Interview met een tuinarchitect

28-07-2019

Rozemarijn Weges-Pera is tuinarchitect.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

“Ik ben al tijdens mijn opleiding begonnen met tuinen ontwerpen voor bekenden. Dit ging zo goed dat ik meteen na mijn studie een eigen tuinarchitectenbedrijf begonnen ben.”

Welke opleiding heb je gevolgd om Tuinarchitect te worden?
“Ik heb aan de Wageningen Universiteit (toen nog Landbouw Universiteit Wageningen) Landschapsarchitectuur gestudeerd, met als afstudeerrichting Cultuur Historisch Tuinontwerp. Dit is een studie met een hele brede basis waaronder ecologie, hydrologie, geologie en geomorfologie, maar ik kreeg bijvoorbeeld ook het vak Landschapsanalyse en tekenles. Daarnaast waren er vele practica en excursies om het vak in alle facetten te leren kennen.”

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Nee, want die is elke keer anders. Inspiratie komt soms op rare momenten en die moet je benutten. Dat is het moment om te ontwerpen of beplantingsplannen te maken. De rest van de tijd doe je de dingen eromheen: in detail uitwerken van ontwerpen, doorsnedes en dergelijke. Ook de administratie en PR zijn dingen waar je elke dag tijd voor moet maken. Ik doe dat vaak aan het begin of eind van de dag.”

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Creatief, oplossingsgericht, uniek durven zijn, klant centraal stellen, zelfstandig, gedreven.”

“Inspiratie komt soms op rare momenten”

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“Steeds weer nieuwe opdrachten binnen halen.”

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
“De wensen van de klant vertalen naar een mooie tuin, aangevuld met de oplossingen en toevoegingen die ik in elke tuin direct voor me zie. En op die manier elke keer weer een unieke tuin maken voor een unieke klant. Het mooiste is om in de tuin rond te lopen als deze (desgewenst onder mijn begeleiding) is aangelegd: uiteindelijk gaat het niet om een mooie tekening maar om een tuin waarvan genoten kan worden.”

Wat maakt deze baan aantrekkelijk?
“Mensen gelukkig maken met een mooi ontwerp dat helemaal aansluit bij hun wensen en er zelfs nog iets extra's aan toevoegt, de vrijheid om je eigen tijd in te delen, lekker creatief bezig zijn, veel met de natuur werken en zowel je hoofd als je handen gebruiken.”

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
“Soms heb je weinig opdrachten. Ook moet je als zzp’er alles zelf doen, dus ook de (financiële) administratie, de PR, de acquisitie, enzovoort.”

Wat zou je doen als je geen Tuinarchitect zou zijn?
“Dan was ik misschien wel meubelmaker of binnenhuisarchitect. Ik zou in elk geval iets creatiefs doen en iets moois maken voor mensen.”

Wat was je droombaan als kind?
“Clown in het circus.”

Hoe zie je de toekomst van Tuinarchitect?
“Nu de economie weer uit het dal kruipt, is er voor tuinarchitecten ook langzamerhand weer meer werk. Ik denk dat er altijd werk zal zijn voor goede tuinarchitecten, die de wens van de klant kunnen vertalen in een mooie tuin en er ook nog een paar schepjes bovenop doen: ideeën waar de klant zelf niet op komt maar je als professional moeiteloos uit je mouw schudt.

Ook in onze branche zijn er trends en hypes. Ik denk dat je als architect de klant moet begeleiden in hoeverre iets in hun tuin en bij hun levensstijl past.”

“Zorg voor een gedegen opleiding, die grondige basis werkt echt het beste”

Welk advies zou jij mensen die Tuinarchitect willen worden geven?
“Zorg dat je een gedegen opleiding hebt, die grondige basis werkt echt het beste.
Begin vroeg met ervaring opdoen met een eigen tuin, anders blijf je theoreticus en je moet juist uitdragen dat een tuin leeft, niet statisch is maar altijd in beweging.

En bouw mensenkennis op: klanten kunnen vaak niet goed verwoorden wat ze willen ('gewoon een mooie tuin waar we lekker in kunnen zitten') en dat moet je eerst zien te ontdekken voor je kan gaan tekenen.” 

Over Tuinontwerp Rozemarijn
“Rozemarijn-tuinen zijn ontwerpen waarin de wensen van de klant vertaald zijn naar creatieve oplossingen zodat ogenschijnlijke problemen plots mogelijkheden blijken te zijn. Het zijn tuinen waarmee zowel de eigenaars als de ontwerper gelukkig zijn. Voor elke tuin borrelen onophoudelijk ideeën op, als uit een onuitputtelijke bron waaruit ik steeds weer kan putten, en zo wordt elke tuin uniek. Ook zijn Rozemarijn-tuinen elk seizoen de moeite waard!”

Contact en meer info vindt u op www.tuinontwerprozemarijn.nl.

 

 

Terug naar het overzicht