Sociaal medisch adviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sociaal medisch adviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sociaal medisch adviseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sociaal medisch adviseur wordt.

 

Wat is een Sociaal medisch adviseur?

De Sociaal medisch adviseur houdt zich bezig met sociaal-medische advisering en het toetsen van de indicatiestelling. Hij toetst degenen die een beroep doen op zorg en voorzieningen waarop zij denken vanuit de wettelijke kaders of regelgeving aanspraak te maken. Meestal zijn het problemen in de gezondheidstoestand, dit kan ook in combinatie zijn met maatschappelijke problemen of psychosociale problemen. 

De collectieve middelen voor deze mensen zijn schaars. Daarom is er voor de Sociaal medisch adviseur een belangrijke taak weggelegd. Hij dient te werken op een onafhankelijke en toetsbare manier, zodat de schaarse middelen rechtvaardig verdeeld worden. Zo onderzoekt de Sociaal medisch adviseur bijvoorbeeld of iemand in aanmerking komt voor een traplift of gehandicaptenparkeerplaats. Ook indiceert hij voor hulp bij de persoonlijke verzorging of opname in een ziekenhuis. De Sociaal medisch adviseur is een specialist in het vaststellen van belasting en belastbaarheid. 

De Sociaal medisch adviseur is bevoegd medisch dossieronderzoek te verrichten en indicatiestellingen te geven op het gebied van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten), Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Wet werk en bijstand en Wet kinderopvang. Daarnaast geeft de Sociaal medisch advieur adviezen over arbeidsgeschiktheid in het kader van de Wij (Wet investeren in jongeren), Wwi (Wet op werkhervatting en inkomen), Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidvoorziening jonggehandicapten) en de ziektewet. 

Tenslotte houdt de Sociaal medisch adviseur incidenteel spreekuur of bezoekt hij cliënten thuis. Hij onderhoudt contacten met de Huisarts en Medisch specialist. De Sociaal medisch adviseur heeft eveneens een ondersteunende functie. Zo ondersteunt hij indicatiestellers ten aanzien van medische aspecten en medewerkers van de regio in hun werkzaamheden. De Sociaal medisch adviseur doet dit vanuit medisch perspectief waar hij ondersteunt bij de ontwikkeling van procedures, protocollen en werkwijzen voor de indicatiestelling. 

 

 Wil je werken als Sociaal medisch adviseur?

Werk je al als Sociaal medisch adviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sociaal medisch adviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sociaal medisch adviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sociaal medisch adviseur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Medisch specialist
 • Verpleeghulp
 • Wijkverpleegkundige

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3750 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sociaal medisch adviseur

Wat verdient een Sociaal medisch adviseur?

Het salaris van de Sociaal medisch adviseur kan zeer uiteenlopen. Het is afhankelijk van opleiding, ervaring en werkgever. Een ervaren Sociaal medisch adviseur verdient gemiddeld €4500 bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek. In algemene zin, zo leert navraag, is het startsalaris bruto €45000 per jaar. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot €120000 per jaar. Dit zijn ruwe cijfers en het exacte salaris kan hier enigszins van afwijken. 

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook erg verschillend. Echter, de Sociaal medisch adviseur kan een goede pensioenregeling verwachten en bij ziekte het 1e jaar 100 procent salaris. Daarnaast behoren een lease-auto tot 750 euro per maand, een mobiele telefoon en een studieregeling tot de mogelijkheden. 

Salarisschaal Sociaal medisch adviseur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Sociaal medisch adviseur

Er zijn geen vacatures Sociaal medisch adviseur aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Sociaal medisch adviseur in werkt.

Meer weten over de sector waar een Sociaal medisch adviseur in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sociaal medisch adviseur

Wat is de toekomst van Sociaal medisch adviseur?

Evenals verzekeringsartsen bestaat er een groot tekort aan Sociaal medisch adviseurs. Daardoor heb je als starter een sterke positie op de arbeidsmarkt en vindt de startende Sociaal medisch adviseur gemakkelijk een baan. 

De doorgroeimogelijkheden voor de Sociaal medisch adviseur zijn beperkt. Hij heeft al een lang opleidingstraject gevolgd en kan alleen in zijn salaris doorgroeien. Veel andere functies zitten er niet in. Wel is het mogelijk om terug te schakelen tot Basisarts of om als Verzekeringsarts aan de slag te gaan. Het volgen van een andere medische vervolgopleiding behoort ook tot de mogelijkheden. Zo kan de Sociaal medisch adviseur in een later stadium nog Medisch specialist worden bijvoorbeeld. 

Als de Sociaal medisch adviseur zijn beroep lief heeft kan hij eventueel nog doorgroeien tot een management  of staffunctie. 

Baankans Sociaal medisch adviseur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Sociaal medisch adviseur worden: Opleidingen tot Sociaal medisch adviseur

Wil je Sociaal medisch adviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Sociaal medisch adviseur.

Hoe word je een Sociaal medisch adviseur? 

De Sociaal medisch adviseur heeft een afgeronde opleiding geneeskunde (WO) en een BIG-registratie. De vervolgopleiding die naadloos aansluit bij het beroep van Sociaal medisch adviseur is arts maatschappij en gezondheid (WO). Deze vier jaar durende opleiding bestaat uit twee fasen: een beroepsgerichte fase en een fase waarin het beleid en management, werkveld en innovatie en wetenschappelijk onderzoek centraal staan. 

De eerste fase van de opleiding arts maatschappij en gezondheid (WO) bestaat uit sociaal geneeskundige basismodulen, keuzeonderwijs en een profielprogramma. Bij het profielprogramma kan de Sociaal medisch adviseur kiezen uit: sociaal medische indicatiestelling, infectieziektebestrijding, tuberculosebestrijding, forensische geneeskunde, medische milieukunde, beleid en advies, jeugdgezondheidszorg en een vrije richting. De Sociaal medisch adviseur zal waarschijnlijk kiezen voor sociaal medische indicatiestelling of beleid en advies, aangezien die twee modulen en vooral de eerste terugkomen in het werkzame leven van de Sociaal medisch adviseur. Het onderwijs bestaat uit modulen en is flexibel. De Sociaal medisch adviseur volgt een duaal opleidingsstelsel, wat betekent dat hij wordt opgeleid naast zijn reguliere baan. Na de eerste fase verkrijgt de Sociaal medisch adviseur een deelregistratie in een van de profielen. 
De tweede fase van de opleiding is profieloverstijgend en heeft een maatschappij- en gezondheidsbreed karakter. Deze fase is bedoeld voor verdieping en verbreding van de competenties. 

De Sociaal medisch adviseur heeft dus universitair werk- en denkniveau. Door een registratie in het BIG-register is de Sociaal medisch adviseur gekwalificeerd om als arts aan de slag te gaan. Aangevuld met kennis en ervaring als bijvoorbeeld Huisarts of Verpleegkundige kan men al prima als Sociaal medisch adviseur aan de slag gaan. Door de opleiding arts maatschappij en gezondheid (WO) te volgen met het profielprogramma beleid en advies en sociaal medische indicatiestelling en advisering heeft de Sociaal medisch adviseur alles in huis om te slagen in zijn beroep. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Sociaal medisch adviseur

Er zijn geen opleidingen Sociaal medisch adviseur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Sociaal medisch adviseur in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Sociaal medisch adviseur

Als je Sociaal medisch adviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sociaal medisch adviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sociaal medisch adviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Sociaal medisch adviseur?

Competenties en Vaardigheden Sociaal medisch adviseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Sociaal medisch adviseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Sociaal medisch adviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Sociaal medisch adviseur

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Sociaal medisch adviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Sociaal medisch adviseur. Als Sociaal medisch adviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Sociaal medisch adviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Sociaal medisch adviseur

Vakkennis voor een Sociaal medisch adviseur

Het is voor een Sociaal medisch adviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Sociaal medisch adviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Sociaal medisch adviseur


Werkervaring Sociaal medisch adviseur

Het is voor een startend Sociaal medisch adviseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Sociaal medisch adviseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Bedrijfsarts, Verzekeringsarts .

Iets anders leren?

Is Sociaal medisch adviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Sociaal medisch adviseur

Met wie werkt een Sociaal medisch adviseur samen? 

De Sociaal medisch adviseur werkt in zijn beroep samen met Huisartsen en Medisch specialisten. Hij gebruikt hen voor adviezen en hulp op medisch gebied waar hij zelf niet uit komt. Uiteraard heeft de Sociaal medisch adviseur ook contact met beroepsgenoten. Hij heeft naast zijn dagelijkse bezigheden ook een ondersteunende functie bij indicatiestellers en medewerkers in de regio. Zo kan hij een Verpleeghulp of Wijkverpleegkundige bij staan in het uitvoeren van wettelijke regelingen en protocollen. Op het gebied van medische advisering heeft de Sociaal medisch adviseur dus een belangrijke rol. 

De Sociaal medisch adviseur rapporteert aan zijn opdrachtgever. Dit kan een gemeente zijn, het UWV of de Arbodienst. Hij krijgt natuurlijk ook te maken met medewerkers van een van deze instanties. Buiten deze contacten in zijn werkgebied heeft hij voornamelijk een relatie met zijn cliënten. Dit zijn mensen met gezondheidsklachten op verschillende gebieden die aanspraak denken te maken op collectieve middelen. Die middelen zijn geregeld in de wet en worden uitgevoerd door de gemeente, UWV of Arbodienst. De Sociaal medisch adviseur is de tussenpersoon tussen deze twee partijen. Hij is de brug tussen de cliënt en de uitvoerende instantie. 


 • Huisarts
 • Medisch specialist
 • Verpleeghulp
 • Wijkverpleegkundige
Sociaal medisch adviseur


Organisaties waar een Sociaal medisch adviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sociaal medisch adviseur meestal werkt.

Waar werkt een Sociaal medisch adviseur?

De Sociaal medisch adviseur kan werken in zowel de profitsector als de non-profitsector. De Sociaal medisch adviseur werkt doorgaans bij een door de gemeente ingehuurde partij. Dit kan de GGD van de betreffende gemeente zijn maar ook een private zelfstandige organisatie. In het eerste geval werkt hij dus voor de overheid, maar in het tweede geval werkt hij voor een commerciële organisatie. Een organisatie die op eigen benen moet blijven staan door winsten te genereren. In het werk van de Sociaal medisch adviseur zal hier echter niet veel rekening mee hoeven houden. De kwaliteit van de dienstverlening en zorg is het belangrijkste voor hem. Hij zal in alle gevallen objectief zijn keuze moeten maken over de middelen die worden toebedeeld aan zijn cliënt. 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Sociaal medisch adviseur

Waar kun je het beste werken als Sociaal medisch adviseur? Hieronder vind je de best door de Sociaal medisch adviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sociaal medisch adviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sociaal medisch adviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sociaal medisch adviseur.

Welke competenties heeft een Sociaal medisch adviseur nodig?

Een Sociaal medisch adviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sociaal medisch adviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sociaal medisch adviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sociaal medisch adviseur nodig? 

De Sociaal medisch adviseur heeft een ruime mensenkennis en is goed op de hoogte van de bestuurlijke verhoudingen. Hij heeft goede communicatieve en schriftelijke vaardigheden. Daarnaast moet hij in staat zijn om te gaan met conflicterende belangen. De Sociaal medisch adviseur is sociaal vaardig en kan zich goed verwoorden in de rapporten die hij schrijft. De Sociaal medisch adviseur is op de hoogte van juridische regelingen en heeft affiniteit met de zwakkere in de samenleving. 

De Sociaal medisch adviseur is erg betrokken in zijn werk en met zijn cliënten. Hij is sociaal erg vaardig en is zeer behulpzaam. In veel aspecten van zijn beroep zit een ondersteunend karakter. De Sociaal medisch adviseur heeft een oog voor mensen en kan zich goed inleven in anderen. De sociale vaardigheden en praktische instelling maken de Sociaal medisch adviseur tot een ondersteunend persoon die erg goed in staat is mensen te helpen (Gever).

De Sociaal medisch adviseur is onpartijdig. Dat moet ook wil hij tot een goed oordeel komen. Hij moet advies geven over het toepassen van collectieve middelen voor minderbedeelden. Deze middelen zijn schaars en het is van groot belang dat de Sociaal medisch adviseur objectief is. Zo kan hij de middelen rechtvaardig verdelen. Daarnaast is hij goed in conflictsituaties, flexibel en geduldig (Bemiddelaar).

 

Bekijk de persoonstypen voor Sociaal medisch adviseur


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Sociaal medisch adviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sociaal medisch adviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sociaal medisch adviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sociaal medisch adviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sociaal medisch adviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sociaal medisch adviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sociaal medisch adviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sociaal medisch adviseur iets voor je?

Zou je graag Sociaal medisch adviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sociaal medisch adviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Sociaal medisch adviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar