Volop baankansen in de zorg!

23-09-2018

Nederlanders houden van rijtjes en feitjes. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een rijtje van. De top 10 slangen met een vreemd uiterlijk. De top 10 meest opmerkelijke sporters van de Olympische Spelen of de top 10 populairste secretaressefuncties. Maar van feitjes houden we ook en dan het liefst over het weer. Koningsdag 2016 was te koud, het was zelfs kouder dan Kerst en juli 2015 was de warmste maand ooit. Maar wist je ook dat er jaarlijks 30.000 vogels sterven door windmolens en dat 80% van de Nederlanders niet weet of je soep eet of drinkt.

Een ander feit is dat het jaar 2015 een slecht jaar was voor de arbeidsmarkt. De kansen op werk waren slecht en de werkloosheid bleef maar stijgen. Als je boven de 50 jaar was hoefde je helemaal geen moeite meer te doen om een baan te vinden. Maar we blijven niet meer hangen in deze slechte berichten want 2016 wordt anders, toch? Helaas, want je hoeft het nieuws maar te kijken of te zoeken op #mbo en de moed zakt je weer in de schoenen. Veel mbo’ers vinden na hun opleiding geen werk, onder andere vanwege de robotisering. De wat? De robotisering. We leven vandaag de dag in een maatschappij waarin we onze toekomst in de handen van robots leggen. Technologie neemt ons leven over. Neem een kijkje op een gemiddeld schoolplein en de leerlingen staren alleen nog maar naar hun smartphone. Zij merken er niks van dat de maatschappij verandert. Waar is de tijd gebleven dat we nog bij elkaar langsgingen voor een goed gesprek?

Dat robots ons werk overnemen hoeft niet altijd slecht te zijn. We kunnen tegenwoordig in Nederland geopereerd worden door een robot die vanuit Amerika wordt bestuurd door de beste chirurg. Dat deze robots nog gehackt kunnen worden en nog niet zo veilig zijn als mensenhanden nemen we maar voor lief. Maar dit bewijst wel dat mensen altijd nodig blijven, vooral goede vakmensen. Sommige beroepen kunnen gewoon niet door robots overgenomen worden.

Laten we nog even terug gaan naar feitjes, want daar houden we zo van:

  • In de periode 2017-2019 wordt een groot tekort verwacht aan doktersassistenten en verzorgenden
  • Als apothekersassistent heb je, van alle mbo beroepen, in 2018 de meeste kans op werk
  • Studenten in de gezondheidszorg krijgen vaak een baan waar ze voor hebben geleerd 


Dus zet je zorgen over baankansen opzij en kom een opleiding in de zorg volgen! Er is geen robot die tegen jou op kan.

Dit artikel is geschreven door Mariëlle Walta, Onderwijskundige bij Capabel Onderwijs Groep


Terug naar het overzicht