Leraar basisonderwijs worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Leraar basisonderwijs worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Leraar basisonderwijs worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Leraar basisonderwijs? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Leraar basisonderwijs goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Leraar basisonderwijs?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Leraar basisonderwijs wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Leraar basisonderwijs.

Alles over hoe je Leraar basisonderwijs kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Leraar basisonderwijs?

Om Leraar basisonderwijs te worden via de reguliere weg zal je een opleiding aan de Pabo (HBO, vierjarig) moet halen. Maar je kunt tegenwoordig ook binnen een jaar omscholen tot leraar basisonderwijs. 

Welke vaardigheden heb je nodig om Leraar basisonderwijs te worden?

Om Leraar basisonderwijs te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Leraar basisonderwijs zijn Positiviteit, Luistervaardigheid en Vitaliteit. Ook zijn Levenslust, Belangstelling hebben en Vragen stellen belangrijke vaardigheden als je Leraar basisonderwijs wilt worden. Verder zijn Stimuleren, Overtuigingskracht en Spontaniteit ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Leraar basisonderwijs te worden?

Als je Leraar basisonderwijs wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Leraar basisonderwijs

 • Accuratesse
 • Conflicten beheersen
 • Doorzettingsvermogen
 • Energie
 • Kritisch
 • Leiderschap
 • Luisteren
 • Motiveren
 • Sociabiliteit
 • Uitdrukkingsvaardigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Leraar basisonderwijs te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Leraar basisonderwijs te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Empathie, Behulpzaamheid en Vriendelijkheid. Daarnaast zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid ook goed van pas komende eigenschappen om Leraar basisonderwijs te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Leraar basisonderwijs worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Leraar basisonderwijs. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Leraar basisonderwijs zijn de Baas en de Gever.

De Leraar basisonderwijs is een waarnemer. Hij let goed op de leerlingen, kijkt waar hij ze waar nodig extra begeleiding moet geven en let op bijzonderheden (bijvoorbeeld leerlingen met ADHD die extra begeleiding nodig hebben).

Daarnaast is de Leraar basisonderwijs een gever. Hij geeft zijn kennis door aan de leerlingen, beantwoordt hun vragen en begeleidt ze zodat ze aan het eind van het schooljaar met meer kennis over kunnen gaan.

Opleiding Leraar basisonderwijs

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Leraar basisonderwijs kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Leraar basisonderwijs. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Leraar basisonderwijs. Maar ook cursussen en trainingen voor de Leraar basisonderwijs.

Top 5 opleidingen Leraar basisonderwijs

Microsoft Teams in de klas
Teams & OneNote in de klas Microsoft Teams “de centrale plek voor lesmateriaal, huiswerk, aantekeningen en opdrachten in de klas.” Klassen worden teams met unieke machtigingen voor docenten en leerlingen. …
Microsoft Teams in de klas
Sterk voor de Klas
Doelgroep De training Sterk voor de Klas is bestemd voor mensen die werken in het onderwijs (zowel primair, speciaal als voortgezet onderwijs) en te kampen hebben met agressie of ongewenst …
Sterk voor de Klas
Motiverend communiceren in de klas: de rollen van de leraar en de BegripsCode
Martie Slooter geniet autoriteit in het onderwijs vanwege haar bestseller De Vijf Rollen van de Leraar. Samen met  Martie ontwikkelde de BegripsAcademie De BegripsCode voor Vierstemmig Voortgezet Onderwijs. Dit inspirerende programma …
Motiverend communiceren in de klas: de rollen van de leraar en de BegripsCode
Minecraft in de klas
Minecraft Education is vanaf nu beschikbaar op WINDOWS, CHROME en IOS maar wat kun je nu daadwerkelijk doen met Minecraft en hoe werkt het? Door allerlei nieuwe ontwikkelingen is Minecraft …
Minecraft in de klas
Psychologie van Hoogbegaafdheid
Hoogbegaafden behoren tot de meest intelligente groep binnen onze samenleving. Helaas komen hun uitzonderlijke capaciteiten vaak niet volledig tot hun recht. Sterker nog: hoogbegaafden presteren vaak onder hun kunnen en lopen tegen …
Psychologie van Hoogbegaafdheid

Omscholen tot Leraar basisonderwijs

Hoe kan je omscholen tot Leraar basisonderwijs? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Leraar basisonderwijs zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Opleiding vacatures

Vacature Opleiding tot leerkracht basisonderwijs
DIT IS WIJS Personeelsdiensten B.V.
Wil jij de overstap naar het onderwijs maken, dan is ons Talents Traject iets voor jou! DIT IS WIJS en Hoge Scholen slaan de handen ineen om het lerarentekort te …
Vacature Opleiding tot leerkracht speciaal onderwijs
DIT IS WIJS Personeelsdiensten B.V.
Ben jij klaar voor een spannende carrière switch naar het onderwijs? Ons unieke 'Talents Traject', een samenwerking tussen DIT IS WIJS en diverse Hogescholen, biedt dé kans om het lerarentekort …
Vacature Opleiding tot leerkracht basisonderwijs
DIT IS WIJS Personeelsdiensten B.V.
Ben jij klaar voor een spannende carrière switch naar het onderwijs? Ons unieke 'Talents Traject', een samenwerking tussen DIT IS WIJS en diverse Hogescholen, biedt dé kans om het lerarentekort …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Leraar basisonderwijs?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Leraar basisonderwijs. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Leraar basisonderwijs?

Als je wilt omscholen tot Leraar basisonderwijs is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Als Leraar Basisonderwijs geef je om kinderen. Je wilt graag een goede invloed hebben in hun ontwikkeling en daar een steentje aan bijdragen. Je vindt het leuk om met ze te praten of voor een groep te staan. Je moet het dus ook leuk vinden om de kinderen de baas te zijn en ze te stimuleren en motiveren.

Salaris Leraar basisonderwijs

Wat verdient een Leraar basisonderwijs? Het salaris van een Leraar basisonderwijs begint bij €3001,- bruto per maand. Een ervaren Leraar basisonderwijs verdient tot maximaal €6059,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Leraar basisonderwijs

Effectief werken met dyslexie /ADHD / hoogbegaafdheid / hooggevoeligheid

Effectief werken met dyslexie /ADHD / hoogbegaafdheid / hooggevoeligheid

Voor volwassenen biedt Blooming coaching & begeleiding, coaching op het gebied van dyslexie, ADHD, ADD, hoogbegaafdheid en HSP . Zowel dyslectici als mensen met AD(H)D, hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid hebben een conceptuele en associatieve manier van denken. Tijdens het individuele coachingstraject …

 • Onderwerp opleiding Leraar basisonderwijs
 • Lesmethode Coaching
 • Prijs € 2.760,00
 • Duur 18 uren
Beoordeling
Pabo Deeltijd verkort

Pabo Deeltijd verkort

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Je wilt graag de stap naar het basisonderwijs maken. Je wilt bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en zo meewerken aan …

 • Onderwerp opleiding Leraar basisonderwijs
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.530,00
 • Duur 2 jaren
Schoolleider 3.0 vanuit het onderwijs

Schoolleider 3.0 vanuit het onderwijs

Schoolleider 3.0 voor leidinggevenden uit het onderwijs Opleiding  Je werkt al in het onderwijs en hebt de ambitie om leiding te geven aan een school. Je wilt graag invloed uitoefenen op de kwaliteit en de inrichting van het onderwijs. Je zou …

 • Onderwerp opleiding Leraar basisonderwijs
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 12.625,00
 • Duur 980 uren
Schoolleider 3.0 van buiten het onderwijs

Schoolleider 3.0 van buiten het onderwijs

Schoolleider 3.0 voor leidinggevenden van buiten het onderwijs Opleiding Je bent een ervaren leidinggevende en je merkt dat je huidige werk je steeds minder voldoening geeft. Het liefst wil je meer maatschappelijke relevantie in je werk. Je wil bijdragen aan …

 • Onderwerp opleiding Leraar basisonderwijs
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 12.625,00
 • Duur 980 uren
Escape Room in de klas

Escape Room in de klas

Escape room in de klas De Escape room is op dit moment ontzettend populair. Ze zijn in opkomst overal in het land en ook op TV komt er steeds meer aandacht voor. Maar wist u dat het ook mogelijk is …

 • Onderwerp opleiding Leraar basisonderwijs
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 435,00
 • Duur 6 uren