Opleidingen Sociaal medisch adviseur

Zou je graag Sociaal medisch adviseur willen worden? Of ben je al Sociaal medisch adviseur en wil je jezelf verder ontwikkelen in jouw vakgebied? Hieronder vind je een een selectie aan opleidingen of cursussen voor de Sociaal medisch adviseur, samengesteld door onze opleidingspartner Springest. Als je hieronder een interessante opleiding, training of cursus hebt gevonden zal je doorklikken naar springest.nl.

De Sociaal medisch adviseur heeft een afgeronde opleiding geneeskunde (WO) en een BIG-registratie. De vervolgopleiding die naadloos aansluit bij het beroep van Sociaal medisch adviseur is arts maatschappij en gezondheid (WO). Deze vier jaar durende opleiding bestaat uit twee fasen: een beroepsgerichte fase en een fase waarin het beleid en management, werkveld en innovatie en wetenschappelijk onderzoek centraal staan. 

De eerste fase van de opleiding arts maatschappij en gezondheid (WO) bestaat uit sociaal geneeskundige basismodulen, keuzeonderwijs en een profielprogramma. Bij het profielprogramma kan de Sociaal medisch adviseur kiezen uit: sociaal medische indicatiestelling, infectieziektebestrijding, tuberculosebestrijding, forensische geneeskunde, medische milieukunde, beleid en advies, jeugdgezondheidszorg en een vrije richting. De Sociaal medisch adviseur zal waarschijnlijk kiezen voor sociaal medische indicatiestelling of beleid en advies, aangezien die twee modulen en vooral de eerste terugkomen in het werkzame leven van de Sociaal medisch adviseur. Het onderwijs bestaat uit modulen en is flexibel. De Sociaal medisch adviseur volgt een duaal opleidingsstelsel, wat betekent dat hij wordt opgeleid naast zijn reguliere baan. Na de eerste fase verkrijgt de Sociaal medisch adviseur een deelregistratie in een van de profielen. 
De tweede fase van de opleiding is profieloverstijgend en heeft een maatschappij- en gezondheidsbreed karakter. Deze fase is bedoeld voor verdieping en verbreding van de competenties. 

De Sociaal medisch adviseur heeft dus universitair werk- en denkniveau. Door een registratie in het BIG-register is de Sociaal medisch adviseur gekwalificeerd om als arts aan de slag te gaan. Aangevuld met kennis en ervaring als bijvoorbeeld Huisarts of Verpleegkundige kan men al prima als Sociaal medisch adviseur aan de slag gaan. Door de opleiding arts maatschappij en gezondheid (WO) te volgen met het profielprogramma beleid en advies en sociaal medische indicatiestelling en advisering heeft de Sociaal medisch adviseur alles in huis om te slagen in zijn beroep.