Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep procureur-generaal bij het openbaar ministerie. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je procureur-generaal bij het openbaar ministerie wordt.

 

Wat is een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie?

 

Als Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie zijn je werkzaamheden vergelijkbaar met die van een Officier van Justitie bij de rechtbank en die van een advocaat-generaal bij een gerechtshof. Je behandelt zaken in cassatie en vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie bij de Hoge Raad. Je bekijkt en onderzoekt ingewikkelde strafzaken en en treedt op als openbaar aanklager in een strafzaak in cassatie. Ben je als Procureur-generaal lid van het College van Procureur-generaals dan bestaan je werkzaamheden uit het besturen en organiseren van het Openbaar Ministerie. Het College staat namelijk aan het hoofd van het Openbaar Ministerie. Wil je werken als Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie?

Werk je al als Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Rechter
 • Juridisch Medewerker
 • Rechter-commissaris

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €9072 tot €9072

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Wat verdient een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie?

Als Procureur-generaal verdien je ongeveer €9072 bruto per maand. Dit is hetzelfde als een lid van het College van Procureur-generaals. Het is een vastgesteld salaris en zal geen grote uitschieters naar boven of beneden kennen. De secundaire arbeidsvoorwaarden zullen veelal hetzelfde zijn als die van de andere leden van het Openbaar Ministerie. Hierover is echter weinig bekend. 

Salarisschaal Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Er zijn geen vacatures Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie in werkt.

Meer weten over de sector waar een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie in werkt

Bekijk werken in Juridisch

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Wat is de toekomst van Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie?

 

In principe is het arbeidsmarktperspectief van een Procureur-generaal redelijk goed. Er bestaat namelijk altijd wel vraag naar deze beroepsbeoefenaars omdat er altijd strafbare feiten worden gepleegd. Toch kan het zijn dat je ook niet zo goed aan de slag kunt komen omdat de toelatingseisen tot de RAIO opleiding streng zijn én er per jaar maar een beperkt aantal plekken beschikbaar is. Ook speelt het mee dat de functie van Procureur-generaal veel ervarving vereist en dus geen functie is waarvoor je zomaar wordt toegelaten.

De doorgroeimogelijkheden van de Proceur-generaal  zijn niet erg uitgebreid. Je bent in deze functie eigenlijk namelijk al bij de top van het Openbaar Ministerie beland. Er is nog wel een mogelijkheid om lid te worden van het College van Procureur-generaals. Dit is het bestuur van het Openbaar Ministerie en bepaalt het landelijke opsporings-en vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie. 

Baankans Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie worden: Opleidingen tot Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Wil je Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie.

Hoe word je een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie? 

 

Voor dat je Procureur-generaal kan worden ben je eerst vaak advocaat-generaal geweest of Officier van Justitie. Hierna kun je dan doorstromen naar een functie als Procureur-generaal. Je moet dus wel eerst de opleiding voor Officier van Justitie hebben afgerond. Er zijn drie manieren om Officier van Justitie te worden:

 • RAIO opleiding, vereisten hiervoor zijn:
  1. Afgeronde studie Rechtsgeleerdheid (WO)
  2. Afgestudeerd in Nederlands burgerlijk (proces)recht, straf(proces)recht en bestuurs(proces)recht.
 • Naast formele eisen zijn er ook nog eisen op het persoonlijke vlak. Je moet analystisch sterk zijn, een goed juridisch inzicht hebben en je moet makkelijk besluiten kunnen nemen. Ook moet je tegen een hoge werkdruk kunnen en heb je goede communicatieve vaardigheden. Deze vaardigheden worden getoetst door middel van een analytisch/cognitieve test en een voorgesprek. Ook volgt er naar aanleiding daarvan nog een assesment.Verder moet je de Nederlandse nationaliteit hebben. 
 • Het interne traject voor juristen die al binnen het OM werkzaam zijn. Je wordt dan Officier van Justitie in enkelvoudige zittingen. Als vereisten gelden dat je een studie Nederlands recht hebt afgerond en dat je  hiervoor  al vier jaar juridische ervaring hebt opgedaan in de rechtsprakijk als:
  1. Senior parketssecretaris of gerechtssecretaris
  2. Juridisch (staf)medewerker
  3. Specialistisch beleidsmedewerker
 • Als ‘buitenstaander’; je moet hiervoor afgestudeerd zijn in het Nederlands recht en de Nederlandse nationaliteit bezitten. Ook moet je al minstens zes jaar juridische werkervaring hebben. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Er zijn geen opleidingen Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie in werkt

Bekijk alle opleidingen Juridisch

Omscholen of doorgroeien tot Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Als je Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie?

Competenties en Vaardigheden Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Trainingen & cursussen Assertiviteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Trainingen & cursussen Overtuigen
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie. Als Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie:


zie volledige beschrijving persoonstype Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Vakkennis voor een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Het is voor een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie


Werkervaring Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Het is voor een startend Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad, Officier van Justitie .

Iets anders leren?

Is Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Met wie werkt een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie samen? 

In je beroep van Procureur-generaal  kom je veel in aanraking met mensen. Zo zal je in aanraking komen met de politie, verdachten en rechters. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met de rechter-commissaris of andere juridische medewerkers.


 • Rechter
 • Juridisch Medewerker
 • Rechter-commissaris
Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie


Organisaties waar een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie meestal werkt.

Waar werkt een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie?

Als Procureur-generaal ben je werkzaam voor het Openbaar Ministerie of bij het College van procureur-generaals. Het Openbaar Ministerie is een overheidsinstelling en valt dus aan te merken als een non-profit organisatie

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Waar kun je het beste werken als Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie? Hieronder vind je de best door de Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie.

Competenties, Skills en Vaardigheden Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie.

Welke competenties heeft een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie nodig?

Een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie nodig? 

 

Als Procureur-generaal is het belangrijk dat je zelfverzekerd en gedreven bent omdat je tegenover de rechtbank overtuigend moet kunnen overkomen om jouw standpunt zo goed mogelijk te kunnen brengen. Ook ben je ijverig en gedreven om te zorgen dat je je doel bereikt en uiteindelijk het best mogelijke resultaat kunt halen dat mogelijk is (Succesvolle werker)Het is ook belanrijk om ordelijk te zijn, omdat je nauwkeurig met de feiten van de zaak moet kunnen omgaan en de meest relevante feiten eruit moet kunnen halen. Je probeert als Procureur-generaal de wereld te verbeteren omdat je graag gerechtigheid ziet voor de slachtoffers van overtredingen en misdrijven. Verder ga je altijd gedisciplineerd aan de slag om alle zaken zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie iets voor je?

Zou je graag Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar