Interview met een oprichter start-up

31-07-2019

Rob Hermans is de oprichter van de start-up Archieved.

Waarom heb je een startup opgericht?

"Na mijn studie bedrijfskunde en financieel management was het een logische vervolgstap om bij een grote multinational te gaan werken. Ik kwam er echter al snel achter dat dit niet helemaal mijn ding was. Ik miste de vernieuwing en creativiteit in mijn werk en voelde me ‘gevangen’ in de structuur en hiërarchie van zo’n grote organisatie. Ondertussen kwam ik steeds meer in aanraking met verschillende internet startups. Ik werd erg enthousiast van de mentaliteit, innovatie en totaal andere manier van werken. Ik ben er veel over gaan lezen, bijeenkomsten gaan bezoeken en langzaam een netwerk op gaan bouwen. Uiteindelijk vielen begin 2013 een aantal puzzelstukjes op hun plek en ben ik samen met een goede vriend (Jasper) fulltime aan de slag gegaan met het oprichten van Achieved.

Kort gezegd is Achieved een online platform dat professionals inspireert om aandacht te besteden aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. We maken volledig gebruik van de mogelijkheden die het internet te bieden heeft.

Dit onderwerp is niet toevallig gekozen. Leren en ontwikkelen staan centraal in mijn eigen leven. Ik ben altijd heel nieuwsgierig hoe de dingen om mij heen werken. Jezelf blijven ontwikkelen is een van de belangrijkste en meest bevredigende activiteiten die je kunt doen. Het is direct investeren in jezelf en dat betaalt zich altijd uit in de toekomst. Met Achieved probeer ik mijn enthousiasme voor leren en ontwikkelen over te brengen op anderen zodat ook zij hier actief mee aan de gang gaan en blijven."            

"Ik probeer mijn enthousiasme voor leren en ontwikkelen op anderen over te brengen"

Welke opleiding heb je gevolgd om oprichter van een startup te worden?
"Volgens mij is er geen enkele opleiding die je goed kan voorbereiden om een bedrijf op te richten. Mijn bedrijfskunde opleiding is zeker een goede basis omdat het heel breed is. Je leert van alles over bedrijven; van marketing tot HR en boekhouden. Aan de andere kant is alle kennis gericht op het leiden van grote internationale bedrijven. Startups werken heel anders. Het is veel meer ad hoc en pragmatisch. Een brede basis is dus goed, maar uiteindelijk leer je het meeste in de praktijk."

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
"Het mooie van een startup oprichten is dat elke dag totaal anders is. Voor mijn gevoel heb ik niet één baan, maar 10 verschillende. Daarbij komt nog dat het bedrijf iedere maand in een andere fase zit wat weer nieuwe taken met zich mee brengt. Ik kan me niet voorstellen dat er beroepen bestaan die veel dynamischer zijn.

Op een gemiddelde werkdag beginnen we ‘s ochtends met een korte teammeeting waarbij iedereen vertelt waar hij mee bezig is. Vervolgens heb ik bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek met een nieuwe programmeur. Daarna bespreek ik samen met de medeoprichter de product roadmap voor de aankomende maand. ‘s Middags heb ik een call met een investeerder die interesse toont om in Achieved te investeren. Tussendoor verhelp ik een bug in het prototype van onze internetapplicatie en de dag eindigt met een presentatie (pitch) van Achieved voor een groep andere ondernemers op een netwerkbijeenkomst."

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
"Een competentie die er met kop en schouders bovenuit steekt is snel kunnen leren. Iedere dag word ik met nieuwe problemen en taken geconfronteerd die ik vaak nog nooit eerder heb meegemaakt of gedaan. De enige manier om dan verder te komen is de benodigde informatie op te zoeken, wat artikelen te lezen en het vervolgens gewoon maar te proberen. Je moet echt een generalist zijn die heel veel verschillende dingen een beetje kan. Ik ben nergens een expert in, maar kan op ieder onderdeel, van programmeren tot marketing, het bedrijf kleine stapjes verder helpen. Uiteindelijk moet dit genoeg zijn om te groeien en experts op de verschillende vakgebieden in dienst te nemen. Vervolgens kan ik deze goed aansturen omdat ik zelf in de modder heb gestaan en in grote lijnen weet hoe de vakgebieden werken." 

"Ik ben nergens een expert in, maar kan op ieder onderdeel, van programmeren tot marketing, het bedrijf kleine stapjes verder brengen"

Wat is de grootste uitdaging in je beroep?
"De juiste focus vinden is erg lastig. Vaak ben ik heel veel verschillende ballen in de lucht aan het houden. Je moet je bij alles afvragen; voegt dit nu de meeste waarde toe? Heel veel taken lijken belangrijk op het moment, maar kosten teveel tijd in verhouding tot wat ze opleveren. Dit geldt ook voor het product dat we ontwikkelen. Het is heel makkelijk om iets complex en uitgebreids te bedenken met veel verschillende functies. In de praktijk werkt dit vaak niet omdat de gebruiker dan geen idee heeft wat hij er mee aan moet. Het is veel beter om heel erg te focussen op een paar functies die veel waarde toevoegen voor de gebruiker. Dit betekent wel dat je heel veel dingen moet schrappen en vaak lastige keuzes moet maken."

Wat maakt je beroep van oprichter startup aantrekkelijk?
"De vrijheid om je eigen ding te kunnen doen en aan je droom te kunnen bouwen. We proberen de wereld een beetje te veranderen en dat geeft heel veel voldoening. Daarnaast werken we veel samen met andere jonge ondernemers. Dit zijn stuk voor stuk erg inspirerende mensen die unieke dingen doen."

Wat zijn de minder leuke kanten bij het oprichten van een startup?
"Waar mijn eerste baan een rustig treinritje door de polder was, is het oprichten van een startup te vergelijken met een achtbaan. Er zijn gigantische hoogtepunten, maar daar  tegenover staan ook diepe dalen. Denk aan een investering die op het laatste moment niet door gaat, een server die crasht tijdens een belangrijke demo of maandenlang geen salaris ontvangen. Het is belangrijk om het te blijven relativeren. Uiteindelijk heb ik veel meer plezier in een spannende achtbaan, dan in een slaapverwekkend treinritje."

"Ik heb meer plezier in een spannende achtbaan, dan in een slaapverwekkend treintje"

Welk advies zou jij mensen die een startup willen oprichten geven?
"Veel mensen die ik spreek hebben de droom om ooit een eigen bedrijf te beginnen, maar noemen verschillende redenen waarom het nu nog niet kan. Mijn advies is; doe het gewoon. Stop met je baan en start morgen. Het moment waarop je er helemaal klaar voor bent komt nooit. En naarmate je meer verantwoordelijkheden krijgt in je leven (huisje, boompje, beestje) wordt het alleen maar moeilijker. Als je het echt wilt, moet je het gewoon nu doen."

Hoe zie je de toekomst van startups?
"Ik denk dat internet startups een steeds normalere carrièrekeuze gaan worden. Grote bedrijven en de overheid staan onder druk en zijn alleen maar banen aan het wegbezuinigen. De echte groei en innovatie vindt plaats bij de startups. Er zijn nog zoveel onderdelen van ons leven waarbij software en internet een belangrijke rol kunnen spelen. De markt is dus groot genoeg. Daarnaast wordt het steeds ‘makkelijker’ om een startup te beginnen. De toegang tot nieuwe technologie wordt eenvoudiger en er ontstaan steeds meer organisaties en netwerken zoals accelerators die jonge bedrijven op weg helpen." 

Wat zou je doen als je geen startup zou hebben opgericht?
"Ik ben een fanatiek fietser en houd erg van reizen. Mijn droom is om nog een keer een verre fietsreis te maken, bijvoorbeeld naar Azië. Als ik Achieved niet had opgericht had ik mijn spaargeld waarschijnlijk daar aan uitgegeven."

Over Achieved
Achieved is platform dat professionals inspireert om aandacht aan hun ontwikkeling te besteden. We maken het eenvoudig om kennis te delen en te leren van elkaars ervaring. Hierbij maken we gebruik van de vele leerbronnen die het internet te bieden heeft.

We komen graag in contact met bedrijven tussen de 25 en 250 medewerkers die de ontwikkeling van hun personeel belangrijk vinden, maar geen groot budget hebben voor dure opleidingen en cursussen.

 

Terug naar het overzicht