Interview met een personal trainer

21-07-2019

Wouter van Ommen is personal trainer.

Hoe bent u aan deze baan gekomen?


“Deze heb ik zelf gecreëerd. Ik ben in het voorjaar van 2013 als Personal Trainer voor mezelf begonnen. Hiervoor werkte ik in het onderwijs als docent lichamelijke opvoeding en in de kinderpsychiatrie.”

Welke opleiding heeft u gevolgd om Personal Trainer te worden?
“CIOS (mbo) en ALO (hbo). Daarnaast heb ik een 3-jarige opleiding gedaan tot psychomotorisch kindertherapeut.”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“De eerste klant begint bij mij om 7.30 uur. In de ochtend, tot een uur of 12, heb ik vaak drie tot vier klanten. In de middag bereid ik mijn lessen voor en doe ik de administratie. Vaak heb ik aan het einde van de middag nog twee klanten. Dan avondeten en dan van 18.30 uur tot 21.30 uur ook nog drie klanten.”

“De eerste klant begint om 7.30 uur en de laatste is klaar om 21.30 uur”

Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“Je moet betrouwbaar, eerlijk, doel- en klantgericht, gediplomeerd, ondernemend, gedreven, sociaal en gemotiveerd zijn.”

Wat geeft uw baan de meeste voldoening?
“Het naast een fysieke verbetering ook een mentale verandering teweegbrengen. Zeker mensen met extreem overgewicht zijn vaak erg onzeker over hun kunnen. Je ziet ze tijdens de trainingen erg veranderen, zowel lichamelijk als geestelijk.” 

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan?
“Mijn werktijden. Je werkt veelal als de klant vrij is. Dus in de avonden en het weekend.” 

Wat zou u doen als u geen Personal Trainer zou zijn?
“Ik zou dan wel in de sport werkzaam zijn, bijvoorbeeld als docent lichamelijke opvoeding of als sportconsulent bij een gemeente.” 

Wat was uw droombaan als kind?
“Profvoetballer.”

“Ik vind het heerlijk om mensen zowel fysiek als mentaal te zien veranderen”

Hoe ziet u de toekomst van het beroep Personal Trainer?
“Aangezien er steeds meer mensen met overgewicht zijn, verwacht ik voor ons veel werk. Daarnaast zijn mensen steeds bewuster met hun lijf bezig, zowel qua voeding als sport.” 

Welk advies zou u mensen die Personal Trainer willen worden geven?
“1. Volg een gedegen opleiding (wellicht nog iets met voeding) (minimaal mbo niveau 4)
2. Bedenk goed welke doelgroep je wilt trainen
3. Doe aan werving d.m.v. social media
4. Onderscheid je van anderen, wat maakt jou uniek?
5. Werk samen met andere specialisten zoals een diëtist of een fysiotherapeut”

Over Personal Trainer Wouter
“In het voorjaar van 2013 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Eerst nog buiten in het park en inmiddels heb ik alweer 2 jaar mijn eigen sportstudio in hartje Amsterdam. Ik werk samen met twee freelancers en samen geven we gemiddeld 50 trainingen per week.

Voor mij gaat het niet alleen om het sporten, maar ook om de combinatie van een gezond lichaam met een gezonde geest. Dat bereiken we door samen te bepalen welk doel je wilt bereiken. Dat kan van alles zijn: een paar kilo’s eraf, fitter worden of een stok achter de deur hebben. Vanuit mijn professionele achtergrond kan ik tijdens het trainen ook helpen met problemen zoals een eetstoornis of stress.

Ik vind het heerlijk om samen met klanten een doel na te streven. Het geeft mij voldoening om te zien hoe mensen veranderen gedurende het traject en steeds meer vertrouwen krijgen in hun eigen lichaam en kunnen. Ieder mens/lichaam is anders en vergt een andere aanpak; dat is mijn uitdaging!

Zie ook www.personaltrainerwouter.nl.”

 

Terug naar het overzicht