Vliegtuigmonteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Vliegtuigmonteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep vliegtuigmonteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je vliegtuigmonteur wordt.

 

Wat is een Vliegtuigmonteur?

Een Vliegtuigmonteur is iemand die vliegtuigonderdelen monteert, onderhoudt, vervangt en repareert. Dit is meestal in het binnenland, maar het zal geregeld voorkomen dat een Vliegtuigmonteur een vliegtuig in het buitenland moet repareren.

Eerst voert de Vliegtuigmonteur routine- en speciale inspecties uit. Hij bekijkt of de vliegtuigonderdelen nog heel zijn en goed vast zitten. Zo bekijkt hij de slijtage aan verschillende vliegtuigonderdelen en onderzoekt hij of het communicatiesysteem van het vliegtuig, de boordinstrumenten en elektronische systemen nog naar behoren werken. Detecteert hij één of meerdere fouten, dan bepaalt hij welke reparatie-, onderhouds- of vervangmethode hij zal gebruiken om de fouten te herstellen. De Vliegtuigmonteur vervangt of repareert bijvoorbeeld beschadigde onderdelen met handgereedschap, meters en testmateriaal. Vervolgens test hij de herstelde onderdelen, zodat het vliegtuig veilig de lucht in kan. De Vliegtuigmonteur schrijft vervolgens zijn werkzaamheden op in een onderhoudsrapport.

De Vliegtuigmonteur heeft een erg verantwoordelijke baan. Het is daarom van belang dat hij veel kennis heeft van luchtvaarttechniek, elektrische en mechanische vliegtuigsystemen, constructies, enzovoort.Wil je werken als Vliegtuigmonteur?

Werk je al als Vliegtuigmonteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Vliegtuigmonteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Vliegtuigmonteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Vliegtuigmonteur in één oogopslag

Competenties:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Grondpersoneel
 • Passagiers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

5


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vliegtuigmonteur

Wat verdient een Vliegtuigmonteur?

Een Vliegtuigmonteur kan rekenen op zo’n €1700,- tot €3200,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het precieze bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd en ervaring.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden vakantiedagen, vakantiegeld, ziekte- en reiskostenvergoedingen en vaak ook pensioensregelingen, doorbetaalde scholingsdagen en kortingen op vliegtickets.

Salarisschaal Vliegtuigmonteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Vliegtuigmonteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Vliegtuigmonteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vliegtuigmonteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Vliegtuigmonteur vacatures

Vacature Vliegtuigmonteurs/ Luchtvaarttechnici gezocht voor ASML
YER Executive
Bedrijfsomschrijving ASML, een succesvolle Nederlandse hightech onderneming, produceert complexe lithografie machines die chipproducenten inzetten voor de productie van IC’s. ASML loopt voorop in de technologie en levert systemen aan alle …
Vacature Vliegtuigmonteurs/ Luchtvaarttechnici gezocht voor ASML
ASML
Machines/modules volledig assembleren en/of demonteren;Testen en afstellen van hightech producten;Technische problemen oplossen of escaleren;Je krijgt te maken met uitdagende multidisciplinaire technieken, zoals vacuümtechniek, fijnmechanische assemblage, specifieke software etc.De werkzaamheden worden …
Vacature Vliegtuigmonteurs/ Luchtvaarttechnici gezocht voor ASML
YER
Machines/modules volledig assembleren en/of demonteren; Testen en afstellen van hightech producten; Technische problemen oplossen of escaleren; Je krijgt te maken met uitdagende multidisciplinaire technieken, zoals vacuümtechniek, fijnmechanische assemblage, specifieke software …
Vacature Vliegtuigmonteurs/ Luchtvaarttechnici gezocht voor ASML
YER Executive
Bedrijfsomschrijving ASML, een succesvolle Nederlandse hightech onderneming, produceert complexe lithografie machines die chipproducenten inzetten voor de productie van IC’s. ASML loopt voorop in de technologie en levert systemen aan alle …
Vacature Vliegtuigmonteurs/ Luchtvaarttechnici gezocht voor ASML
ASML
• Machines/modules volledig assembleren en/of demonteren; • Testen en afstellen van hightech producten; • Technische problemen oplossen of escaleren; • Je krijgt te maken met uitdagende multidisciplinaire technieken, zoals vacuümtechniek, …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Vliegtuigmonteur

Wat is de toekomst van Vliegtuigmonteur?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Vliegtuigmonteur is vrij goed. Op internet staan op het moment aardig wat vacatures.

Bij goed functioneren kan een Vliegtuigmonteur meer verantwoordelijkheden krijgen en leiding gaan geven. Ook kan hij zich specialiseren.

Baankans Vliegtuigmonteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

5


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Vliegtuigmonteur worden: Opleidingen tot Vliegtuigmonteur

Wil je Vliegtuigmonteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Vliegtuigmonteur.

Hoe word je een Vliegtuigmonteur? 

Om Vliegtuigmonteur te worden, moet een MBO-opleiding Vliegtuigmonteur op niveau twee gevolgd worden. Voorbeelden van vakken die aan bod komen zijn Constructies en Voortstuwing, Vliegtuigsystemen, Montage Elektrisch en Montage Mechanisch.

Bij deze opleiding krijgt de leerling één dag per week theorieles op school en is hij vier dagen werkzaam bij een leerbedrijf.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Vliegtuigmonteur

Er zijn geen opleidingen Vliegtuigmonteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Vliegtuigmonteur in werkt

Bekijk alle opleidingen Luchtvaart & Zeevaart

Omscholen of doorgroeien tot Vliegtuigmonteur

Als je Vliegtuigmonteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Vliegtuigmonteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Vliegtuigmonteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Vliegtuigmonteur?

Competenties en Vaardigheden Vliegtuigmonteur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Vliegtuigmonteur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Vliegtuigmonteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Vliegtuigmonteur

Persoonlijkheid van een Vliegtuigmonteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Vliegtuigmonteur. Als Vliegtuigmonteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Vliegtuigmonteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Vliegtuigmonteur

Vakkennis voor een Vliegtuigmonteur

Het is voor een Vliegtuigmonteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Vliegtuigmonteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Vliegtuigmonteur


Werkervaring Vliegtuigmonteur

Het is voor een startend Vliegtuigmonteur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Vliegtuigmonteur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderhoudsmonteur .

Iets anders leren?

Is Vliegtuigmonteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Vliegtuigmonteur

Met wie werkt een Vliegtuigmonteur samen? 

Een Vliegtuigmonteur werkt samen met collega’s. Belangrijk is dat ze elkaars werk controleren, zodat de kans op een foutje tot een minimum beperkt is. De Vliegtuigmonteur en zijn collega’s krijgen leiding van een leidinggevende. Ook bij vragen of problemen kunnen ze bij hem terecht. Het kan zijn dat een Vliegtuigmonteur bovendien in contact komt met grondpersoneel en passagiers.
 


 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Grondpersoneel
 • Passagiers
Vliegtuigmonteur


Organisaties waar een Vliegtuigmonteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Vliegtuigmonteur meestal werkt.

Waar werkt een Vliegtuigmonteur?

Een Vliegtuigmonteur werkt bij een bedrijf dat onderhoud aan vliegtuigen of -onderdelen uitvoert, of bij een bedrijf dat vliegtuigen of –onderdelen bouwt. Vaak werkt de Vliegtuigmonteur bij een gespecialiseerde afdeling van een luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf waar een Vliegtuigmonteur werkzaam is, streeft naar winst en hoort dus bij de profit-sector.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Vliegtuigmonteur

Waar kun je het beste werken als Vliegtuigmonteur? Hieronder vind je de best door de Vliegtuigmonteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Vliegtuigmonteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Vliegtuigmonteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Vliegtuigmonteur.

Welke competenties heeft een Vliegtuigmonteur nodig?

Een Vliegtuigmonteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Vliegtuigmonteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Vliegtuigmonteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Vliegtuigmonteur nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Vliegtuigmonteur zijn Waarnemer en Perfectionist.

Het is belangrijkrijk dat een Vliegtuigmonteur een goed technisch inzicht heeft. Ook is hij analytisch en weet praktische oplossingen te vinden voor problemen (Waarnemer).

Daarnaast is een Vliegtuigmonteur zeer nauwkeurig. Hij heeft een heel verantwoordelijke baan, en als de onderdelen niet veilig zijn, kan dit fatale gevolgen hebben. De Vliegtuigmonteur is daarom veeleisend en gedisciplineerd (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Vliegtuigmonteur


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Vliegtuigmonteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Vliegtuigmonteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Vliegtuigmonteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Vliegtuigmonteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Vliegtuigmonteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Vliegtuigmonteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Vliegtuigmonteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Vliegtuigmonteur iets voor je?

Zou je graag Vliegtuigmonteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Vliegtuigmonteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Vliegtuigmonteur

Corstiaan

Zijn deze banen er ook voor HBO? en welke opleiding moet je dan volgen

ferry

Ongetwijfeld,misschien is dit een interressanteside voor je,www.vtoc.nl

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar