Leraar techniek Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar techniek? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar techniek. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar techniek wordt.

 

Wat is een Leraar techniek?

De leraar techniek geeft les in het vak techniek. De leraar techniek geeft les op een middelbare school aan VMBO, HAVO of VWO klassen. De leraar techniek geeft les in het vak techniek. Hij leert zijn leerlingen werken met verschillende materialen en leert ze de verschillende vormen binnen de techniek. Zo leert hij zijn leerlingen werken met onder andere figuurzagen, lassen, hamers, beitels, ijzerdraad en elektrische machines. De leerlingen leren constructies, onderdelen en apparaten maken (waaronder bijvoorbeeld met hout een grijphaak maken of een bril lassen of maken van ijzerdraad).

De leraar techniek geeft een leuke en interessante les waarin hij zowel de theoretische als praktijkkant van het vak techniek aan de leerlingen geeft. Alhoewel de techniekles vaak een welkome afwisseling is binnen de andere, meer theoretische vakken, en er dus een leuke sfeer in de klas heerst is kan de leraar techniek wel streng optreden wanneer dit nodig is. De leerlingen werken met gevaarlijke materialen en daarom moet de leraar techniek ten alle tijde op de veiligheid letten en ervoor zorgen dat de leerlingen serieus met het materiaal en de gereedschappen omgaan.

De leraar techniek ontwikkelt daarnaast zijn lesmateriaal, kijkt opdrachten, huiswerk en toetsen van de leerlingen na en begeleidt ze naar eventuele tentamens.Wil je werken als Leraar techniek?

Werk je al als Leraar techniek en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar techniek worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar techniek, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar techniek in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerlingen
 • Collega's
 • Ouders van leerlingen
 • Directeur van school

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar techniek

Wat verdient een Leraar techniek?

De leraar techniek verdient tussen de €1600,- en €2000,- bruto per maand.

Salarisschaal Leraar techniek

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leraar techniek

Er zijn geen vacatures Leraar techniek aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Leraar techniek in werkt.

Meer weten over de sector waar een Leraar techniek in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar techniek

Wat zijn de baankansen voor een Leraar techniek?

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de leraar techniek is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kan de leraar techniek ook doorgroeien door bijvoorbeeld een rol als mentor op zich te nemen.

De actuele kans op werk voor een Leraar techniek

Het beroep Leraar techniek is onderdeel van de beroepsfamilie Docenten exacte vakken vo/mbo. De kans op werk voor de beroepsfamilie Docenten exacte vakken vo/mbo is in de huidige periode redelijk

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Leraar techniek

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar techniek worden: Opleidingen tot Leraar techniek

Wil je Leraar techniek worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar techniek.

Hoe word je een Leraar techniek? 

De leraar techniek heeft een opleiding ''leraar techniek'' of ''leraar 2de graad Bouwtechniek'' gevolgd. Deze is over het algemeen HBO en vierjarig.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Leraar techniek

Opleiding Coordinator wetenschap & techniek
Coördinator W&T sinds 2020 verplicht: heeft jouw school dit op orde? Vanaf 2020 is het verplicht voor basisscholen om les te geven in wetenschap en techniek. Het merendeel kiest hierbij …
Opleiding Coordinator wetenschap & techniek
Beroepsopleiding Visagie
De lessen worden gegeven door een aantal bekende Nederlandse visagisten en kappers. Alle visagisten die werkzaam zijn aan onze school moeten hun sporen verdiend hebben bij bekende opdrachtgevers als tijdschriften, …
Beroepsopleiding Visagie

Omscholen of doorgroeien tot Leraar techniek

Als je Leraar techniek wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar techniek zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar techniek

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar techniek?

Competenties en Vaardigheden Leraar techniek

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar techniek nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar techniek nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar techniek

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Leraar techniek

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar techniek. Als Leraar techniek wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar techniek:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar techniek

Vakkennis voor een Leraar techniek

Het is voor een Leraar techniek ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar techniek zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar techniek


Werkervaring Leraar techniek

Het is voor een startend Leraar techniek die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar techniek is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar handvaardigheid, Leraar tekenen, Leraar muziek .

Iets anders leren?

Is Leraar techniek het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar techniek

Met wie werkt een Leraar techniek samen? 

Het netwerk van de leraar techniek bestaat uit zijn leerlingen, collega's, de ouders van de leerlingen (bij oudergesprekken) en de directeur van de school.


 • Leerlingen
 • Collega's
 • Ouders van leerlingen
 • Directeur van school
Leraar techniek


Organisaties waar een Leraar techniek werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar techniek meestal werkt.

Waar werkt een Leraar techniek?

De leraar techniek werkt op een middelbare school.

 

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar techniek

Waar kun je het beste werken als Leraar techniek? Hieronder vind je de best door de Leraar techniek beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar techniek.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar techniek:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar techniek.

Welke competenties heeft een Leraar techniek nodig?

Een Leraar techniek heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar techniek

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar techniek passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar techniek nodig? 

De leraar techniek is een gever. Hij geeft zijn kennis op zowel het theoretisch als praktijkgebied op zijn leerlingen over en geeft groepsgericht (en als de leerlingen erom vraagt ook op individueel gebied) les.

Daarnaast is de leraar techniek een waarnemer. Hij let goed op de klas, kijkt hoe de leerlingen zich ontwikkelen en let goed op als ze aan het werk gaan met gevaarlijke gereedschappen om problemen te voorkomen en de veiligheid in het gering te houden.

Bekijk de persoonstypen voor Leraar techniek


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Leraar techniek

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar techniek

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar techniek

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar techniek

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar techniek dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar techniek belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar techniek. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar techniek iets voor je?

Zou je graag Leraar techniek willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar techniek bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar techniek

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar