Kredietbeoordelaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kredietbeoordelaar? Lees de functieomschrijving.

Een Kredietbeoordelaar beoordeelt de kredietwaardigheid van ondernemingen en overheden. De Kredietbeoordelaar kijkt dus of banken, bedrijven en overheden in staat zijn hun schulden af te lossen en kent een "rating" (waardering) toe om aan te geven in welke mate het veilig is om aan die banken en overheden geld te lenen (kredietwaardigheid). Daartoe worden alle leningen die uitstaan door de Kredietbeoordelaar getaxeerd en gewaardeerd en aan de hand van scenario's en risicomodellen wordt dan de kredietwaardigheid ingeschat.

Een Kredietbeoordelaar moet cijfers, balansen, jaarrekeningen, etc., controleren en modellen ontwikkelen om de kredietwaardigheid te testen.

De kredietbeoordelingsbedrijven hebben grote invloed op de financieringspositie van banken en overheden. Markten kunnen direct een bank of overheid met een dalende waardering "straffen" door een hogere rente te rekenen. Dus bij een slechte waardering kunnen banken, bedrijven en overheden moeilijker leningen aanvragen.

De drie grootste bedrijven die kredieten beoordelen zijn Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch. Zij hanteren verschillende ratingsystemen, die erg op elkaar lijken. Standard & Poor’s werkt met categorieën A tot en met D en Moody’s werkt met categorieën A tot en met C, waarbij een triple A-rating de hoogste waardering is. Slechts enkele landen (waaronder Nederland) hebben deze hoogste rating die belangrijks is voor het vertrouwen van de financiële markten.


 

Wil je werken als Kredietbeoordelaar?

Werk je al als Kredietbeoordelaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kredietbeoordelaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Kredietbeoordelaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Kredietbeoordelaar in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Directe leidinggevende
 • Collega Kredietbeoordelaars
 • Hoofd financiële afdeling
 • Accountants
 • Econometristen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €4300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kredietbeoordelaar

Wat verdient een Kredietbeoordelaar?

Een Kredietbeoordelaar verdient zo tussen de €3000,- en €4300,- bruto per maand. Het salaris hangt natuurlijk af van zaken als de leeftijd van de medewerker en zijn ervaring.

De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per bedrijf. Doorbetaalde vakantiedagen zijn vrij standaard, evenals doorbetaling bij ziekte en een werktelefoon.

Salarisschaal Kredietbeoordelaar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Kredietbeoordelaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Kredietbeoordelaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kredietbeoordelaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kredietbeoordelaar vacatures

Kredietanalist
Volkswagen Pon Financial Services
Als Kredietanalist ben je verantwoordelijk voor het opstellen van de krediet- en ratingsvoorstellen. Wat dat betreft heb je een belangrijke rol in de acceptatie van een klantaanvraag. Jij adviseert de …
Krediet Analist Grootzakelijk
Nedec BV
Voor een financiële dienstverlener gevestigd in Utrecht zijn wij op zoek naar een Krediet Analist Grootzakelijk.Als Krediet Analist Grootzakelijk analyseer en beoordeel jij kredietaanvragen, mutatieverzoeken en revisies met betrekking tot …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kredietbeoordelaar

Hoe goed is de toekomst voor de Kredietbeoordelaar? 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Kredietbeoordelaar is over het algemeen goed. Men dient wel de juiste papieren te bezitten en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Naarmate de Kredietbeoordelaar meer ervaring heeft en een groter netwerk, kan hij of zij meer verantwoordelijkheden krijgen. Hij of zij wordt dan bijvoorbeeld op grotere en/of belangrijkere projecten gezet of gaat leidinggeven aan een financieel team.

Baankans Kredietbeoordelaar

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kredietbeoordelaar worden: Opleidingen tot Kredietbeoordelaar

Hoe word je een Kredietbeoordelaar? 

Een Kredietbeoordelaar heeft een HEAO-opleiding, bijvoorbeeld Bank- en Verzekeringswezen of in de richting van accountancy, of een WO-opleiding in de economische richting (econometrie bijvoorbeeld).

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Kredietbeoordelaar

Meer opleidingen Kredietbeoordelaar

Weet je nog niet of je Kredietbeoordelaar wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Kredietbeoordelaar of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Kredietbeoordelaar

Met wie werkt een Kredietbeoordelaar samen? 

Een Kredietbeoordelaar werkt samen met zijn directe leidinggevende, collega Kredietbeoordelaars, het hoofd van de financiële afdeling, Accountants en Econometristen.


 • Directe leidinggevende
 • Collega Kredietbeoordelaars
 • Hoofd financiële afdeling
 • Accountants
 • Econometristen
Kredietbeoordelaar


Organisaties waar een Kredietbeoordelaar werkzaam is

Waar werkt een Kredietbeoordelaar meestal? 

Een Kredietbeoordelaar werkt bijvoorbeeld bij een groot bedrijf als Standard & Poor’s, Moody’s of Fitch. Hij kan ook werkzaam zijn bij een (kleine) bank. 

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers Kredietbeoordelaar

Waar kun je het beste werken als Kredietbeoordelaar? Hieronder vindt je de best door de Kredietbeoordelaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kredietbeoordelaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kredietbeoordelaar:

Welke competenties heeft een een Kredietbeoordelaar nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Kredietbeoordelaar

Wat voor persoonlijkheid heb je als Kredietbeoordelaar nodig? 

Een Kredietbeoordelaar moet loyaal en verantwoordelijk zijn. Omdat de beoordeling grote consequenties kan hebben voor een ban, bedrijf of overheid, rust op de schouders van een Kredietbeoordelaar een zware last. Een lage waardering kan het einde betekenen van een daarvoor nog gezond bedrijf.

Een Kredietbeoordelaar moet tevens een perfectionist zijn. Betrouwbaarheid en ordelijkheid zijn vereisten als het om de financiële toekomst gaat van een onderneming of land.

Bekijk de persoonstypen voor Kredietbeoordelaar


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Kredietbeoordelaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kredietbeoordelaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kredietbeoordelaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kredietbeoordelaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kredietbeoordelaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kredietbeoordelaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kredietbeoordelaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kredietbeoordelaar iets voor je?

Zou je graag Kredietbeoordelaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kredietbeoordelaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kredietbeoordelaar

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar