Welk type secretaresse is het meest populair in 2016

21-06-2016

Het beroep secretaresse is door de jaren heen aardig veranderd, zo was de administratieve ondersteuning 100 jaar geleden nog echt een mannenvak, de jaren die daarop volgden werd de secretaresse echt een vrouwenbaan, hetgeen je nog in de naamgeving kan terugvinden. De taken van de secretaresse waren vroeger vooral ondersteunend, tegenwoordig wordt er steeds meer gevraagd naar een professional die meer gelijkwaardig is en met haar manager meedenkt. Ook zien we dat er de afgelopen jaren steeds meer specialisaties zijn ontstaan, qua niveau zoals de directiesecretaresse, maar ook qua expertise zoals de juridisch secretaresse. Welk type baan als secretaresse is anno 2016 het populairst? Nationaleberoepengids.nl onderzocht het en stelde een top10 samen.

De nummer 1 is de algemene secretaresse. Maar liefst 52% van de keren dat er in 2016 op de website naar het beroep secretaresse werd gezocht betrof dit een zoekopdracht “secretaresse”. Dit is natuurlijk niet vreemd, want de meeste organisaties hebben geen ruimte voor een gespecialiseerde secretaresse, maar een behoefte aan allround ondersteuning.

Directiesecretaresse populairste specialisatie.

Op nummer 2 staat de directiesecretaresse met ruim 27% van het totaal aan zoekopdrachten. Dit houdt waarschijnlijk niet in dat een kwart van de werkende secretaresses voor de directie werkt, maar geeft wel aan dat dit een zeer populaire kant is waar de secretaresse zich in wilt specialiseren of in wilt doorgroeien.

Populariteit types secretaressefuncties 2016

De medisch secretaresse neemt de derde plaats in binnen de top 10 populairste typen secretaresses. Aangezien de gezondheidszorg een van de branches is waarin veel Nederlanders werken is dit best een voor de hand liggende uitslag. Deze specialisatie vereist absoluut gespecialiseerde kennis, zoals medische termen en de werking van het menselijk lichaam en de werkwijze die binnen de medische wereld gebruikelijk is. Je ziet dus dat er tegenwoordig ook veel aanbod is qua opleidingen voor deze specialisatie.

De volgende populaire specialisatie is de juridisch secretaresse, deze is vlak na de medisch secretaresse geëindigd met slechts 1 zoekopdracht minder. Ook deze specialisatie is voornamelijk ontstaan vanwege de specialistische branchekennis die nodig is om in het juridische werkveld aan de slag te kunnen. Het is opvallend dat er op dit moment ook meer vacatures zijn voor de juridische secretaresse als de medisch secretaresse. Dit kan een verband hebben dat er binnen deze branche meer verloop is dan in de medische branche.    

De verdere specialisaties die we tegenkomen zijn secretaresse makelaardij, de HR secretaresse, en de notarieel secretaresse. Hoewel de laatste veel overlap heeft met de juridisch secretaresse, wordt er beduidend minder vaak naar gezocht. Ook werd er gezocht naar de Junior secretaresse, waarschijnlijk door mensen die op zoek zijn naar een startersfunctie en de top 10 wordt afgesloten door de Internationaal Directiesecretaresse. Hieronder de volledige top 10.

De Top 10 Populairste Secretaressefuncties:

  1. Secretaresse
  2. Directiesecretaresse
  3. Medisch Secretaresse
  4. Juridisch Secretaresse
  5. Secretaresse Makelaardij
  6. HR Secretaresse
  7. Notarieel Secretaresse
  8. Junior secretaresse
  9. Bestuurssecretaresse
  10. Internationaal Directiesecretaresse 


Managementassistent ongekroonde Koning(in)

De Management Assistent komt niet voor in de bovenstaande top 10. Want als deze beroepsomschijving van de Managementassistent breder bekijken, vallen de Directiesecretaresse, maar de Office Manager en de Personal Assistant onder deze beroepscategorie. We kunnen echter zijn niet alle management assistenten onder de directiesecretaresse rekenen, vandaar dat we op de bovenstaande top 10 uitkomen.

Wanneer we het aantal zoekopdrachten naar de functies die binnen de beroepscategorie vallen zouden meetellen staat de Management Assistent ruim bovenaan in deze top 10, maar ook in de top 10 van populairste assistenten functies.

Populariteit inc. Management Assistent

Nationale beroepengids biedt haar bezoekers zeer volledige informatie aan ruim dan 2400 beroepen en heeft gemiddeld ruim 250.000 bezoeker per maand. Men vindt o.a. informatie over salaris, arbeidsmarktperspectief en functie-inhoud, maar ook actuele zaken zoals vacatures, boeken en opleidingen.


Terug naar het overzicht