Weinig ontwikkeling in de HR Branche

22-09-2016

Het HR werkveld wordt door de HR professional vaak als dynamisch omschreven met veel ontwikkelingen. Zo waren er in 2015 en 2016 veel ontwikkelingen met het aantrekken en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Zijn de afgelopen strategische HR planning en talentenmanagement belangrijke thema’s geworden en is er veel gebeurd op het gebied van wet,- en regelgeving. Maar als we vanuit een ander perspectief naar het HR werkveld kijken lijkt er de afgelopen jaren weinig te zijn veranderd. Nationaleberoepengids.nl keek naar de populariteit van de functies binnen het HR werkveld in de afgelopen 4 jaar en dat geeft toch een heel ander beeld.

Allereerst de top 10 van populaire HR beroepen in 2016

  1. HR Manager
  2. HR Adviseur
  3. HR Assistent
  4. HR Officer
  5. HR Medewerker
  6. HR Directeur
  7. HR Business partner
  8. HR Secretaresse
  9. HR Consultant
  10. HR Functionaris

Populariteit van HR functies in 2016

De top 10 van populaire beroepen binnen de Human Resource branche is in de afgelopen 4 jaar amper veranderd. Tussen 2016 en 2015 is het enige zichtbare verschil dat de HR Business Partner en de HR Secretaresse van plek zijn gewisseld. Wanneer we de cijfers van 2013 erbij pakken is er nog steeds weinig verschil zichtbaar. De volgorde is nagenoeg gelijk en ook de populariteit aan de hand van de aantallen zoekopdrachten vertoond veel overeenkomst.

Populariteit van HR functies in 2015

De top 3 ziet er van 2013 tot en met 2016 identiek uit. De volgorde is hetzelfde en zelfs de verhoudingen zijn gelijk! Sterker nog, de top 6 van de afgelopen jaren is nagenoeg hetzelfde gebleven, het enige verschil is dat er in de plekken 4 t/m 6 iets aan verschil qua verhoudingen zichtbaar is. Dat lijkt er toch op er qua functies weinig ontwikkeling is binnen de branche. 

Populariteit van HR functies in 2013

Vanaf plek 7 zien we wel wat verschillen komen. De populariteit van het beroep HR consultant neemt af. Stond deze in 2013 nog op plek 7, in zowel 2015 als 2016 neemt de HR consultant de negende plek in. De functie HR coördinator lijkt uit te sterven. In 2013 stond deze functie nog in de top 10, na dit jaar is deze functie niet meer zichtbaar.     

De HR Secretaresse en HR Business Partner komen op

De HR secretaresse is vanaf 2015 zichtbaar in de top 10. Dit gespecialiseerde secretaresse beroep bestond een aantal jaren geleden nog niet. Het ontstaan hiervan zal te maken hebben met het groter worden van HR afdelingen en HR dienstverleners binnen de branche. Verder is de HR Business Partner qua naam al wat langer bekend, de populariteit van deze functiebenadering neemt toe. Het aantal vacatures voor deze functie neemt het afgelopen jaar ook toe. De hekkensluiter van de top 10 is de afgelopen jaren ook hetzelfde gebleven, het is en blijft de HR Functionaris.

Nationale Beroepengids biedt haar bezoekers zeer volledige informatie aan ruim dan 2400 beroepen en heeft gemiddeld ruim 250.000 bezoeker per maand. Men vindt o.a. informatie over salaris, arbeidsmarktperspectief en functie-inhoud, maar ook actuele zaken zoals vacatures, boeken en opleidingen.


Terug naar het overzicht