Welk assistenten beroep is het populairst: de top 10

11-10-2016

Veel beroepen kunnen niet uitgevoerd worden zonder een goede assistent, hoe zou bijvoorbeeld een chirurg zijn werk moeten doen zonder de hulp van de Operatieassistent? Je ziet dan ook veel assistenten functies terug in de gezondheidszorg, maar daarnaast natuurlijk ook in andere branches. Denk maar aan de Assistent Accountant of de Onderwijsassistent, of de nog veel vaker voorkomende Management Assistent. Sommige assistenten functies dienen als voorbereiding om te groeien tot de uiteindelijke functie, zoals de Co-assistent, die nog studeert om gespecialiseerd arts te worden. Wil je weten welk van deze het populairst zijn op dit moment? Nationaleberoepengids.nl onderzocht naar welke van deze assistenfuncties het meest gezocht wordt en stelde een top 10 samen.

Zoals wellicht verwacht genieten de assistentenfuncties in de gezondheidszorg de meeste populariteit, met de Doktersassistent consequent op nummer 1. De afgelopen 4 jaren is dit het beroep waar het meest naar gezocht wordt, gemiddeld over de 4 jaar is dit het populairste functie en het stond ieder jaar op nummer 1. Ook is de Tandartsassistent erg populair, in zowel 2015 als 2016 staat dit beroep op de 2e plaats. In de top 3 komen we ook een beroep tegen dat niet alleen binnen de gezondheidszorg valt, de Management Assistent. Deze assistenten functie stond over de afgelopen 4 jaar gemiddeld op de 2e plek, echter verliest het vanaf 2015 iets aan populariteit waardoor het in die jaren op plaats 3 staat. 

Top 10 populaire assistenten beroepen 2013 tm 2016

Verder komen we in de top 10 in totaal 6 beroepen in de gezondheidszorg tegen wanneer we ook de Dierenartsassistent meerekenen. De populariteit van dit beroep is net zoals de Doktersassistent zeer stabiel en ze neemt ieder jaar steevast de 6e positie in. Een ander erg populaire assistent binnen de gezondheidszorg is de Apothekersassistent. Dit beroep neemt ieder jaar weer een solide 4e plek in. De Voedingsassistent is de laatste gezondheidszorgfunctie die we in de top 10 tegenkomen. Dit beroep neemt gemiddeld over de laatste 4 jaren plaats 8 in, met alleen in 2013 een andere plek, namelijk nummer 7. Het is dus opvallend dat de populariteit van de assistenten beroepen in de gezondheidszorg erg stabiel is. Wanneer we kijken naar assistentenfuncties in andere branches zien we meer verschil terugkomen.

Top 10 populaire assistenten beroepen 2016

Managementassistent ongekroonde Koning(in)

Zoals al eerder naar voren kwam is het beroep Managementassistent erg populair en neemt het gemiddeld gezien de 2e plek in, ook al neemt ze de laatste twee jaar de 3e plek in. Als we echter deze beroepsomschrijving breder bekijken, vallen de Directiesecretaresse, de Office Manager en de Personal Assistant ook onder deze beroepscategorie. Wanneer we het aantal zoekopdrachten naar die functies zouden meetellen staat de Management Assistent ruim bovenaan. Indien we alle Management Assistenten tot Directiesecretaressen hadden kunnen rekenen zou de Directiesecretaresse ook op nummer 1 staan in de top 10 van secretaresse functies. 

Top 10 incl. Directiesecretaresse en Office manager

Verder komen we nog de functies Assistent Accountant en de Assistent Controller tegen. De Assistent Accountant neemt over de afgelopen 4 jaar de 8e plek in, echter neemt de populariteit van dit beroep het laatste jaar iets toe en staat deze functie in 2016 op de 7e plaats. De populariteit van de Assistent Controller neemt daarentegen af, dit beroep is niet in de top 10 van de afgelopen 4 jaar te vinden en stond voor het laatst in 2014 in de top 10. Het nam zowel dat jaar als in 2013 de 10e plaats in.

Top 10 populaire assistenten beroepen 2014

De HR assistent neemt de laatste jaren in populariteit toe, dit beroep is vanaf 2015 in de top 10 zichtbaar en neemt in die jaren en ook over de afgelopen 4 jaar de 10e plaats in. Deze assistenten functie neemt overigens de 3e plek in de top 10 van HR functies. De laatste assistent die we bespreken is zeker niet de minste. De Onderwijsassistent neemt gemiddeld over de afgelopen 4 jaar de 5e positie in. Ook van dit beroep is de populariteit behoorlijk stabiel, het neemt de meeste jaren de 5e plek in, met een uitschieter in 2013 toen het de nummer 3 was.

Top 10 populaire assistenten beroepen 2013


Terug naar het overzicht