Interview met een melksommelier

27-07-2019

Bas de Groot is melksommelier.

Hoe bent u aan deze baan gekomen?

“De naam is mij gegeven door een vriendin, Sietske Klooster. Zij is de ontwikkelaar van de Melksalon. Ik heb het niet zelf bedacht, net zoals zoveel in mijn werk. Eerst is er passie en dan pas een opdracht en een functie.”

Welke opleiding heeft u gevolgd om Melksommelier te worden?
“Voor deze functie heb ik geen opleiding gevolgd. Die is er namelijk niet, maar mijn opleiding aan de Warmonderhof, een opleiding voor zorg – en biologisch boer heeft me wel goed voorbereid op dit beroep.”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Ik heb geen gemiddelde werkdag. Elke dag is weer anders. Voor veel van de melksommelierklussen moet ik verschillende melkveebedrijven langsrijden om rauwe melken te tappen uit de koeltanken.”

Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“Het enthousiast, inhoudelijk overbrengen van een verhaal moet je kunnen. Uiteraard moet je jezelf ook trainen in het proeven. Dit doe je bijvoorbeeld door veel verschillende producten naast elkaar te proeven en proberen te beschrijven. Ook is het heel goed om dit met andere smaakkenners te doen en erover te praten. Verder is passie onontbeerlijk.”

Wat geeft uw baan de meeste voldoening?
“Het meeste voldoening geeft het mij als ik zie dat er bij de deelnemers aan een proeverij een kwartje valt en dat de ogen gaan twinkelen. Dat ze nooit meer vergeten dat melk zo’n bijzonder divers waardevol product is.”

“Passie is onontbeerlijk”

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan?
“Eigenlijk zijn die er niet. Het enige wat ik mij kan bedenken is dat ik meer agrarische passies heb dan alleen maar melk en dat hier minder opdrachten mee binnenkomen.”

Wat zou u doen als u geen Melksommelier zou zijn?
“Iets anders in de agrarische sector. En dan waarschijnlijk vleespluimveehouder van een mooi bijzonder en smakelijk kippenras. En dat gaat de volgende jaren alsnog gebeuren!”

Wat was uw droombaan als kind?
“Als kind en tiener wilde ik boswachter, veearts, acteur en activiteitenbegeleider worden. Eigenlijk combineer ik deze thema’s in mijn huidige werk.”

Hoe ziet u de toekomst van het beroep Melksommelier?
“Ik hoop dat er meer melksommeliers komen en dat de sector weer de waarde gaat inzien van melk in plaats van het alleen maar te behandelen als bulkproduct.”

“Ik hoop dat de sector gaat inzien dat melk méér is dan alleen een bulkproduct”

Welk advies zou u mensen die Melksommelier willen worden geven?
“Begin met het proeven van zoveel mogelijk dierlijke melken en ervaar het verschil. Hierdoor geraakt? Ga dan door en volg je eigen pad. Vragen aan mij? Neem gerust contact op.”

Over de Melksommelier
“De melksommelier is een onderdeel van Voord&Wij. Voord&Wij is een creatief projectbureau voor de agrarische-, voedsel- en landschapssector. Voord&Wij bedenkt (communicatie)concepten, strategieën en producten die producenten en gebruikers elkaar laten ontmoeten en zo dichter bij elkaar brengt.

Kijk voor meer informatie op www.voordenwij.nl.”

Terug naar het overzicht