Jachtbouwer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Jachtbouwer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep jachtbouwer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je jachtbouwer wordt.

 

Wat is een Jachtbouwer?

 

Een Jachtbouwer maakt en repareert rompen, dekken en onderdelen van jachten.

Aan de hand van een tekening maakt de Jachtbouwer eerst een constructie. Hier omheen bouwt hij later de kajuit, dekken, masten, machines, tanks en het interieur. De Jachtbouwer werkt met verschillende materialen, zoals kunststof, metaal en hout. Maakt de Jachtbouwer een metalen jacht, dan snijdt hij metaalplaten en last deze aan elkaar. Maakt de Jachtbouwer een houten jacht, dan zaagt hij de onderdelen op maat en lijmt en timmert de verschillende onderdelen vervolgens aan elkaar. Daarna werkt de Jachtbouwer het jacht mooi af. Hij schuurt het casco en brengt een beschermlaag aan.

Een Jachtbouwer kan tevens jachten repareren. Hij bedenkt dan samen met de andere teamleden hoe de problemen verholpen kunnen worden. De Jachtbouwer dicht bijvoorbeeld gaten met nieuwe stukken materiaal of hij vervangt onveilig geworden onderdelen.

De Jachtbouwer werkt in een werkplaats of buiten in een haven. Soms houdt de Jachtbouwer zich ook bezig met de inkoop van materialen en het contact met de opdrachtgever.

Past het beroep Jachtbouwer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Jachtbouwer?

Werk je al als Jachtbouwer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Jachtbouwer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Jachtbouwer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Jachtbouwer in één oogopslag

Competenties:

Netwerk:

 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Jachtinterieurbouwers
 • Jachtschilders
 • Monteurs
 • Opdrachtgevers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2650

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Jachtbouwer

Wat verdient een Jachtbouwer?

Een Jachtbouwer kan rekenen op zo’n €1600,- tot €2650,- bruto per maand. Het bedrag hangt bijvoorbeeld af van de leeftijd en ervaring van de Jachtbouwer.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding, vergoedingen voor gereedschappen en een veilige werkplek. 

Salarisschaal Jachtbouwer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Jachtbouwer

Op zoek naar een nieuwe baan als Jachtbouwer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Jachtbouwer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Jachtbouwer vacatures

Vacature Casco jachtbouwer
Werkis
Vind jij het tof om mee te werken aan de meest exclusieve jachten en sloepen? En ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als casco jachtbouwer? Dan zoeken wij …
Vacature Ervaren scheeps-/ jachtbouwer gezocht
De Uitzendmakelaars
Voor een opdrachtgever, gespecialiseerd in staal- en aluminiumbouw - zijn wij met spoed ( deze week nog beginnen ) op zoek naar scheeps-/jachtbouwers (samensteller) voor aluminium sloepen/tenders. Herken jij jezelf …
Vacature Ervaren scheeps-/ jachtbouwer gezocht !!!
De Uitzendmakelaars
Voor een opdrachtgever, gespecialiseerd in staal- en aluminiumbouw - zijn wij met spoed (!! deze week nog beginnen !!) op zoek naar scheeps-/jachtbouwers (samensteller) voor aluminium sloepen/tenders. Herken jij jezelf …
Vacature Scheeps- jachtbouwer
Timing
Bedrijfsomschrijving Onze opdrachtgever is gespecialiseerd in het maken van deuren, masten, tanks, secties en casco's voor de scheeps- en jachtbouw.Functieomschrijving Wil jij meewerken aan de bouw van de mooiste sloepen …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Jachtbouwer

Wat zijn de baankansen voor een Jachtbouwer?

Het aantal vacatures voor Jachtbouwers of Scheepsbouwers is redelijk. Toch is het vinden van een baan lastiger in economisch slechte tijden dan in economisch goede tijden, ook in de jachtbouw. Vaak moet de werknemer flexibel zijn wat betreft bedrijfs- (en dus vaak) woonlocatie.

Een Jachtbouwer die de MBO-opleiding heeft afgerond, kan zijn kansen op de arbeidsmarkt vergroten door op HBO-niveau door te studeren. Verder geldt dat bij goed functioneren, het takenpakket van de Jachtbouwer uitgebreid zal worden. Hij kan dan bijvoorbeeld leidinggevende worden. Later kan hij eventueel zelf een jachtbouwbedrijf oprichten en personeel aannemen.
 

De actuele kans op werk voor een Jachtbouwer

Het beroep Jachtbouwer is onderdeel van de beroepsfamilie Scheepsbouwers hout en kunststof. De kans op werk voor de beroepsfamilie Scheepsbouwers hout en kunststof is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

4

Baankans Jachtbouwer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Jachtbouwer worden: Opleidingen tot Jachtbouwer

Wil je Jachtbouwer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Jachtbouwer.

Hoe word je een Jachtbouwer? 

 

Om Jachtbouwer te worden, moet de MBO-opleiding Scheeps- en Jachtbouwkundige of de HBO-opleiding Scheepsbouwkunde gedaan worden. Beide opleidingen duren vier jaar. Tijdens de opleiding leert de student de theorie en praktijk van verschillende scheepsbouwtechnieken. Zo wordt aandacht besteed aan het maken en lezen van bouwtekeningen, houtbewerken en lassen. Tevens leert de student om leiding te geven. Dit houdt onder andere in dat de Jachtbouwer ook werkvoorbereidingen en planningen op kan stellen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Jachtbouwer

Er zijn geen opleidingen Jachtbouwer aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Jachtbouwer in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie

Omscholen tot Jachtbouwer

Als je je wilt omscholen tot Jachtbouwer is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Jachtbouwer zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Jachtbouwer dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Jachtbouwer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Jachtbouwer

Als je Jachtbouwer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Jachtbouwer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Jachtbouwer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Jachtbouwer?

Competenties en Vaardigheden Jachtbouwer

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Jachtbouwer nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Jachtbouwer nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Jachtbouwer

Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie

Persoonlijkheid van een Jachtbouwer

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Jachtbouwer. Als Jachtbouwer wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Jachtbouwer:


zie volledige beschrijving persoonstype Jachtbouwer

Vakkennis voor een Jachtbouwer

Het is voor een Jachtbouwer ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Jachtbouwer zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Jachtbouwer


Werkervaring Jachtbouwer

Het is voor een startend Jachtbouwer die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Jachtbouwer is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Jachtbouwer het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Jachtbouwer

Je kunt als Jachtbouwer een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Jachtbouwer is onderdeel van de beroepsfamilie Scheepsbouwers hout en kunststof. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Jachtbouwer

Doorgroei beroepen voor een Jachtbouwer

Monteur gevelelementen Kozijnenmonteur Houtskeletbouwer Voorman bouwtimmerman Bedrijfsleider / ondernemer timmerbedrijf aannemer timmerbedrijf bedrijfsleider timmerbedrijf ondernemer timmerbedrijf Bouwtimmerman montage timmerkracht Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Hoofd beroepsgroep Jachtbouwer

Het beroep Jachtbouwer valt binnen de hoofdberoepsgroep Ambachtslieden

Ambachtslieden passen specifieke technische en praktische kennis en vaardigheden toe voor het vervaardigen of onderhouden van producten of constructies. Dit soort beroepen kunnen we ook vakmannen noemen. 

Het werk wordt met de hand en/of met verschillende hulpmiddelen en gereedschappen uitgevoerd. Ambachtslieden hebben vakspecifieke vaardigheden nodig om de hoeveelheid fysieke inspanning en tijd die nodig is voor voor het werk te verminderen. Deze vaardigheden zijn ook nodig om de kwaliteit van de producten te verbeteren. De taken vereisen inzicht in alle fasen van het productieproces, de gebruikte materialen en gereedschappen en de aard en het doel van het eindproduct. 

