn werkdag beslaat soms 16 uur en weekenden schieten er ook vaak bij in. Maar een spannende zaak die zijn ontknoping nadert, kan niet wachten.”

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Doorzettingsvermogen, de wil om buiten de geijkte paden te treden, een scherp inzicht in de beweegredenen van anderen en een groot rechtvaardigheidsgevoel.”

"Een spannende zaak die op zijn ontknoping nadert, kan niet wachten"

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“Oplichters en andere criminelen in de kunstwereld zijn vaak buitengewoon intelligent en sluw. Soms zijn ze al decennia bezig zonder te zijn ontmaskerd. Hen bestrijden is dan ook een behoorlijke uitdaging.”

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
“Het ontmaskeren van een oplichter of crimineel.”

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
“Geregeld ontmoet ik mensen die veel geld hebben uitgegeven aan kunst om er dan later achter te komen dat ze vervalsingen hebben gekocht. Die mensen zijn niet alleen hun geld kwijt maar ook behoorlijk wat illusies armer.”

Wat zou je doen als je geen Kunstdetective zou zijn?
“Dan zou ik Archeoloog zijn.”

Wat was je droombaan als kind?
“Archeoloog.”

Hoe zie je de toekomst van Kunstdetective?
“Er gaan jaarlijks wereldwijd tientallen miljarden om in de internationale kunsthandel. Er zijn schattingen dat dertig procent van alle verhandelde kunst vals is. Dat is al eeuwen zo dus ik denk dat mijn beroep nog wel even mee kan.”

"Mijn beroep gaat nog wel even mee, denk ik"

Welk advies zou jij mensen die Kunstdetective willen worden geven?
“Laat je nooit verleiden om voor het snelle geld te gaan. De verleidingen zijn soms groot maar je kunt je geen misstap veroorloven. Verder moet je met tegenslagen kunnen omgaan. Een onderzoek kan soms jaren in beslag nemen zonder de zekerheid van succes. Daar kunnen niet veel mensen mee omgaan.”

Over Artiaz
“Mijn bedrijf Artiaz, dat ik samen met twee collega’s run, houdt zich voornamelijk bezig met het adviseren van particuliere kunstverzamelaars. Dat behelst 70% van ons werk. De grote zaken waar we wereldwijd bekendheid mee hebben gemaakt, vormen slechts een klein onderdeel van ons werk, maar uiteraard wel het spannendste…

Kijk ook eens op de www.arthurbrand.com.”

 

Terug naar het overzicht