Interview met een recruiter

Rob van Elburg is recruiter en is de eigenaar van RAVE-cruitment.

Waarom ben je Recruiter geworden?

"Na een afgeronde MBO opleiding wilde ik graag aan het werk. Banen kreeg ik toen vooral via het uitzendbureau. Dat sfeertje daar sprak mij erg aan, vooral op vrijdagmiddag als blije uitzendkrachten voor de vrijmibo langskwamen. Het werd mij al snel duidelijk dat je als intercedent het verschil in het leven van een persoon kunt maken. Wat vast heeft meegespeeld is dat mijn vader ondernemer was en mijn moeder verpleegster. Hun beider DNA heb ik meegekregen. Een commerciële functie waarbij de mens centraal staat past mij precies."

Hoe ben je in het beroep Recruiter terecht gekomen?
"Ik voetbalde samen met een vestigingsmanager van een uitzendbureau. Aan hem maakte ik mijn ambitie kenbaar en hij adviseerde mij een HBO-studie te volgen. Dat heb ik gedaan. Via een stage ben ik toen bij START People begonnen en sindsdien ben ik als Recruiter actief."  

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
"Per dag besteed ik minimaal 2 uur aan sociale netwerken (LinkedIn, Facebook, Twitter) en jobboards (Monsterboard & Intermediair).  Hier zoek ik vooral naar personen die wellicht een nieuwe baan overwegen. Ook spreek ik minimaal 1 manager en 1 sollicitant per dag. Tel hierbij het beantwoorden van mails, het plegen van telefoontjes, het analyseren van  geplaatste vacatures op het internet, het meedenken over campagnes, het organiseren  van events, het geven van workshops, het schrijven van blogs & artikelen op en voor je het weet is de dag al weer voorbij. Heel divers!" 

"Een commerciële functie waarbij de mens centraal staat past mij precies"

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
"Als Recruiter gaat het nooit om jou. Altijd staan de manager & sollicitant centraal. Een bepaalde mate van bescheidenheid is dus zeer belangrijk. Overdreven ego’s hebben in dit beroep niets te zoeken. Je moet ook goed kunnen samenwerken. Ook  moet je een goede drive hebben. Manager & sollicitant willen wat van je. Jij moet dan op avontuur.  Resultaatgerichtheid is dan ook van toepassing. Daar is dan ook creativiteit voor nodig. Belangrijk is ook het kunnen relativeren. Je werkt namelijk met mensen en niets is zo verrassends als dat."

Wat is de grootste uitdaging in je beroep?
" "Je bent zo goed als je laatste plaatsing” is een zeer bekende uitspraak in ons vak. Elke nieuwe vacature die je in moet vullen is dan automatisch de grootste uitdaging."

Wat maakt het beroep van Recruiter aantrekkelijk?
"Recruitment is een mix van Marketing, Communicatie, PR,  HRM, Sales & IT.  De nieuwste trends (social, mobiel, internet, etc) staan continu centraal. Dat maakt het vak mooi en boeiend. Echt alles van jezelf kan je in dit vak kwijt."

Wat zijn de minder leuke kanten van het beroep Recruiter?
"Recruitment is geen wetenschap. Het staat vol van meningen waarin je een eigen weg moet vinden. Je stoot dus nog wel eens je neus. Ook kan je als Recruiter niet iedereen aan werk helpen. Soms best vervelend als men in familie- & vriendenkring juist een beroep op jou doet. Grootste ergernis is echter de “bouncer”; de sollicitant die na een heel lange en moeilijke procedure uiteindelijk een aangeboden contract niet tekent. Bel dan je manager maar die juist alle kaarten op die persoon heeft gezet..."

Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt in je werk?
"Dat is Vlodimir, een  IT-er die ik in de Oekraïne heb geworven om in Nederland te komen werken. Al weer 5 jaar geleden. Hij heeft hier een huis gekocht, spreekt vloeiend Nederlands en is hier vader geworden. Zijn kindje is vriendinnetje met mijn dochter. In alle facetten mijn beste plaatsing ooit. Een vriend geworden ook nog."

"De grootste ergernis is als een sollicitant na een moeizame procedure een aangeboden contract toch niet tekent"

Wat is het minst leuke dat je ooit hebt meegemaakt in je werk?
"Een Indiase IT-er. Net vader geworden. Hij woonde al een tijdje in Nederland. Een bemiddeling ging kapot op een luttel bedrag. Alles in het werk gesteld om het te laten slagen. Niet gelukt. Zijn verblijfsvergunning verviel en ik moest hem, zijn vrouw en 6 maanden oude zoontje naar Schiphol brengen, terwijl hij hier al 3 jaar werkzaam was. Hartverscheurend."

Wat is in jouw ogen het verschil tussen een gemiddelde en een goede Recruiter?
"Een gemiddelde Recruiter doet zijn ding. Een goede Recruiter geeft echt om de plaatsing en gaat daar 100% voor. The extra mile zoals dit genoemd wordt. Dat kan je niet leren. Dat zit in je of niet."

Welk advies zou jij mensen die Recruiter willen worden geven?
"Kies een doelgroep! Zelf koos ik al snel voor ICT, maar dat kunnen ook kandidaten uit sales zijn of marketing, verpleging of bijvoorbeeld juridisch personeel."

Hoe zie je de toekomst van het beroep Recruiter?
"Bemiddelaars die vraag en aanbod van werk samenbrengen bestaan al eeuwen. Dat zal in de toekomst ook nooit veranderen. Er zal dus altijd behoefte zijn aan Recruiters. Een vak met toekomst dus. Internet, sociale netwerken en internationalisering zullen de trends zijn. Ook wordt data steeds belangrijker. Steeds meer zal er gestuurd gaan worden op cijfers."

Wat zou je doen als je geen Recruiter zou zijn?
"Altijd gezegd dat ik een leven zou willen leiden in boxershort, met zon en op blote voeten. Duikinstructeur zou kunnen. Lifeguard op een mooi strand zou ook prima zijn geweest."

Waarom heb je besloten om voor jezelf te beginnen?
"Als Recruiter kan je goed carrière maken en een goede naamsbekendheid opbouwen. Steeds meer organisaties wilden mij inzetten. Uiteindelijk dus voor mijzelf begonnen om deze klanten te kunnen bedienen. Samen met business partner Gijs Notte run ik RAVE-cruitment, een full-serve ICT Recruitment organisatie, gevestigd in het WTC in Amsterdam. Wij werken voor de grootste organisaties in Nederland.  Bijna elke onderneming, genoteerd in de “top 25 best bezochte internet sites in Nederland “ neemt  IT-ers van ons af. Ook organiseren wij RIDE, het grootste Recruiters Netwerk event voor Recruiters in Nederland. Laatst hebben wij dit Event ook in New York georganiseerd. Super! In de IT survival guide sta ik genoteerd als een “must connect IT Recruiter”. LinkedIn noemde mij een Top 10 Power Recruiter. Computable nomineerde ons voor “Beste ICT Recruiter”. Resultaten waar ik trots op ben. Mijn eerste plaatsing ooit was een sla inpakker bij een boer in Dronten. Zo zie je maar. In dit vak is echt alles mogelijk!"

Meer weten?
Wil je meer weten over Rob van Elburg, zijn beroep en zijn bedrijf? Zie voor meer info: www.rave-cruitment.com.

 

Terug naar het overzicht