Service Engineer worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Service Engineer worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Service Engineer worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Service Engineer? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Service Engineer goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Service Engineer?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Service Engineer wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Service Engineer.

Alles over hoe je Service Engineer kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Service Engineer?

Om Service Engineer te worden kan je op MBO niveau een opleiding in Electronica, Werktuigbouwkunde of Informatica doen, of op HBO niveau een opleiding in Engineering, Mechatronica of iets dergelijks.

Welke vaardigheden heb je nodig om Service Engineer te worden?

Om Service Engineer te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Service Engineer zijn Inlevingsvermogen, Analytisch vermogen en Omgaan met veranderingen. Ook zijn Flexibiliteit, Initiatief ontplooien en Inzicht in omgeving belangrijke vaardigheden als je Service Engineer wilt worden. Verder zijn Aanpassingsvermogen, Lichtvoetigheid en Logisch redeneren ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Service Engineer te worden?

Als je Service Engineer wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Service Engineer

  • Aanpassingsvermogen
  • Analytisch
  • Anticiperen
  • Creativiteit
  • Energie
  • Flexibiliteit
  • Omgaan met details
  • Oordeelsvorming
  • Zelfontwikkeling

Welke eigenschappen heb je nodig om Service Engineer te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Service Engineer te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid. Daarnaast zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid ook goed van pas komende eigenschappen om Service Engineer te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Service Engineer worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Service Engineer. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Service Engineer zijn de Perfectionist en de Succesvolle werker.

De Service Engineer stelt hoge eisen aan zichzelf, zodat er uiteindelijk een goed werkende machine staat die maar minimaal onderhoud nodig heeft. Fouten moeten van tevoren gevonden kunnen worden (Perfectionist). Om een machine goed in elkaar te zetten of te repareren, moet de Service Engineer oog voor detail hebben en zijn (en andere) machines door en door kennen (Waarnemer).

Opleiding Service Engineer

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Service Engineer kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Service Engineer. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Service Engineer. Maar ook cursussen en trainingen voor de Service Engineer.

Top 5 opleidingen Service Engineer

Maintenance engineering - Dag
Ben jij werkvoorbereider, monteur, engineer of operator en betrokken bij het waarborgen van onderhoud? Dan is deze cursus iets voor jou! Ben jij werkzaam als werkvoorbereider, monteur, engineer of operator …
Maintenance engineering - Dag
Vaardigheden voor Reliability & Maintenance Engineering
Wie creëert overzicht en wie knoopt de touwtjes aan elkaar? Wie maakt de verbinding tussen de specialisten en wie kijkt er goed naar de toegevoegde waarde van verbeteringen? Wie wil …
Vaardigheden voor Reliability & Maintenance Engineering
Maintenance engineering
Uitgebreid De horizon van de Maintenance Engineer wordt breder. Het gaat niet meer om het alleen in stand houden van installaties of andere assets, maar ook om het verlengen van …
Maintenance engineering
Durf te adviseren - voor Servicetechnici
Het niveau van servicetechnici en servicemonteurs in Nederland is afgelopen jaren flink gestegen. Veel bedrijven met een technische buitendienst hebben hard gewerkt aan bewustwording hoe belangrijk klanttevredenheid is, vaak met …
Durf te adviseren - voor Servicetechnici

Omscholen tot Service Engineer

Hoe kan je omscholen tot Service Engineer? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Service Engineer zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Service Engineer

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Service Engineer?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Service Engineer. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Service Engineer?

Als je wilt omscholen tot Service Engineer is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Service Engineer

Wat verdient een Service Engineer? Het salaris van een Service Engineer begint bij €2100,- bruto per maand. Een ervaren Service Engineer verdient tot maximaal €3900,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.