Lerarenondersteuner Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Lerarenondersteuner? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep lerarenondersteuner. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je lerarenondersteuner wordt.

 

Wat is een Lerarenondersteuner?

Een Lerarenondersteuner werkt bij een instelling in het basisonderwijs of (voortgezet) speciaal onderwijs. Hij ondersteunt de leraar in de klas in leerlingbegeleiding en lesgeven. Daarnaast draagt hij bij aan de voorbereiding van lessen en is hij beschikbaar voor allerhande werkzaamheden met betrekking tot schoolorganisatie.

De Llerarenondersteuner neemt nakijkwerkzaamheden op zich, observeert leerlingen en helpt hen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, hij besteedt aandacht aan de voortgang van individuele leerlingen en ondersteunt de leraar bij ouderavonden. Hij denkt mee over de invulling van lessen en voert onderwijsgevende taken uit. Tot slot surveilleert hij bij o.a. proefwerken en helpt mee aan de organisatie van schoolactiviteiten. De Lerarenondersteuner is een all-round medewerker die handelt onder toezicht van de leraar. 

Een belangrijk onderdeel van de functie is scholing. In de meeste gevallen wordt de Lerarenondersteuner intern opgeleid tot volwaardige leraar. Van hem wordt verwacht dat hij zich zelfstandig bezighoudt met ontwikkelingen in het onderwijs en kennis neemt van maatschappelijke ontwikkelingen die invloed hebben op het onderwijs.Wil je werken als Lerarenondersteuner?

Werk je al als Lerarenondersteuner en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Lerarenondersteuner worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Lerarenondersteuner, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Lerarenondersteuner in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Leraar
  • Leerling

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1674 tot €2560

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Lerarenondersteuner

Wat verdient een Lerarenondersteuner?

Een  lerarenondersteuner zit in schaal 7 en verdient daarmee tussen de €1674 en €2560 bruto per maand. Daarnaast krijgt hij een eindejaarsuitkering (6,3% van het bruto jaarinkomen) en vakantietoeslag.

Salarisschaal Lerarenondersteuner

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Lerarenondersteuner

Er zijn geen vacatures Lerarenondersteuner aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Lerarenondersteuner in werkt.

Meer weten over de sector waar een Lerarenondersteuner in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Lerarenondersteuner

Wat is de toekomst van Lerarenondersteuner?

Het aantal ondersteunende functies in primair onderwijs daalt, in tegenstelling tot onderwijzende functies. Van het beschikbare aantal functies is het merendeel onderwijzend. Er is dus werk te vinden.

Lerarenondersteuner kan een goede opstap zijn naar de functie leraar.

Baankans Lerarenondersteuner

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Lerarenondersteuner worden: Opleidingen tot Lerarenondersteuner

Wil je Lerarenondersteuner worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Lerarenondersteuner.

Hoe word je een Lerarenondersteuner? 

Een opleiding is geen vereiste voor de functie van Lerarenondersteuner. Wel wordt er ervaring gevraagd met de doelgroep. Er zijn ook opleidingen op MBO niveau die geschikt zijn voor de functie van lerarenondersteuner, te weten:

Onderwijsassistent MBO niveau 4

Sociaal Pedagogisch Werk MBO niveau 3, richting Onderwijsassistent.

Er bestaat ook een deeltijdopleiding van een jaar tot Lerarenondersteuner, met als ingangseis een opleiding op MBO niveau 4 en ervaring.

 

Als  lerarenondersteuner ben je vaak duaal (dus werkend) in opleiding.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Lerarenondersteuner

Pedagogiek
Verdiep jezelf in opvoedmethoden en draag bij aan het welzijn van kinderen en jongeren. Pedagogiek, of opvoedkunde, houdt zich bezig met de opvoeding van kinderen en jongeren. Met de geaccrediteerde …
Pedagogiek
Pedagogiek
Pedagogiek, oftewel opvoedkunde, kom je overal tegen. Op elke plaats waar je te maken krijgt met kinderen en jong volwassenen is een deel pedagogiek van toepassing. Zo wordt kennis en …
Pedagogiek
Pedagogisch coach
Uitgebreid Waarom kiezen voor deze scholing? Praktijkgericht Branche erkende opleiding; FCB-geaccrediteerd Positieve deelnemerservaringen Voldoet aan de wet IKK Een inhoudelijke goede cursus door de samenwerking tussen de Hanzehogeschool, Tinten Training …
Pedagogisch coach
Pedagogisch Educatief Professional
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Uitgebreid In de Ad PEP-opleiding staat in het eerste jaar de …
Pedagogisch Educatief Professional
Pedagogiek / Opvoedkunde Thuisstudie
Leer meer over de omgang met jonge kinderen in de cursus Pedagogiek / OpvoedkundeBen je net vader of moeder geworden of heb je in je werk te maken met jonge …
Pedagogiek / Opvoedkunde Thuisstudie

Omscholen of doorgroeien tot Lerarenondersteuner

Als je Lerarenondersteuner wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Lerarenondersteuner zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Lerarenondersteuner

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Lerarenondersteuner?

Competenties en Vaardigheden Lerarenondersteuner

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Lerarenondersteuner nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Lerarenondersteuner nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Lerarenondersteuner

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Lerarenondersteuner

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Lerarenondersteuner. Als Lerarenondersteuner wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Lerarenondersteuner:


zie volledige beschrijving persoonstype Lerarenondersteuner

Vakkennis voor een Lerarenondersteuner

Het is voor een Lerarenondersteuner ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Lerarenondersteuner zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Lerarenondersteuner

Pedagogiek
Verdiep jezelf in opvoedmethoden en draag bij aan het welzijn van kinderen en jongeren. Pedagogiek, of opvoedkunde, houdt zich bezig met de opvoeding van kinderen en jongeren. Met de geaccrediteerde …
Pedagogiek
Pedagogisch klimaat - deel 1
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Wat wordt bedoeld met pedagogisch klimaat en welke factoren spelen hierbij een rol? Waarom is een …
Pedagogisch klimaat - deel 1
Pedagogisch klimaat - deel 2
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Deze cursus is bedoeld voor leerkrachten en gaat over de persoonsvorming en leervoorwaarden die centraal staan …
Pedagogisch klimaat - deel 2
Pedagogisch klimaat - deel 2
Volg nu Pedagogisch klimaat - deel 2 en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Deze cursus …
Pedagogisch klimaat - deel 2
Pedagogisch klimaat - deel 1
Volg nu Pedagogisch klimaat - deel 1 en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Wat wordt …
Pedagogisch klimaat - deel 1

Werkervaring Lerarenondersteuner

Het is voor een startend Lerarenondersteuner die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Lerarenondersteuner is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar, Onderwijsassistent, Klassenassistent .

Iets anders leren?

Is Lerarenondersteuner het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Lerarenondersteuner

Met wie werkt een Lerarenondersteuner samen? 

De Lerarenondersteuner heeft hetzelfde netwerk als een leraar; contacten met collegadocenten en andere medewerkers in het primair onderwijs, leerlingen en ouders.


  • Leraar
  • Leerling
Lerarenondersteuner


Organisaties waar een Lerarenondersteuner werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Lerarenondersteuner meestal werkt.

Waar werkt een Lerarenondersteuner?

Een Lerarenondersteuner werkt op basisscholen of bij instellingen voor (voortgezet) speciaal onderwijs. Onderwijs valt onder de publieke en dus non-profit sector.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Lerarenondersteuner

Waar kun je het beste werken als Lerarenondersteuner? Hieronder vind je de best door de Lerarenondersteuner beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Lerarenondersteuner.

Competenties, Skills en Vaardigheden Lerarenondersteuner:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Lerarenondersteuner.

Welke competenties heeft een Lerarenondersteuner nodig?

Een Lerarenondersteuner heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Lerarenondersteuner

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Lerarenondersteuner passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Lerarenondersteuner nodig? 

De Lerarenondersteuner heeft een helpend karakter, zowel naar collega's als leerlingen. Hij heeft oog voor mensen en vindt het belangrijk bij te dragen aan hun ontwikkeling. Hij is zorgzaam, betrokken en betrouwbaar (Gever). Daarnaast is hij principieel, hecht waarde aan orde en regels en is een harde werker. Hij vindt het prettig om leiding te ontvangen en werkt graag gestructureerd (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Lerarenondersteuner


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Lerarenondersteuner

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Lerarenondersteuner

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Lerarenondersteuner

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Lerarenondersteuner

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Lerarenondersteuner dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Lerarenondersteuner belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Lerarenondersteuner. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Lerarenondersteuner iets voor je?

Zou je graag Lerarenondersteuner willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Lerarenondersteuner bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Lerarenondersteuner

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar