Interview met een sterilisatiemedewerker

Daniel Duvigneau is Sterilisatie Medewerker.

Waarom ben je Sterilisatie Medewerker geworden?

Het kwam toevallig op mijn pad. Net als bij veel van mijn collega's. Het is niet iets waar je meteen aan denkt als je gaat werken. Als je éénmaal gepakt bent door het werk is het een prachtig beroep.

Welke opleiding heb je gevolgd om Sterilisatie Medewerker te worden?
Ik heb de opleiding gedaan bij de LOI. Deze opleiding duurde toen nog een jaar. Tegenwoordig is het een BBL opleiding van 2 jaar waarbij je een MBO 3 diploma krijgt.

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
Onze werkdag is zeer gevarieerd. Soms sta je in de desinfectie, soms maak je seties. Ook gaan er collega's naar de endoscopie afdeling en naar genetica om daar werkzaamheden te verrichten. We werken ook met een dagoudste. Deze coördineert dan het hele gebeuren en zorgt dat alles goed verloopt. Er is geen dag hetzelfde.

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
Secuur, technisch, goed gevoel voor hygiëne, nauwkeurig in je werk en klant en kwaliteitsgericht zijn.

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
Ik begeleid nieuwe medewerkers en medewerkers die de opleiding gaan volgen voor onze afdeling.
De mensen probeer ik op te leiden tot zeer gedreven en gemotiveerde Sterilisatie Medewerkers.
Dit vind ik ontzettend leuk.

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
Je bent achter de schermen een hele belangrijke schakel in het ziekenhuis. Zonder een Sterilisatie afdeling kan er niet worden geopereerd in een ziekenhuis. Op deze manier lever ik een bijdrage aan de zorg van onze patiënten. Zo kunnen ze veilig worden behandeld. Je lichaam is toch het belangrijkste wat je hebt.

Wat zij de minder leuke kanten van je beroep?
Ik denk dat het minst leuke de weekenddiensten zijn. Hier in het Radboud UMC hebben we maar één
zaterdag of zondag om de paar weken. Voor de rest is het een superleuke baan!

Wat zou je doen als je geen Sterilisatie Medewerker zou zijn?
Ik heb een MEAO diploma in bedrijfseconomische en administratieve richting aangevuld met een PDL diploma. Dus waarschijnlijk iets op een financiële administratie.

Wat was je droombaan als kind?
Als kind wilde ik graag politieagent worden.

Hoe zie je de toekomst van het beroep Sterilisatie Medewerker?
Door de ontwikkeling van nieuwe en betere operatietechnieken zoals MITEC en het opereren met een robot gaan er veel dingen veranderen. Veel instrumentarium wordt daardoor steeds complexer. Dit betekent ook dat we onze kennis moeten uitbreiden over hoe deze instrumenten gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd moeten worden.

Welk advies zou je mensen die Sterilisatie Medewerker willen worden geven?
Gewoon solliciteren als je een vacature ziet. Het is een ontzettend mooi beroep met ontzettend goede perspectieven voor de toekomst.

Over het Radboud UMC in Nijmegen
Daniel is werkzaam in het Radboud UMC in Nijmegen. Met ongeveer 35 collega's zorgen ze er dagelijks voor dat al het instrumentarium in het ziekenhuis op de juiste manier wordt gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd zodat deze weer op een veilige en verantwoorde manier door de eindgebruiker bij de patiënten kunnen worden gebruikt. Dit kan dus zijn op één van de O.K.'s of op de poliklinieken.

Terug naar het overzicht