Voorbeeldtaken en werkzaamheden van Ambachtslieden:

 • Het bouwen, onderhouden en repareren van gebouwen en andere constructies
 • Metaal gieten, lassen en vormen
 • Het installeren en bouwen van zware metalen constructies of onderdelen
 • Het maken van machines, gereedschappen, uitrusting en andere metalen artikelen
 • Het instellen en/of bedienen van verschillende productiemachines
 • Montage, onderhoud en reparatie van industriële machines, motoren, voertuigen, elektrische instrumenten en andere apparatuur
 • Het maken van precisie-instrumenten, juwelen, huishoudelijke artikelen en ambachtelijke producten
 • Het uitvoeren van drukwerk
 • De productie en verwerking van voedingsmiddelen en diverse artikelen van hout, textiel, leer en aanverwante materialen. 

 
Het toezicht houden op andere werknemers bij de verantwoordelijkheden horen. 

Zelfstandige ambachtslieden die hun eigen bedrijf exploiteren, kunnen ook een reeks taken uitvoeren die verband houden met het beheer van het bedrijf. Dit zijn taken zoals het bijhouden van rekeningen en gegevens en klantenservice. Deze taken betreffen vormen normaal gesproken niet het belangrijkste onderdeel van het werk.

Subhoofdgroepen binnen de Ambachtslieder  

Beroepen in de hoofdgroep Ambachtslieden worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

 • 71 Bouwarbeiders, m.u.v. elektriciens
 • 72 Metaalarbeiders en machinemonteurs
 • 73 Medewerkers drukkerij en kunstnijverheid
 • 74 Elektriciens en elektronicamonteurs
 • 75 Voedselverwerkende beroepen, houtbewerkers, kleermakers en andere ambachtslieden
Netwerk Jachtbouwer

Met wie werkt een Jachtbouwer samen? 

Een Jachtbouwer werkt met een team aan de bouw van een jacht en heeft dus veel contact met collega’s. Hij wordt aangestuurd door een leidinggevende, bij wie hij ook terecht kan bij vragen en problemen. Verder komt een Jachtbouwer in aanraking met andere mensen die zich bezighouden met de bouw van het jacht, zoals Jachtinterieurbouwers, Jachtschilders en Monteurs. Tevens zal een Jachtbouwer contact hebben met de opdrachtgever. Samen bespreken ze de wensen van de klant en nemen de planning door.
 


 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Jachtinterieurbouwers
 • Jachtschilders
 • Monteurs
 • Opdrachtgevers
Jachtbouwer


Organisaties waar een Jachtbouwer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Jachtbouwer meestal werkt.

Waar werkt een Jachtbouwer?

Een Jachtbouwer werkt bij een jachtbouwbedrijf, een rederij of een bergingsbedrijf. Deze bedrijven streven naar het maken van winst, en dus is de Jachtbouwer werkzaam in de profitsector.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Jachtbouwer

Waar kun je het beste werken als Jachtbouwer? Hieronder vind je de best door de Jachtbouwer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Jachtbouwer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Jachtbouwer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Jachtbouwer.

Welke competenties heeft een Jachtbouwer nodig?

Een Jachtbouwer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Jachtbouwer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Jachtbouwer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Jachtbouwer nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Jachtbouwer zijn Succesvolle Werker en Perfectionist.

Een Jachtbouwer is ambitieus, energiek, handig en hij werkt efficiënt en doelgericht (Succesvolle Werker).

Daarnaast is een Jachtbouwer nauwkeurig. Hij stelt hoge eisen aan de bouw van een jacht, omdat fouten fatale gevolgen kunnen hebben. Hij werkt daarom gedisciplineerd (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Jachtbouwer


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Jachtbouwer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Jachtbouwer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Jachtbouwer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Jachtbouwer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Jachtbouwer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Jachtbouwer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Jachtbouwer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Jachtbouwer iets voor je?

Zou je graag Jachtbouwer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Jachtbouwer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Jachtbouwer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar