Natuurdiëtist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Natuurdiëtist? Lees de functieomschrijving.

Een Natuurdiëtist combineert het geven van natuurlijke voedingsadviezen met complementaire therapieën, waarbij het verkrijgen of in stand houden van de gezondheid centraal staat, en dit met respect voor de natuur. Patiënten kunnen doorverwezen zijn door een arts of therapeut, of ze kunnen uit eigen beweging op consultatie komen. Men bezoekt een Natuurdiëtist voor ondersteuning bij heel uiteenlopende klachten en aandoeningen, zoals bijvoorbeeld auto-immuunziekten, schijnbaar onverklaarbare klachten, darmproblemen, kanker, diabetes, of vermoeidheid. Maar ook professionele sporters, en personen die zich eigenlijk gezond voelen maar hun gezondheid verder in stand willen houden, raadplegen een Natuurdiëtist.

Naast het geven van advies en het opstellen van een behandelplan, helpt een Natuurgeneeskundig Diëtist zijn patiënten ook door hen te begeleiden doorheen de therapie of het dieet. Dit kan door het geven van praktische tips, maar ook door het helpen samenstellen van een smakelijk menu met recepten op maat. Behalve het biologische voedingsadvies kan ook leefstijladvies gegeven worden, of kan het dieet met supplementen en kruidenpreparaten worden ondersteund. Het gaat hierbij altijd om maatwerk dat voor iedere patiënt anders zal zijn.

Hoewel Natuurdiëtisten zich vaak vestigen als zelfstandige met een eigen praktijk, is werken in een groepspraktijk ook interessant. Daarnaast is het eveneens mogelijk als adviseur te gaan werken bij een zorginstelling, opleidingsinstituut, voorlichtingsbureau of mediabedrijf.
 

Wil je werken als Natuurdiëtist?

Werk je al als Natuurdiëtist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Natuurdiëtist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Natuurdiëtist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Natuurdiëtist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Competenties:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Patiënten
 • Sporters
 • Diëtisten
 • Artsen
 • Verpleegkundigen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Natuurdiëtist

Wat verdient een Natuurdiëtist?

Het is moeilijk vast te stellen wat de arbeidsvoorwaarden zijn van een Natuurdiëtist. Het hangt o.a. af van of iemand in loondienst of als zelfstandige werkzaam is. Er is behoorlijk veel verschil in salaris en arbeidsvoorwaarden tussen Natuurdiëtisten.

Salarisschaal Natuurdiëtist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Natuurdiëtist

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Natuurdiëtist

Hoe goed is de toekomst voor de Natuurdiëtist? 

Hoewel reguliere diëtisten naar eigen zeggen soms niet meteen voldoende werk vinden binnen hun vakgebied, wijst universitair onderzoek er op dat de toekomstperspectieven binnen de natuurgeneeskunde er rooskleurig uitzien. Daarbij staat het vast dat een biologische voeding en leefstijl erg populair zijn en jaarlijks altijd weer een hogere omzet genereren. Steeds meer particulieren en sporters, maar ook bedrijven, zijn dus op zoek naar deskundig, wetenschappelijk onderbouwd voedings- of leefstijladvies, waardoor het arbeidsmarktperspectief er voor de nog vrij onbekende Natuurdiëtisten goed uit ziet. Doorgroeimogelijkheden bestaan in de vorm van een leidinggevende functie binnen een instelling of instituut, maar ook als leidinggevende van een groepspraktijk.

Baankans Natuurdiëtist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Natuurdiëtist worden: Opleidingen tot Natuurdiëtist

Hoe word je een Natuurdiëtist? 

Een Natuurdiëtist heeft een reguliere, vierjarige HBO opleiding Voeding en Diëtetiek gevolgd. Daarnaast heeft een Natuurgeneeskundig Diëtist zich ook gespecialiseerd in natuurgeneeswijzen bijvoorbeeld zoals de Orthomoleculaire Geneeskunde, Fytotherapie, Ayurveda, Oosterse geneeswijzen, of Psycho Neuro Immunologie. Dit kan op MBO niveau, maar vaker op HBO of Post Universitair niveau. Deze complementaire opleidingen kunnen een duur hebben van enkele weken tot vier jaar. Vaak wordt er gekozen voor een combinatie van verschillende opleidingen in Natuurgeneeswijzen. Net zoals reguliere Diëtisten dient men zich aan te sluiten bij het BIG register en de kennis paraat te houden door het volgen van bijscholingen. Een WO vervolgopleiding Voeding en gezondheid behoort tot de mogelijkheden.
 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Natuurdiëtist

Meer opleidingen Natuurdiëtist

Weet je nog niet of je Natuurdiëtist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Natuurdiëtist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Natuurdiëtist

Met wie werkt een Natuurdiëtist samen? 

Het spreekt voor zich dat een Natuurdiëtist in de eerste plaats contacten onderhoudt met zijn patiënten. Dit kunnen chronisch zieken of mensen met overgewicht zijn, maar ook gezonde personen en professionele sporters kunnen advies vragen. In een groepspraktijk werkt de Natuurdiëtist samen met andere (Natuur)diëtisten, assistenten, therapeuten, en soms ook verplegers en artsen. Door artsen of therapeuten kunnen patiënten naar een Natuurdiëtist doorverwezen worden. Ook kan het nodig zijn als Natuurgeneeskundig Diëtist zélf een patiënt door te verwijzen naar een arts of andere therapeut. Verder kan contact met apothekers noodzakelijk zijn wanneer de Natuurdiëtist besluit een preparaat voor een patiënt te laten samenstellen. Ook is er, met het oog op voorschrijven, vaak contact met vertegenwoordigers van bedrijven die natuurlijke preparaten commerieel vervaardigen.


 • Patiënten
 • Sporters
 • Diëtisten
 • Artsen
 • Verpleegkundigen
Natuurdiëtist


Organisaties waar een Natuurdiëtist werkzaam is

Waar werkt een Natuurdiëtist meestal? 

Als Natuurdiëtist kan men werken waar reguliere Diëtisten ook werken, in een profit of non-profit setting, zoals:

Voedingsmiddelenbedrijven
Eigen praktijk
Ziekenhuizen
Opleidingsinstituten
Voorlichtingsbureaus
Redactie
Sportscholen
Groepspraktijken
 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Natuurdiëtist

Waar kun je het beste werken als Natuurdiëtist? Hieronder vindt je de best door de Natuurdiëtist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Natuurdiëtist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Natuurdiëtist:

Welke competenties heeft een een Natuurdiëtist nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Natuurdiëtist

Wat voor persoonlijkheid heb je als Natuurdiëtist nodig? 

Misschien wel de belangrijkste eigenschap waarover een Natuurdiëtist dient te beschikken is empathie. Men moet namelijk in staat zijn mensen te motiveren en te coachen, en hier is een flinke dosis inlevingsvermogen voor nodig. De Natuurgeneeskundig Diëtist moet kunnen inschatten welke technieken bij welke persoon motiverend zouden kunnen werken. Geduld is hier ook bij van belang, wanneer een patiënt bijvoorbeeld moeilijk te overtuigen is van het nut van een bepaald diëet. Gedrevenheid is een ander belangrijk punt. Als Natuurdiëtist draagt men namelijk een behoorlijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de patiënt. Daarom is het belangrijk een grote persoonlijke gedrevenheid voor het vak te bezitten, en zich permanent op de hoogte te laten stellen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van diëtetiek en natuurgeneeswijzen.

Bekijk de persoonstypen voor Natuurdiëtist


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Natuurdiëtist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Natuurdiëtist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Natuurdiëtist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Natuurdiëtist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Natuurdiëtist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Natuurdiëtist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Natuurdiëtist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Natuurdiëtist iets voor je?

Zou je graag Natuurdiëtist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Natuurdiëtist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Natuurdiëtist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar