Traden: een droomberoep of nachtmerrie?

Sommige beroepen kent iedereen wel: vuilnisman, verpleegster, dokter, docent… Maar wist je dat je ook geld kunt verdienen als trader. Een trader is iemand die actief aandelen en andere financiële instrumenten verhandelt. Door actief te werken als een trader kan je vanuit je luie stoel een inkomen verdienen. Maar hoe rooskleurig is het beroep van een trader nu echt?

Werken als trader

Het werken als trader heeft de nodige voordelen. Je bent volledig onafhankelijk en doordat de markten erg internationaal zijn, kan je op elk moment van de dag effecten verhandelen. Deze onafhankelijkheid maakt het direct ook lastig. Er is geen baas die zegt dat je aan de slag moet. Wanneer je dagenlang ligt de Netflixen op de bank dan is er niemand die je zal manen om te beginnen met traden. 

Als trader is het dan ook belangrijk om voldoende discipline te hebben. Je zal jezelf moeten activeren om echt aan het werk te gaan, anders gaat het mis. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, traden? En wat heb je nodig om zelf aan de slag te gaan?

Hoe werkt traden?

Traden werkt via een online broker. Een broker is een partij waar het mogelijk is om financiële effecten te verhandelen. Je kan er bijvoorbeeld aandelen kopen en verkopen. Voor het verhandelen van deze effecten behaal je de broker transactiekosten. Deze transactiekosten zijn tegenwoordig dusdanig laag dat het ook voor beleggers met een klein bedrag mogelijk is om te profiteren van beursschommelingen.

Als trader probeer je vervolgens de toekomstige koersbewegingen te voorspellen. Dit doe je bijvoorbeeld door de beurspatronen te proberen voorspellen. Door naar de grafiek te kijken kan je vaststellen of de koers zich op een hoog of laag moment bevindt. Vanzelfsprekend koop je op de lage momenten en verkoop je op de hoge momenten. Wil je weten hoe traden precies werkt? Lees dan het traden artikel op de website van onze collega.

Geen kantoor, geen vrienden

Er is voldoende informatie te vinden over traden. Hoe je de markten analyseert, hoe je winstgevende resultaten behaalt… er is echter weinig informatie te vinden over de uitdagingen waar je mee te maken krijgt als handelaar.

Wanneer je voor een baas werkt, dan heb je dagelijks sociaal contact. Dit kan motiverent werken. Als trader zit je toch vooral alleen thuis achter een beeldscherm. Je zal dan ook een stuk actiever moeten zijn in het onderhouden van een sociaal leven om eenzaamheid te voorkomen.

Toch kan traden naar mijn mening een prachtig beroep zijn. Zelf doe ik het al jaren en ik kan daardoor de hele wereld overreizen. Je kan vanaf het strand van Bali of de bergen van Zwitserland aandelen verhandelen. Wanneer je genoeg oefent en een goede trader wordt, dan kan je dit beroep daadwerkelijk overal uitoefenen.

Wel is het belangrijk om voldoende te oefenen. Je zal niet de eerste belegger zijn die een behoorlijk bedrag verliest doordat hij te wild allerlei posities opent. Oefen daarom eerst en behandel je trading activiteiten als een onderneming. Stel een plan op en evalueer of je het goed doet. Je bent tegelijk werkgever en werknemer!


Terug naar het overzicht