Interview met een teamleider telesales

27-07-2019

Tjalle van Zoelen is teamleider telesales.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

“Na ontslag te hebben genomen bij mijn vorige werkgever ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Sales was waar mijn interesse lag. Via een uitzendbureau ben ik begonnen met de functie Medewerker Telesales.”

Welke opleiding heb je gevolgd om Teamleider Telesales te worden?
“Ik heb geen directe opleiding gevolgd om teamleider te worden. Ik ben vanuit Cold Call Beller doorgegroeid naar deze functie. Nu ben ik bezig met losse trainingen en cursussen om mezelf te ontwikkelen.”

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“We starten om 8:30 uur met binnenkomst en koffie of thee. Om 8:45 uur hebben we een dagelijkse meeting waarbij we de verkoopaantallen van de vorige dag bespreken. Hebben we onze doelen behaald en waarom wel of niet? Wat gaan we vandaag anders doen om ons doel/ambitie te behalen? Welk minimale doel spreken we af voor vandaag?

Om 9:00 uur starten de Telesellers met bellen en begint voor mij de dag met veel één-op-één gesprekken, trainingen van Telesellers, het bijwerken van rapportages en het updaten van alle whiteboards op de afdeling met aantallen en statistieken. Zo weet iedereen gedurende de dag waar ze mee bezig zijn. Elke verkoop levert een duidelijk signaal op van onze “verkoopbel” gevolgd door luid applaus en gejuich van de rest van de groep.

Op sommige dagen ben ik bezig met het optimaliseren van de tools die onze verkopers nodig hebben. Dit doen we door overleg met onze managersgroep van alle afdelingen. In deze meetings besteden we altijd tijd aan teamtraining om ons als leidinggevenden verder te ontwikkelen.
Hierin bespreken we ook de bedrijfsdoelen en wat we nodig hebben om deze doelen te behalen. Hoe ver zijn we? En waar moeten we zaken verbeteren?

Ik ben dus dagelijks bezig met het monitoren van mijn team en coachen en trainen van de medewerkers waar nodig. Verder steek ik veel effort in ontwikkeling van mezelf door het volgen van training en het groepsproces van ons management team.”

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Organiseren, voortgang bewaken, resultaatgericht, kwaliteit gericht, vasthoudendheid, analytisch, creatief, stressbestendig, flexibel, coachen, samenwerken en inspireren.”

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“De grootste uitdaging is elke dag het team van veertien Telesellers te motiveren en ze optimaal te laten presteren. Daarbij de concurrenten door slimme zetten en vooruitdenken altijd een stap voor te zijn.”

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
“Het zien groeien van Telesellers in hun ontwikkeling. Het toepassen van nieuw geleerde theorie en zien dat het positief effect heeft op de afdeling.”

“Het zien groeien van Telesellers in hun ontwikkeling geeft mij de meeste voldoening”

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
“De hoge druk qua verwachtingen over de te behalen targets. Vooral als ze niet gehaald worden en ik verantwoording moet afleggen waarom het niet gehaald is.”

Wat zou je doen als je geen Teamleider Telesales zou zijn?
“Ergens in de salesproducten of diensten verkopen. Hier ligt mijn passie.”

Wat was je droombaan als kind?
“Muzikant.”

Hoe zie je de toekomst van Teamleider Telesales?
“Ik ben sinds juni 2014 Teamleider Telesales en sta in de kinderschoenen van deze functie.
Mijn toekomst ziet er positief uit qua persoonlijke ontwikkeling. Het bedrijf waar ik werk investeert veel in training en dergelijke waar ik uiteraard gebruik van maak. Zo kan ik mijn ervaring uitbreiden en mijn CV aanvullen, aangezien ik verder geen diploma’s heb. Mijn ambitie is uiteindelijk een vergelijkbare functie als mijn directe leidinggevende Commercial Manager te vervullen en te klimmen op de ladder.”

Welk advies zou jij mensen die Teamleider Telesales willen worden geven?
“Zorg dat je een duidelijk doel hebt en blijf je grenzen/ambitie verleggen. Neem niet genoegen met het minimale maar ga voor de uitdaging. Wees eerlijk en oprecht, dit zal je gegarandeerd terugkrijgen. Probeer niet te grote stappen te willen maken, met kleine stappen kom je er ook. Val op in positieve zin.”

“Zorg dat je een duidelijk doel hebt en blijf je grenzen/ambitie verleggen”

Over FP-Ruys Handelsvereniging
“Ik werk voor het bedrijf FP-Ruys Handelsvereniging. Wij zijn onderdeel van het Duitse moederbedrijf Francotyp Postalia dat dochterondernemingen heeft wereldwijd. FP-Ruys is al meer dan 110 jaar actief in Nederland en ooit begonnen met het verhandelen van graan.

Op dit moment zijn wij leverancier van frankeermachines en overige postverwerkingmachines in Nederland en België. Deze machines komen uit onze eigen fabriek in Duitsland. Een bedrijf dat ondanks een wat krimpende markt bereid is te investeren in innovatie en nieuwe frankeermachines op de markt brengt.

FP-Ruys heeft veel personeel in dienst dat meer dan twintig jaar in dienst is. Veel van onze managers zijn gestart onderaan de ladder binnen de organisatie. Een bedrijf dus waar je kunt doorgroeien en waar veel expertise en kennis aanwezig is. Er wordt hier dagelijks gewerkt aan persoonlijke en teamontwikkeling door trainingen intern en extern. Wij kunnen ons hierdoor onderscheiden en hebben een huiselijke sfeer voor onze interne en externe klanten.

Ik ben trots om voor deze mooie organisatie te mogen werken en zal er alles aan doen om ook de aankomende jaren een winstgevende organisatie te blijven.

Bekijk ook onze website www.fp-ruys.nl."

Terug naar het overzicht