Interview met een senior system architect

31-07-2019

Blaise Jamroz is senior system architect.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

"Ik heb een CRM (Customer Relationship Management)/BPM (Business Process Management)-achtergrond, dus deze baan bij Pegasystems was voor mij een vrij logische volgende stap. Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar de juiste baan was nog niet op mijn pad gekomen. Op een dag kwam ik in contact met Pegasystems, dit trok mijn aandacht en een week later had ik al mijn eerste ontmoeting met Pegasystems. Het was best een lastige beslissing die ik moest nemen, omdat ik tegelijkertijd een ander interessant aanbod kreeg. Ik moest kiezen tussen een baan als negen-tot-vijf Ontwikkelaar in Genève of een baan als Senior System Architect in Amsterdam. Het was een belangrijke beslissing, want het was één van die momenten dat je carrière twee totaal verschillende richtingen op kan gaan. Uiteindelijk koos ik voor Pegasystems, omdat de baan leuker, interessanter en uitdagender klonk en het meer kansen bood voor de toekomst."

Kun je een werkdag beschrijven?
"Senior System Architect is een erg dynamische functie. Je doet maar zelden een paar dagen achter elkaar hetzelfde. Meestal houd ik me bezig met de klantzijde van het project. Als ik een gemiddelde van al mijn werkzaamheden zou nemen, zou een dag er ongeveer zo uitzien: ik ga ’s ochtends vroeg naar het vliegveld, vlieg naar de klant, ga rechtstreeks met de taxi naar een vergadering en beantwoord daarna alle e-mails die ik tijdens mijn vlucht heb ontvangen. Daarna houd ik me bezig met de ontwikkeling van een product, voer waarschijnlijk in de tussentijd een conference call, bekijk de checklijst met taken voor de komende dagen en zorg ervoor dat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Ik krijg telefoontjes over nieuwe eisen aan het computersysteem en pas de taken en de agenda aan. Ik ontwikkel nieuwe functies, krijg een telefoontje over een probleem dat voor ‘gisteren’ opgelost moet zijn. Hopelijk heb ik aan het einde van de dag de lopende zaken opgelost.

Tijdens een zakelijke reis is het werk na het verlaten van het kantoor en het inchecken in het hotel niet af. Integendeel; dan heb je juist tijd om de taken te doen die je de hele dag uit hebt gesteld door tijdgebrek. Meestal pleeg ik voor het diner nog twee of drie telefoontjes. Na het eten stuur ik nog wat e-mails en daarna ben ik klaar om naar de fitnessruimte van het hotel te gaan om te ontspannen. Ik ben dan de enige die er nog is na sluitingstijd. Dan ga ik terug naar mijn hotelkamer en zie dat ik twintig telefoongesprekken heb gemist van mijn vriendin.

Gelukkig is het niet altijd zo intensief als ik net vertelde, maar deze beschrijving van een werkdag geeft wel een goed beeld van de werkzaamheden als Senior System Architect. Meestal lijkt het alsof je werkzaam bent in een meldkamer, terwijl er heel soms ook momenten zijn dat het werk net zo spannend is als het werk op een postkantoor... Gelukkig zijn er niet te veel saaie momenten."

"Soms krijg ik een telefoontje over een probleem dat voor 'gisteren' opgelost moet zijn"

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
"Dat is zonder twijfel het op de hoogte blijven van alles wat er gaande is rondom de projecten. De kenmerken van CRM en BPM zijn dat het gaat om bedrijfsgeoriënteerde software en omdat bedrijven op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen in de wereld, moet je meteen inspelen op veranderingen. Alleen dan heeft het bedrijf kans om te overleven. Ook moet je elk deel van het project vanaf het begin kennen om goede beslissingen te kunnen nemen over de vooruitgang. Dit is niet altijd gemakkelijk, omdat het moeilijk is om tegelijkertijd op meerdere plekken te zijn. Hetgeen in dit geval erg handig zou zijn.

Vanuit technisch oogpunt vind ik het ontwerpen van software die geschikt is voor de toekomst de grootste uitdaging. Je moet in je achterhoofd houden dat huidige eisen snel zullen veranderen en de software moet deze wijzigingen gemakkelijk door kunnen voeren, anders heeft het geen zakelijke waarde. Elke vertraging kost veel geld, dus het aantal vertragingen moet minimaal zijn.

Wat betreft de balans tussen werk en privéleven moet je er geen moeite mee hebben dat je meer dan eens pas acht uur van tevoren weet dat je ergens heen moet vliegen."

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
"Het resultaat van mijn werk. Ik vind de terreinen waar Pegasystems zich op richt leuk en onze klanten zijn zeer interessante bedrijven met uitdagende klussen. Er gaat niets boven het oplossen van een uitdagend probleem! Wat ik niet zo leuk vind, is steeds hetzelfde doen.

Bij Pegasystems zie ik dat alles waar je aan werkt, waarde oplevert voor de klant. Je werkt dus nooit aan iets zonder echt doel. Ik houd van het dynamische karakter van deze baan. Ik reis veel, zie nieuwe plekken, ontmoet interessante mensen. Dat zijn dingen die voor mij belangrijk zijn om me goed te voelen en dit zijn precies dingen die Pegasystems mij biedt.

Ook zie ik dat onze applicaties veel verder zijn dan die van concurrenten en dat maakt mij extra gedreven."

Wat maakt deze baan aantrekkelijk?
"Zoals ik net al aangaf, is dat de dynamiek van deze baan. Dat is er niet als je acht uur per dag achter een bureau zit te typen. Dat was de reden om mijn vorige baan op te zeggen en bij Pegasystems te gaan werken. Dit werk geeft je ook veel flexibiliteit en je bent vrij je eigen ideeën te ontwikkelen.

Wat me tijdens één van de gesprekken met Pegasystems overtuigde was dat zij open staat voor creatieve ideeën, out-of-the-box-denken en het verschil maken. Je wordt niet tegengehouden door ‘ideegrenzen’ en zo lang je kunt aantonen dat jouw oplossing, hoe gek die ook is, goed is, mag je je idee uitvoeren en zo jezelf bewijzen. Dit geeft je enorme mogelijkheden om je te ontwikkelen.

Wat ik ook erg leuk vind, is dat ik gemakkelijk buiten mijn functiegrenzen kan werken. Op dit moment werk ik aan een pan-Europees project voor een grote bank en tegelijkertijd werk ik nauw samen met de salesafdeling aan de verkoop van nieuwe leads en help ik nieuwe Senior System Architects met het behalen van hun certificaten. In principe kan ik doen wat ik wil; niemand heeft mij ooit verteld dat ik moest stoppen met iets omdat het niet in mijn functiebeschrijving staat.

Om eerlijk te zijn is ook het werken met goede mensen beslist een voordeel. Alleen de sterksten overleven hier, dus de kans is groot dat je kunt werken met de allerbeste mensen."

"Er gaat niets boven het oplossen van een uitdagend probleem!"

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
"Soms zijn er conflicten tussen je werk en je privéleven. Ik denk niet dat het erger is dan bij andere banen, ik denk dat het gewoon een kwestie is van het goed managen van zowel je werk als je privéleven. Als je deze in evenwicht wil houden, moet je leren om flexibel te zijn. Soms moet je wat van je vrije tijd opgeven, maar ook het tegenovergestelde is geen probleem. Reizen is erg leuk, maar soms wordt het gewoon te veel. Het is een paar keer voorgekomen dat ik mijn vrienden niet zag in het weekend; alleen al het idee om voor de negende keer die week op het vliegveld te staan was reden genoeg om thuis te blijven. Gelukkig is het hier flexibel, zoals ik al zei. Je kunt altijd je reizen goed plannen, zodat je niet in zo’n situatie hoeft te komen. Soms is het werk stressvol, net als ander veeleisend werk. Het is daarom goed om wat hobby’s te hebben die je gedachten soms even kunnen verzetten."

Wat zou je doen als je geen Senior System Architect zou zijn?
"Dan zou ik een rockster zijn! Maar ik zou me echt niet voor kunnen stellen iets anders te doen dan iets dat met informatica te maken heeft. Ik denk dat als ik dat niet zou kunnen doen, ik dakloos zou zijn. Sinds ik me kan herinneren zijn computers mijn passie. Ik denk dat dit soort werk daarom, en door mijn persoonlijkheid, goed bij me past. Als ik geen Senior System Architect zou kunnen zijn, zou ik waarschijnlijk mijn hele leven werken als Software Engineer… Tenzij ik zou uitgroeien tot rockster!"

Wat was je droombaan als kind?
"Dit klinkt misschien heel raar, maar mijn eerste droombaan die ik me kan herinneren was slaaf in een steengroeve. Ik denk dat mijn ouders niet zo onder de indruk waren van die keuze. Ik kreeg het idee na het zien van Stanley Kubrick's ‘Spartacus’. Iedereen zag Spartacus als een slaaf, maar ik zag hem als een held die vanaf de onderkant van de voedselketen een opstand tegen de Romeinse Republieken leidde. Ik denk dat dit echt indruk op me maakte. Toen ik wat ouder werd, realiseerde ik me dat slaaf worden geen goed idee was. Daarna besloot ik snel dat ik astronaut wilde worden. Sinds ik me kan herinneren zijn de ruimte en natuurkunde mijn passies en deze droom blijft me achtervolgen. Ik hoop nog steeds dat ik ooit mijn voeten op Mars zal zetten. En ja, ik lees wetenschappelijke boeken voor de lol."

"Alleen de sterksten overleven hier"

Welk advies zou jij mensen die Senior System Architect willen worden geven?
"Er is één heel simpele regel. Beantwoord voor jezelf de vraag wat je graag zou willen doen in je leven en doe dat dan ook. Ik kan me niet voorstellen een functie uit te oefenen waar ik geen passie bij voel. Als je echt van informatica houdt, het leuk vindt om met mensen te werken en altijd op zoek bent naar nieuwe uitdagingen, dan is dit een geschikte baan voor je. Onthoud wel dat het een veeleisende baan is en dat alleen de sterksten overleven. De certificatie-examens bij Pegasystems waren één van de moeilijkste examens die ik ooit heb afgelegd in mijn leven. Als je deze baan wilt, moet je zeker weten dat je het aankunt. Het is niet niets, maar de voldoening die het geeft om een expert bij de BPM- en CRM-leider van de wereld te zijn, is niet te vergelijken met iets anders. Houd er rekening mee dat dit geen typisch IT-werk is waar je over hoort, maar dat je je sociale vaardigheden net zo hard nodig hebt als je computerkennis. Je moet je kennis op verschillende gebieden kunnen combineren en probleemoplossend en analytisch zijn. Als je een bochtige weg vol problemen net zo gemakkelijk te lijf gaat als Valentino Rossi, je denkt dat je meer potentie hebt dan de anderen en je nooit opgeeft, dan zou ik je graag verwelkomen bij de Pega-familie!"

Meer weten?
Wil je aan de slag als Senior System Architect of meer weten over de mogelijkheden bij Pegasystems? Neem dan contact op met Robert van El via robert.vanel@pega.com of 06-48790963. Neem ook eens een kijkje op de website van Pegasystems om meer te weten te komen over de organisatie en over andere vacatures.


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep