Opleidingen Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Zou je graag Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie willen worden? Of ben je al Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie en wil je jezelf verder ontwikkelen in jouw vakgebied? Hieronder vind je een een selectie aan opleidingen of cursussen voor de Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie, samengesteld door onze opleidingspartner Springest. Als je hieronder een interessante opleiding, training of cursus hebt gevonden zal je doorklikken naar springest.nl.

 

Voor dat je Procureur-generaal kan worden ben je eerst vaak advocaat-generaal geweest of Officier van Justitie. Hierna kun je dan doorstromen naar een functie als Procureur-generaal. Je moet dus wel eerst de opleiding voor Officier van Justitie hebben afgerond. Er zijn drie manieren om Officier van Justitie te worden:

 • RAIO opleiding, vereisten hiervoor zijn:
  1. Afgeronde studie Rechtsgeleerdheid (WO)
  2. Afgestudeerd in Nederlands burgerlijk (proces)recht, straf(proces)recht en bestuurs(proces)recht.
 • Naast formele eisen zijn er ook nog eisen op het persoonlijke vlak. Je moet analystisch sterk zijn, een goed juridisch inzicht hebben en je moet makkelijk besluiten kunnen nemen. Ook moet je tegen een hoge werkdruk kunnen en heb je goede communicatieve vaardigheden. Deze vaardigheden worden getoetst door middel van een analytisch/cognitieve test en een voorgesprek. Ook volgt er naar aanleiding daarvan nog een assesment.Verder moet je de Nederlandse nationaliteit hebben. 
 • Het interne traject voor juristen die al binnen het OM werkzaam zijn. Je wordt dan Officier van Justitie in enkelvoudige zittingen. Als vereisten gelden dat je een studie Nederlands recht hebt afgerond en dat je  hiervoor  al vier jaar juridische ervaring hebt opgedaan in de rechtsprakijk als:
  1. Senior parketssecretaris of gerechtssecretaris
  2. Juridisch (staf)medewerker
  3. Specialistisch beleidsmedewerker
 • Als ‘buitenstaander’; je moet hiervoor afgestudeerd zijn in het Nederlands recht en de Nederlandse nationaliteit bezitten. Ook moet je al minstens zes jaar juridische werkervaring hebben. 

De 1 beste opleidingen voor een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie:

Cursus Ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel en witwassen

Wwft | Open inschrijving |€ 549.00 | Max. deelnemers: 25 | Totale lesduur: 1

Unieke kijk in de keuken: ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel en witwassen Naar schatting wordt er jaarlijks voor een bedrag van minstens € 16 miljard witgewassen in en via Nederland. Een deel daarvan betreft de vermoedelijke opbrengst van drugscriminaliteit. Een ander deel heeft betrekking op verdenkingen van fraude. Medio dit jaar lanceerde het kabinet een nieuw …